Max Verstappen in zijn Red Bull tijdens de testdagen in Barcelona in februari.
Volledig scherm
Max Verstappen in zijn Red Bull tijdens de testdagen in Barcelona in februari. © AFP

Formule 1-teams krijgen budgetplafond van 132 miljoen euro

Raceteams in de Formule 1 mogen volgend jaar maximaal 145 miljoen dollar, zo’n 132 miljoen euro, uitgeven. De bedoeling is dat het budgetplafond in de toekomst verder wordt verlaagd. Dat heeft Ross Brawn, de directeur van de koningsklasse van de autosport, aan Sky Sports laten weten.

Het voorgenomen budgetplafond moet een eerlijkere competitie opleveren. De afgelopen jaren verdelen vooral Mercedes, Ferrari en Red Bull de zeges van de races om het wereldkampioenschap. Die teams geven jaarlijks naar schatting ruim 400 miljoen euro uit.

Het budgetplafond zou aanvankelijk op 175 miljoen euro worden vastgesteld. Maar veel kleine ploegen eisten een maximaal budget van 100 miljoen dollar. Vooral Ferrari verzette zich tegen een verlaging onder de 145 miljoen dollar.

In het budgetplafond van 145 dollar zijn niet de salarissen van de coureurs meegenomen. Wereldkampioen Lewis Hamilton zou bij Mercedes van een jaarsalaris van zo’n 35 miljoen dollar genieten.

Volgens Brawn is het budgetplafond ook nodig omdat veel teams financieel zwaar door het coronavirus zijn geraakt. ,,Oorspronkelijk wilden we tot een deelnemersveld met meer competitie komen”, stelt hij. “Maar in de huidige situatie is het echt nodig om in de kosten te snijden.”

Formule 1-topman Ross Brawn.
Volledig scherm
Formule 1-topman Ross Brawn. © AP
  1. Renault: ‘Geen haast met aanstellen vervanger Ricciardo’

    Renault: ‘Geen haast met aanstellen vervanger Ricciardo’

    Renault heeft geen haast met het zoeken naar een vervanger van Daniel Ricciardo, de Australische coureur die na dit seizoen vertrekt naar McLaren. ,,We moeten eerst weten hoe onze auto het doet in de races en we hebben dit jaar nog geen race gereden. De prestaties van de auto bepalen ook welk type coureur we zoeken", zegt teambaas Cyril Abiteboul tegen Motorsport.com. ,,Dus wil ik de tijd nemen voor we een keuze voor de coureur maken. Dat kan best nog een aantal maanden duren."