Volledig scherm
Max Verstappen tijdens de GP in Austin vorige week. © Getty Images

Formule 1 wil in elf jaar naar nul CO2-uitstoot

De Formule 1 wil in elf jaar tijd de CO2-uitstoot verminderen tot netto nul. De koningsklasse van de autosport wil onmiddellijk maatregelen nemen om die ambitieuze milieudoelstelling in 2030 te halen.

 ,,Onze toewijding aan wereldwijde milieubescherming is cruciaal”, verklaarde voorzitter Jean Todt van de internationale autosportfederatie FIA.

Een ‘groenere’ en duurzame Formule 1 moet bereikt worden door onder meer de logistiek en het reizen ‘ultra-efficiënt’ te maken. Recycling is het grote woord bij de exploitatie van kantoren, faciliteiten en fabrieken die werkzaam zijn binnen de Formule 1. 

In 2025 moet alle grands prix en aanverwante evenementen duurzaam zijn. Dat betekent bijvoorbeeld geen eenmalig gebruik van plastic en milieuvriendelijke manieren voor de toeschouwers om naar de circuits te komen.

,,Met de eerste duurzaamheidsstrategie van Formula One erkennen we de cruciale rol die alle organisaties moeten spelen bij het aanpakken van het wereldwijde klimaatprobleem. Het is een ambitieus, maar haalbaar plan”, aldus Formule 1-baas Chase Carey. De Formule 1 werkte een jaar aan het milieuplan samen met de FIA, de automerken, renstallen, organisatoren van de races en milieudeskundigen.

De Grote Prijs van Zandvoort in mei 2020 speelt al in op de milieuplannen van de Formule 1. De organisatie stimuleert bijvoorbeeld dat zoveel mogelijk bezoekers met de fiets naar het circuit komen.

Volledig scherm
Jean Todt. © EPA
  1. Mercedes presenteert op Valentijnsdag nieuwe bolide

    Mercedes presen­teert op Valentijns­dag nieuwe bolide

    Mercedes onthult op Valentijnsdag de bolide waarmee Lewis Hamilton en Valtteri Bottas komend seizoen weer op jacht gaan naar de wereldtitel in de Formule 1. De Duitse renstal, die al jaren de koningsklasse van de autosport domineert, maakte bekend dat de presentatie op 14 februari wordt gehouden. "We zeggen niet dat je je plannen voor Valentijnsdag moet cancelen, maar je zou het waarschijnlijk wel moeten doen...", schrijft Mercedes in een bericht op Twitter.