Jan Lammers.
Volledig scherm
Jan Lammers. © EPA

Lammers: Op dag dat Bruno Bruins ontslag neemt, moeten wij het niet over sport hebben

Het uitstellen van de Dutch Grand Prix op Zandvoort vanwege de coronacrisis is de enige juiste beslissing. Dat zegt sportdirecteur Jan Lammers voor de camera van de NOS. ,,Op dag dat Bruno Bruins ontslag neemt, moeten wij het niet over sport hebben. Hij werkt zich deze weken dus bijna dood om de coronacrisis te bestrijden en moet daarom aftreden, dan is de GP van Zandvoort absoluut niet belangrijk.”

,,We zouden er meer moeite mee hebben gehad als de race wel was doorgegaan op 3 mei”, reageert Lammers. ,,Los van het feit dat dat onverstandig is, zou dat ook onethisch zijn geweest.”

Quote

We zouden er meer moeite mee hebben gehad als de race wel was doorgegaan op 3 mei.

Jan Lammers

Lammers zet ook zijn vraagtekens bij een eventuele race in Zandvoort in augustus. ,,Hoe realistisch is dat en moet je dat als fan wel willen?”, vraagt hij zich af. ,,Dan moeten we het virus in juli al het land en de wereld uit hebben. We willen dat mensen met het goede gevoel deze kant opkomen. Mag je dat in augustus al verwachten?”

Er zijn volgens de directeur nu dingen die onvergelijkbaar erger zijn dat het immoreel is het te hebben over een race die niet doorgaat. ,,In Bergamo in Italië is elk half uur een begrafenis. Dit virus houdt ons allemaal in de greep. We moeten eerst zorgen dat we gezond zijn. Het is juist om een pas op te plaats te maken totdat we er maatschappelijk, sportief en economisch klaar voor zijn. En dat is nu nog niet het geval.”

Volgens Lammers is het een reëel scenario dat er pas in 2021 een Formule 1-race komt in Zandvoort. ,,Wat blijft er nog over van de rest van het seizoen? Voor de races in Bakoe en Canada moet je al beginnen met de organisatie. Hoe kunnen zij op dit moment investeringen en voorbereidingen verantwoorden? Is het wel gepast om het onderwerp Formule 1 nu aan te snijden?”

GP Zandvoort uitgesteld: ‘Onmogelijk alle races in te halen’