Max Verstappen en Kimi Raikkonen Grand Prix van Brazili 2016.
Volledig scherm
Max Verstappen en Kimi Raikkonen Grand Prix van Brazili 2016. © ANP

Max in Brazilië: magistraal in de regen en stoeien met Ocon

Track recordVoorafgaand aan alle 21 races duikt AD Sportwereld per circuit in het track record van Max Verstappen en kijkt naar de prestaties van Honda van vorig jaar. Deel 20 van 2019: het circuit van Interlagos.

Door Rik Spekenbrink

Optredens: 4
Finishes: 4
Uitvalbeurten: 0
Beste kwalificatie: 4de
Beste raceresultaat: 2de
Aantal WK-punten: 45
Honda vorig jaar: Brendon Hartley (11de) en Pierre Gasly (13de) belandden vorig jaar in de Toro Rosso buiten de punten.

In Brazilië is het meestal niet saai, bezien door het vizier van Max Verstappen. Hij reed er in de regen één van zijn meest besproken races in 2016 en haalde vorig jaar het nieuws toen hij na afloop Esteban Ocon opzocht, de Fransman die hem de zege had ontnomen.

Maar we beginnen bij het begin, zijn debuut op Interlagos in 2015. Een weinig verheffende wedstrijd, maar met een heerlijke inhaalactie op Sergio Perez reed Verstappen zich in de Toro Rosso wel in de kijker. ,,Ik kan amper uitleggen wat ik daar precies deed”, zei hij na afloop over die actie ‘buitenom’. De twee raakten elkaar zacht, maar het ging net goed. Verstappen werd negende en scoorde dat seizoen voor de zesde keer op rij punten voor zijn team.

Een jaar later regende het op Circuit José Carlos Pace, in de volksmond Interlagos. En dan zijn de ogen als vanzelf gericht op de Nederlander, inmiddels gepromoveerd naar Red Bull Racing. Een verkeerde bandenkeuze leek voor Verstappen na een perfecte start (van 4 naar 2) dramatisch uit te pakken. Maar na een extra pitstop schoot hij op ‘full wets’ door het veld als een warm mes door de boter. In de laatste vijftien rondjes ging hij van plek 16 naar 3 en was de camera non stop op zijn auto gericht. Met die miraculeuze safe, ook dat ging net goed, als meest tot de verbeelding sprekende herinnering. Zelfs vader Jos was verrast over de driftkunsten van zijn zoon. Dat de race werd gewonnen door Lewis Hamilton, daar had achteraf niemand het nog over.

Max Verstappen werd na een magistrale race ‘slechts’ derde in 2016
Volledig scherm
Max Verstappen werd na een magistrale race ‘slechts’ derde in 2016 © Clive Mason

Twee jaar geleden was de race in Brazilië minder verheffend, zeker ook voor Verstappen. Renault was met het hoofd al bij 2018 en wilde de Limburger vooral heelhuids over de finish zien komen. Dat lukte, als vijfde achter de Ferrari’s en Mercedessen. Verstappen leek er niet al te lang wakker van te liggen, maar kort na zijn zege in Mexico voelde het toch als een domper.

Max Verstappen heeft een confrontatie met Esteban Ocon na afloop van de Grand Prix van Brazilie.
Volledig scherm
Max Verstappen heeft een confrontatie met Esteban Ocon na afloop van de Grand Prix van Brazilie. © Ziggo Sport

Maar vorig jaar was het weer smullen. Redelijk verrassend kwam Verstappen, door een uitgekiende strategie van zijn team, aan kop van de wedstrijd te liggen. Op weg naar zijn zesde racezege, zo dacht iedereen. Maar toen was daar ineens Esteban Ocon. Als achterblijver speelde de Fransman geen rol van betekenis in de race, maar dat veranderde toen hij er een gevecht van maakte met Verstappen – toen die hem had gelapt. Ocon tikte Verstappen van de baan. Die verloor zijn koppositie aan Lewis Hamilton. Wat de Nederlander daarvan dacht, liet zich raden. Een middelvinger, een scheldkannonade over de boordradio en de uitgesproken ‘hoop’ dat hij Ocon na afloop niet tegen zou komen in de paddock.

Maar dat gebeurde wel. Verstappen zocht zijn collega op en toen die hem een lacherige reactie gaf, waren er de drie beroemde duwtjes, genadeloos vastgelegd door de camera’s die in deze sport overal aanwezig zijn. ,,Een klotemoment”, zei Verstappen er onlangs over tegen deze krant. Maar spijt? Mwah. De volgende keer zou hij het wellicht weer doen, maar dan zonder ooggetuigen, zei hij.

Verstappen kreeg een taakstraf voor het incident, dat door de Formule 1 overigens met graagte werd uitgemeten.

De tweede podiumplek voor Verstappen in Brazilië was er voor hem logischerwijs geen om te vieren. Hoewel hij doorgaans niet denkt in termen van revanche, zal hij dat voorval dit weekeinde toch graag rechtzetten.

Max Verstappen wordt aangetikt door Esteban Ocon
Volledig scherm
Max Verstappen wordt aangetikt door Esteban Ocon © Getty Images