Mercedes verschalkt Ferrari met één-tweetje in Rusland, Verstappen vierde

Na drie opeenvolgende zeges van Ferrari, nam Mercedes in Rusland de macht weer over. Waar de Italianen faalden, sloeg Lewis Hamilton keihard toe. De Brit won voor teammaat Valtteri Bottas en Charles Leclerc, Max Verstappen klom van de negende plaats nog op naar P4.

Volledig scherm
© AP

Door Arjan Schouten

Alles hadden ze in eigen hand. Charles Leclerc op pole. En na een bliksemstart van Sebastian Vettel, die Lewis Hamilton en Leclerc meteen na de start voorbijstak, reden er zelfs twee Ferrari’s op kop in Sotsji. Maar de Italianen gooiden alles ook weer zelf weg. Eerst werd er openlijk gehannest met teamorders. Vettel moest Leclerc weer laten passeren, wat uiteindelijk niet gebeurde omdat het gat te groot werd. Vervolgens werd er overgestapt naar ‘Plan C’. Maar dat alles deed nog niet zo’n pijn, de onherstelbare schade in het Italiaanse kamp werd pas geleden toen er gestopt moest worden. In ronde 23 ging Leclerc als eerste over op de mediums, Vettel volgde drie rondjes later. Maar toen de Duitser terug op de baan vervolgens vloekend zijn auto moest parkeren met wat leek op motorproblemen (‘Bring back those fucking V12’s’) en de virtual safety car ingeschakeld werd door de wedstrijdleiding, keerden de kansen in Rusland. Hamilton, gestart op mediums en nog bezig aan zijn eerste stint, kon zo ‘gratis’ de softs ophalen. En zo bleef hij aan de leiding, die hij overgenomen had toen de Ferrari’s naar binnen moesten. En op dezelfde manier bleef collega Valtteri Bottas op P2.

Max Verstappen met Nico Hulkenberg en Sergio Perez
Volledig scherm
Max Verstappen met Nico Hulkenberg en Sergio Perez © Getty Images

Dat George Russell vervolgens voor een echte safety car zorgde met een crash, mocht niet meer baten voor Leclerc. De Monegask haalde natuurlijk ook weer softs op voor het laatste deel, maar na de herstart kwam hij in de laatste twintig rondjes niet eens meer voorbij Bottas. Mercedes gebruikte de Finse ‘wingman’ handig als barricade voor de neus van Leclerc, die Hamilton alleen nog in de verte voor zich uit zag rijden.

Zo pakte de wereldkampioensleider zijn 82ste zege in de Formule 1. Zijn eerste na de zomerstop, de laatste zege van Hamilton was in Hongarije. Hamilton, die voor de vierde keer won in Sotsji, waar pas voor de zesde keer werd geracet, pakte in de slotfase ook nog één extra wk-punt met de snelste raceronde. ,,Wat een fantastische race, jongens. Geweldig gedaan”, jubelde hij over de raceradio.

Horrormiddag Ferrari

Bij Ferrari bleef het in het slot van de race wat stiller op de radio’s. Na zeges in Spa en op Monza en een zege van Vettel in Singapore, beleefde Ferrari nu een horrormiddag met uiteindelijk dus alleen een derde plaats voor Leclerc.

De Monegask vergrootte nog wel zijn voorsprong in het wereldkampioenschap op Max Verstappen, die een eenzame middag beleefde. De Nederlander wist na zijn gridstraf van P9 redelijk vlot op te klimmen naar P5. Dat leek het eindstation voor de Nederlander van Red Bull Racing, tot Vettel uitviel. Op mediums had hij net na de safety car weinig meer in de melk te brokkelen op Autodrom Sochi. Hamilton, Bottas en Lecerc reden rondje voor rondje steeds ietsje verder bij de Limburger vandaan, die na 53 rondes als vierde eindigde op veertien tellen van Hamilton. Zijn beste resultaat in Sotsji, waar hij in de vier voorgaande jaren nog niet verder kwam dan een vijfde plaats. Collega Alexander Albon herstelde zich prima van zijn crash een dag eerder. De Thai startte helemaal vanuit de pitstraat, maar wist nog terug te keren tot P5.

Na de start lagen er nog twee Ferrari's op kop
Volledig scherm
Na de start lagen er nog twee Ferrari's op kop © BSR Agency
Uitslag GP van Rusland
Volledig scherm
Uitslag GP van Rusland © AD
  1. Renault: ‘Geen haast met aanstellen vervanger Ricciardo’

    Renault: ‘Geen haast met aanstellen vervanger Ricciardo’

    Renault heeft geen haast met het zoeken naar een vervanger van Daniel Ricciardo, de Australische coureur die na dit seizoen vertrekt naar McLaren. ,,We moeten eerst weten hoe onze auto het doet in de races en we hebben dit jaar nog geen race gereden. De prestaties van de auto bepalen ook welk type coureur we zoeken", zegt teambaas Cyril Abiteboul tegen Motorsport.com. ,,Dus wil ik de tijd nemen voor we een keuze voor de coureur maken. Dat kan best nog een aantal maanden duren."