MOB in hoger beroep tegen stikstofuitspraak circuit Zandvoort
updateMilieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) gaat in hoger beroep bij de Raad van State tegen de rechterlijke uitspraak om de stikstofvergunning van het circuit in Zandvoort in stand te laten.
Dit zegt jurist Valentijn Wösten van MOB in een reactie op de uitspraak van de bestuursrechter van de rechtbank in Haarlem.
De zaak, aangespannen door diverse natuurorganisaties, draait onder meer om de vraag of de stikstofuitstoot binnen de normen blijft. Volgens de milieuorganisatie klopt de gebruikte stikstofrekensom niet. Volgens MOB wordt met het racen schade veroorzaakt aan de beschermde natuur rond het circuit. ,,De vergunning leidt niet tot meer stikstofdepositie”, concludeert de rechtbank. Volgens de rechtbank mochten de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) de vergunning verlenen aan het circuit in Zandvoort.
We hebben de rechtbank zojuist horen zeggen dat de stikstofberekening niet relevant zou zijn. Maar waarom heeft de rechtbank dan de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak aan het werk gezet?
,,Dit gaat een hoger beroep worden bij de Raad van State en naar alle waarschijnlijkheid ook een verzoek om een voorlopige voorziening. Dat betekent dat we medio mei of juni een voorlopig oordeel hebben van de hoogste bestuursrechter, met het oog op de Formule 1 in september”, zegt Wösten. ,,Voorzitter Johan Vollenbroek van de MOB roept nogmaals op elektrisch te gaan rijden en met de Formule 1 afscheid te nemen van een fossiel tijdperk.”
Jan Lammers blij
Sportief directeur Jan Lammers van de Dutch Grand Prix is blij dat circuit Zandvoort de bodemprocedure over de stikstofuitstoot heeft gewonnen. Daardoor kan de Formule 1-race in september doorgang vinden. ,,Ik zeg niet opgelucht, want in een democratie moet het recht zijn beloop krijgen. Maar we zijn er wel blij mee, want nu kunnen we ons weer focussen op het evenement”, zei de Zandvoorter in reactie op de uitspraak van de rechtbank in Haarlem. ,,Het maakt alles weer een stuk gemakkelijker voor ons, hoewel we niet onverschillig in de kwestie staan. De milieuorganisaties hebben het volste recht de vergunning aan te vechten en zouden wij in het ongelijk zijn gesteld, dan hadden we dat moeten accepteren”, aldus Lammers.
Emissieplafond
,,De rechtbank stelt vast dat in de oude situatie het circuitterrein het hele jaar gebruikt mocht worden voor auto- en motorsportactiviteiten en andere grote evenementen, waaronder de Formule 1. In de verleende vergunning is het gebruik van het circuitterrein beperkt tot 28 dagen per jaar. Ook is in de vergunning een emissieplafond opgenomen. Dit was in de oude situatie niet het geval”, aldus de bestuursrechter.
,,De rechtbank komt daarom tot de conclusie dat de stikstofdepositie en emissie door de verleende vergunning altijd minder zal zijn dan in de oude situatie was toegestaan. Omdat de verleende vergunning niet leidt tot meer stikstofdepositie, is het uitgesloten dat het gebruik en het uitvoeren van werkzaamheden op het circuitterrein significante gevolgen heeft voor het nabijgelegen Natura2000-gebied.
Iets raars aan de hand
Er is iets ‘gruwelijk mis’, zegt Wösten. ,,We hebben de rechtbank zojuist horen zeggen dat de stikstofberekening niet relevant zou zijn. Maar waarom heeft de rechtbank dan de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) aan het werk gezet? Dat zijn onafhankelijke milieu-ingenieurs van de rechtbank die in dit geval stikstofrekensommen kunnen nalopen. Dat hebben ze ook gedaan en dat kost ook veel publiek geld.”
Ook Stichting Duinbehoud reageert ‘heel teleurgesteld’ op de uitspraak van de bestuursrechter in de stikstofzaak van het circuit in Zandvoort. ,,Wat er nu gebeurt is dat de stikstofuitstoot gewoon doorgaat in het duingebied en de natuur daar last van heeft”, zegt directeur Marc Janssen van Stichting Duinbehoud. Hij noemt de uitspraak ‘een grote tegenvaller’. ,,Wat de rechter feitelijk zegt is dat het circuitpark in het verleden een onbeperkte vergunning had om stikstof uit te stoten. En dat ze niet wil tornen aan dat uitgangspunt”, reageert Janssen.
Iets raars aan de hand
Volgens Wösten wordt STAB alleen aan het werk gezet als het oordeel ook echt een rol speelt in het oordeel van de rechtbank. ,,Er is iets raars aan de hand dat ze de STAB aan het werk hebben gezet en aan de andere kant zeggen dat de rekensommen niet relevant zijn. Nog ernstiger is dat de rechtbank zegt dat de oorspronkelijke onderliggende vergunning alles toestond. Dan zou er strikt genomen genoeg stikstofruimte zijn om Tata Steel en Schiphol onder deze vergunning te brengen.”
MOB verloor vorig jaar augustus nog een kort geding. De voorzieningenrechter stelde toen vast dat de standpunten van de milieuorganisatie en het circuit te ver uit elkaar lagen en dat aanvullend deskundigenonderzoek nodig was. De betwiste stikstofuitstoot is onderzocht door de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Mercedes beleeft in Bahrein één van zijn slechtste dagen: ‘We zullen dieper dan ooit moeten gaan’
Mercedes heeft volgens teambaas Toto Wolff “een van de slechtste dagen ooit” in de Formule 1 beleefd. De auto’s van de Duitse renstal kwamen in de Grote Prijs van Bahrein niet in de buurt van het podium. Lewis Hamilton eindigde als vijfde, George Russell werd zevende. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMMet video
Christian Horner over grootste rivaal Max Verstappen en Red Bull: ‘Aston Martin het op één na sterkste team’
Na een eerste grand prix van het Formule 1-seizoen, waarin Red Bull uiterst dominant was, is het nu al de vraag wat Max Verstappen dit seizoen nog te vrezen heeft. Teambaas Christian Horner houdt echter nog een slag om de arm: ,,Ik weet hoe snel dingen kunnen veranderen.” -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
-
PREMIUM
Onrust overheerst bij concurrenten Verstappen, bij Mercedes kunnen ze zich aan één ding vasthouden
De dominantie van Red Bull tijdens de Grand Prix van Bahrein was groot. Maar kan de concurrentie richting de rest van het Formule 1-seizoen dichterbij komen? Waar houden Ferrari, Mercedes en Aston Martin zich nu aan vast? -
-
-
PREMIUM
Ook als Max Verstappen eens niet wint, toont hij zich de slimste en laat hij zich niets afpakken
Genoeg voor de overwinning in Saoedi-Arabië was het niet, maar Max Verstappen toonde in Djedda evengoed zijn ongekende klasse. Vanaf plek 15 gestart was de wereldkampioen slim en snel en zorgde hij er handig voor dat hij leider in het WK bleef. -
PREMIUM
Charles Leclerc lijkt niet bezig met Max Verstappen: ‘We moeten realistisch blijven’
Is Red Bull inderdaad nóg beter in de race dan het in de kwalificatie was? Wie kan het Max Verstappen lastig maken? En kan Nyck de Vries nog oprukken naar het middenveld in de Formule 1? In de Grand Prix van Bahrein, de eerste race van het jaar, worden alle vragen over het nieuwe seizoen eindelijk beantwoord.