reuters
Volledig scherm
© reuters

Nijdige Verstappen mist podium door tijdstraf, Mercedes pijnigt Ferrari

Twee Ferrari's op de eerste startrij in Monza bleek nog niet genoeg voor de overwinning. Sebastian Vettel spinde van de baan en Kimi Räikkönen legde het in de finale af tegen Lewis Hamilton. Max Verstappen? Die lag wonderwel op podiumkoers, maar na bruusk verdedigen op Valtteri Bottas kukelde hij door een tijdstraf van het podium. ,,F*cking bullshit...''

Nabeschouwing

epa
Volledig scherm
© epa

Door Arjan Schouten

Pisnijdig was hij, toen de wedstrijdleiding snel na rondje 43 een tijdstraf van vijf seconden uitdeelde aan Max Verstappen. De Limburger lag na een chaotische start lang op podiumkoers, maar zag in het slot Valtteri Bottas naderen. Lang hield hij de Fin van Mercedes van plaats drie, maar toen Bottas eens écht diep inremde voor de eerste chicane, verdedigde de Nederlander wel heel wijd. Hij tikte Bottas aan, die rechtdoor moest bij de chicane en opnieuw moest beginnen. Meteen werd het incident onderzocht door de wedstrijdleiding, die niet anders kon dan een tijdstrafje van vijf tellen uitdelen. ,,Voor wat? Fucking Bullshit," brieste Verstappen door zijn boordradio, toen hij de mededeling hoorde van de pitmuur. ,,Ik gaf hem (Bottas, red.) gewoon de ruimte. Serieus, ze doen echt hun uiterste best om het racen om zeep te helpen..."

Bekijk hier de samenvatting

Het verdict van de raceleiding verknalde een verder toch vrij foutloze middag van Verstappen, die meteen bij de start Bottas al te pakken had voor P4. Toen snel daarna ook Sebastian Vettel van de baan spinde bij een verdedigende actie ten opzichte van Lewis Hamilton, reed hij zowaar op P3, achter Kimi Räikkönen en Hamilton. Die twee bleven ver buiten beeld, maar het podium bleef wonderlijk genoeg lang in zicht. Tot die 43ste ronde dus, toen Bottas op versere softbanden dus die ultieme aanval inzette en onreglementair op zijn plaats gezet werd door de Nederlander.

Dat ook Vettel vanuit het achterveld daarna nog naderde en er voor zorgde dat Verstappen niet terugviel naar P4 maar P5, boeide de Nederlander duidelijk niet. ,,Ik weet dat ik tijd op Vettel verlies, maar het interesseert me echt even helemaal niks."

Na 53 rondes reed Verstappen daadwerkelijk als derde over de streep, maar meteen daarna werd hij teruggezet naar een vijfde plaats. ,,Goede race Max. Jammer dat je P3 verliest. Bekijk straks de beelden even om te zien wat je er zelf van vindt", vertelde teambaas Christian Horner hem, kalm. 

Lees hier de reactie van Max Verstappen

Hamilton
De winst? Die ging naar Hamilton, die met nog acht rondjes te gaan de rampmiddag voor thuisfavoriet Ferrari compleet maakte. Dapper verdedigde Räikkönen op weg naar wat lang zijn eerste zege sinds Melbourne 2013 zou worden, maar bij een ultieme poging van Hamilton had hij geen antwoord meer. Zo vervolmaakte Hamilton een strategisch geweldig optreden van Mercedes, dat Ferrari tot twee keer toe afblufte met twee 'dummy pitstops', waar Ferrari steeds op hapte. Toen Räikkönen in de 21ste ronde naar binnen kwam, als reactie op het pitteam van Mercedes dat ook buiten stond, bleef Hamilton juist buiten. ,,Oké, Hammertime nu, Lewis", werd hem verteld. ,,Blijf buiten."

Als een dolleman klokte hij nog wat snelle rondje en toen hij de pits opzocht bleef Bottas nog wat langer buiten om Räikkönen voor de neus van Hamilton af te remmen. Bottas speelde de ideale 'wingman' die uiteindelijk nog als derde het podium op mocht met winnaar Hamilton en nummer twee Räikkönen. Met plaats twee en plaats vier (Vettel) was Ferrari gestart vanaf de eerste startrij natuurlijk de verliezer van de dag in Monza.

,,Blijf nog even samen naast elkaar rijden, voor de Ferrari's. Gewoon om onze Italiaanse collega's even te laten zien wie de snelste is", kregen Hamilton en Bottas te horen op weg naar Parc Fermé. De ultieme vernedering was het voor Ferrari en dat wilde Mercedes zeker even benadrukken.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Finish

Uitslag:
1. Hamilton
2. Raikkonen
3. Bottas
4. Vettel
5. Verstappen
6. Grosjean
7. Ocon
8. Perez
9. Sainz
10. Stroll

53/53

Bottas kijkt even, maar durft het niet aan om voorbij te gaan aan Verstappen. Hij krijgt zo toch de plek vanwege de tijdstraf.

Vettel is virtueel nu ook voorbij aan Verstappen. De Nederlander zakt dus van P3 naar P5 door de tijdstraf.

50/53

Bottas was heel even voorbij aan Verstappen, maar de Nederlander vecht hard terug. Vettel zit inmiddels op vijf seconden van Bottas.

,,Ik weet dat ik tijd verlies op Vettel, maar het interesseert met helemaal niets", vertelt Verstappen.

48/53

1. Hamilton
2. Räikkönen +4.715
3. Verstappen +13.891
4. Bottas +0.757
5. Vettel +7.031

Verstappen krijgt een tijdstraf van vijf seconden.

Verstappen is woedend over de tijdstraf: ,,Ze maken het racen helemaal kapot. Bullshit!"

Vettel zit op 8.8 seconden van Bottas. Met de tijdstraf moet Verstappen vrezen dat hij terugvalt naar de vijfde plek.

En inderdaad een tijdstraf voor Max Verstappen: 5 seconden.
Hij rijdt daarom nu op de derde plek, maar Bottas zit op 2.2 seconden
Vettel zit daar nog vlak achter!

45/53

Lewis Hamilton nu eerste en Räikkönen op P2!

Hamilton valt Räikkönen aan en hij gaat er voorbij!

De wedstrijdleiding onderzoekt nu de botsing van Verstappen en Bottas.

Verstappen wijkt uit voor bocht 1 en ramt daarbij de zijkant van Bottas. Dat gaat een straf worden voor de Nederlander.

AI! Verstappen raakt Bottas!

Het gevecht om p1 is identiek aan het gevecht om p3!

Hamilton zit op een paar tienden van Räikkönen en Bottas zit op een paar tienden van Verstappen.

42/53

Bottas valt aan, maar Verstappen verdedigt goed! Het gat is slechts een halve seconde!

Bottas zit binnen drs-afstand!

En Verstappen krijgt een waarschuwing voor bocht 1: hij mag daar niet meer rechtdoorgaan bij het verdedigen.

41/53

Bottas komt op anderhalve seconde van Max Verstappen

Vettel haalt Perez in en Ocon gaat naar binnen: P5 voor de Duitser op 13.183 seconden van Bottas.

39/53

Verstappen is in de laatste rondes sneller dan de twee mannen vooraan.

De strijd tussen Hamilton en Räikkönen kost enorm veel rubber, het zou dus nog kunnen dat ze moeten stoppen.

laad oudere berichten