Volledig scherm
© BSR Agency

Ook in F1-stad Montréal draait het nu even om de Raptors

BLOGOnze verslaggevers Arjan Schouten en Rik Spekenbrink volgen het Formule 1-circuit op de voet. In blogs melden ze wat hen verbaast in de wereld van pk’s en glitter en glamour.

Door Arjan Schouten

Gisteravond toch maar eens een sportbar opgezocht, hier in Montréal. Het kan niemand ontgaan zijn, hier in het oosten van Canada. Er is iets historisch gaande en het heeft niets met de koningsklasse van de autosport te maken. Natuurlijk, de tribunes zitten stampvol op het Circuit Gilles Villeneuve, zoals altijd. Het is er heerlijk gemoedelijk en de bezoekers zagen al op trainingsdag één iets heel uitzonderlijks: een crashende Lewis Hamilton. Maar het draait ook in Montréal even niet om auto’s. Het Formule 1-circus voltrekt zich even in de schaduw van iets heel veel groters. De eerste Canadese NBA-kampioen die aanstaande is.

Volledig scherm
Lewis Hamilton op Instagram. © Lewis Hamilton.

Het vierde duel in de finaleserie werd gisteren gewonnen door Toronto Raptors, dat een voorsprong nam van 3-1 op Golden State Warriors. En dat werd ook in Montréal luid gevierd in bars en op de straten. Toronto is hier maar 550 kilometer vandaan, vijf uurtjes rijden naar het westen boven Lake Ontario langs. En zonder topclub in eigen stad voelt een zege voor de Raptors ook als een zege voor Montréal. ‘Let’s go Raptors, Let’s go!’, galmde door het stampvolle twee verdiepingen tellen sportcafé La Cage, ingeklemd tussen Notre Dame en de Saint Lawrence-rivier in St. Paul Street in oud-Montréal.

De kranten staan er vol mee, hier. Taxi-chauffeurs beginnen er spontaan over en de rode shirts met ‘We The North’ zie je overal terug. Het gaat in Montréal vooralsnog niet over de kansen van Max Verstappen maar het sterke spel van smaakmaker Kawhi Leonard. Over de fysieke gelijkenissen tussen Fred VanVleet, die gisteren hevig bloedde en een tand verloor, en rapper en groot Raptors-fan Drake. En over het sterke spel van reus Serge Ibaka en de vele gemiste schoten van uittredend kampioen en Golden State-vedette Stephen Curry. Voor het eerst in de geschiedenis worden de NBA Finals in Canada beter bekeken dan de Stanley Cup-finale in het ijshockey.

Maandagavond kunnen ze in hun eigen Scotiabank Arena in Toronto de klus definitief klaren. Historie schrijven door de eerste Canadese NBA-kampioen ooit te worden. ,,3 down, 1 to go. Bring it home Raptors #WeTheNorth’’, twitterde premier Justin Trudeau gisteravond nog.

Lewis Hamilton (,,Gametime! Who are you routing for?”) zat gisteravond voor de tv in zijn hotelkamer, zo verklapte hij op Instagram. Max Verstappen waarschijnlijk niet, zo vertelde hij donderdag nog dat hij weinig met basketbal heeft. ,,Ik kijk alles met een motor’’, zo vertelde hij.

Hij zal gisteren een van de weinigen geweest zijn, hier in Montréal.