Volledig scherm
Kevin Magnussen op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi. © AFP

Uitlopen in Abu Dhabi, het mag best wat spannender

BlogOnze verslaggevers Arjan Schouten en Rik Spekenbrink volgen het Formule 1-circuit op de voet. In blogs melden ze wat hen verbaast in de wereld van pk’s en glitter en glamour.

Volledig scherm
Profiel van het Yas Marina Circuit. © ANP Graphics

Door Arjan Schouten

In de reguliere berichtgeving zal u er niks van merken, dat beloven we. We doen zondag net alsof de Grote Prijs van Abu Dhabi gewoon 1 van de 21 races op de kalender is. Met een start, geduw en gewurm in de eerste bocht en een winnaar op het einde.

Maar dat is het natuurlijk niet helemaal, moet u weten. Wie al jaren meereist met het circus en vaker bij de grote prijs van Abu Dhabi is geweest, zal het meteen herkennen. Het gaat er net even iets relaxter aan toe, bij de laatste afspraak van het jaar naast de jachthaven van Yas Marina. Er staat niet of nauwelijks nog iets op het spel hier. Alle kampioenschappen zijn weken terug al in een plooi gevallen. En die paar kruimels, zoals een paar miljoen meer of minder en de derde of vierde plaats voor Max Verstappen... We maken het héél belangrijk allemaal, omdat de kranten nu eenmaal gevuld moeten worden.

Maar Verstappen is de eerste om toe te geven dat het hem zelf geen moer interesseert. ,,Over twintig jaar zal ik niet terugdenken aan die ene derde plaats’’, zo bekende hij. Abu Dhabi, het is uitlopen op z’n Arabisch. Een cooling down tussen de palmbomen en het woestijnzand. Heus waar, in Abu Dhabi heb je biertuinen en daar tref je dezer dagen echt niet alleen maar journalisten. 

De bloemetjes worden hier net wat meer buiten gezet. Nog één weekend genieten en jezelf warmen aan de heerlijke zonnestralen alvorens de koude winter thuis wacht. Er wordt teruggekeken en vooral veel vooruit geblikt. Journalisten worden plat gebombardeerd met dezelfde teksten. Volgend jaar wordt alles beter. Volgend jaar hopen op een sterke start. En bij de teams die goed draaien is vooral het woord ‘momentum’ in de mode.

Verslaggever Arjan Schouten blikt vooruit naar de GP van Abu Dhabi

Dat willen ze bij zowel Red Bull, McLaren en Toro Rosso over de winter heen tillen. In sommige sporten maken ze de slotafspraak extra belangrijk door een play-off in te voeren of extra punten uit te delen, zodat de spanning tot het einde gewaarborgd blijft. Valt wat voor te zeggen, want nu voelt dit seizoen toch als een topfilm die alleen net wat te lang duurt. Niet dat u daar straks in de Netflix-documentaire wat van merkt, want daarin is het altijd spannend. Maar dat je ver voor de laatste race al weet wie er kampioen en tweede wordt, wie het constructeurskampioenschap wint en welke 20 coureurs er volgend jaar allemaal een stoeltje hebben, is ook niet alles.

Die extra punten, daarmee hebben ze in de Formule 1 ook eens geëxperimenteerd. Bernie Ecclestone was die dominantie van Red Bull Racing na vier jaar helemaal zat en besloot eind 2013 dat het anders moest. Hij wilde dubbele punten voor de laatste drie races van 2014. Vonden de teams veel te ver gaan, dus werd het compromis dubbele punten bij alleen de laatste afspraak in Abu Dhabi. Bleek er dat jaar wéér een dominant team: Mercedes. 

Lewis Hamilton reisde met tien zeges af naar Yas Marina, Nico Rosberg met vijf. Maar door die 50 te verdienen punten in plaats van 25 maakte Rosberg wonderbaarlijk genoeg tóch nog een kans op het kampioenschap. Dat bleek nu ook weer niet de bedoeling. De racepuristen haalden opgelucht adem toen de motor van Rosberg na 25 rondes begon te sputteren. Gewoon Hamilton als kampioen, zoals het ook moest zijn na dat seizoen. 

Volledig scherm
Max Verstappen. © REUTERS
  1. Mercedes presenteert op Valentijnsdag nieuwe bolide

    Mercedes presen­teert op Valentijns­dag nieuwe bolide

    Mercedes onthult op Valentijnsdag de bolide waarmee Lewis Hamilton en Valtteri Bottas komend seizoen weer op jacht gaan naar de wereldtitel in de Formule 1. De Duitse renstal, die al jaren de koningsklasse van de autosport domineert, maakte bekend dat de presentatie op 14 februari wordt gehouden. "We zeggen niet dat je je plannen voor Valentijnsdag moet cancelen, maar je zou het waarschijnlijk wel moeten doen...", schrijft Mercedes in een bericht op Twitter.