Verstappen klokt tweede tijd, Vettel en Ricciardo halen einde training niet

vrije training 1Max Verstappen heeft het laatste GP-weekend van het jaar geopend met een tweede tijd. In de eerste vrije training op het Yas Marina Circuit van Abu Dhabi, die in de slotfase tweemaal stil kwam te liggen vanwege het uitvallen van zowel Daniel Ricciardo als Sebastian Vettel, was alleen Valtteri Bottas (1.36,957) sneller dan de 1.37,492 van de Nederlandse Red Bull-coureur.

Volledig scherm
© BSR Agency

Voor de meeste coureurs en hun teams was het de ochtendtraining waar ze op hoopten. Droog, zonnig en dus ruim de gelegenheid om de gewenste data te verzamelen. De Ferrari’s openden de debatten, maar al snel bleek dat de Mercedessen en ook de Red Bulls flink wat meer snelheid hadden deze sessie.

Nadat iedereen het verplichte setje banden had ingeleverd bij Pirelli haalde Bottas met een ijzersterke ronde op mediums nog maar een stuk van zijn snelste tijd af: 1.36,957. Niemand slaagde er uiteindelijk meer in tot binnen een halve seconde van de Fin te komen. Verstappen kwam nog het dichtst in de buurt met zijn 1.37,492. Dat was nipt sneller dan wereldkampioen Lewis Hamilton, die een tiende achter de Limburger als derde eindigde.

Met nog een half uur op de klok was het de Renault van Daniel Ricciardo die het begaf, waardoor de training ongeveer een kwartier stillag. Vlak voor het insturen van de laatste bocht kwamen er vlammen uit de achterkant en de Australiër verloor ook de nodige onderdelen. Met name in het verwijderen van het oliespoor dat de Renault had achtergelaten ging veel tijd zitten voor de marshals. 

De sessie werd hervat, maar moest dan toch voortijdig beëindigd worden toen Vettel te hard over de kerbs ging, spinde en achterstevoren in de muur belandde. Voor de mannen van Ferrari is er dus nog flink wat werk aan de winkel richting VT2 (14.00 uur Nederlandse tijd). Die training is naar verwachting de meest representatieve oefengelegenheid omdat die in dezelfde omstandigheden wordt verreden als de kwalificatie en de race.

Volledig scherm
Uitslag vrije training 1. © AD

Wat verwacht verslaggever Arjan Schouten van de Grand Prix van Abu Dhabi?

  1. Mercedes presenteert op Valentijnsdag nieuwe bolide

    Mercedes presen­teert op Valentijns­dag nieuwe bolide

    Mercedes onthult op Valentijnsdag de bolide waarmee Lewis Hamilton en Valtteri Bottas komend seizoen weer op jacht gaan naar de wereldtitel in de Formule 1. De Duitse renstal, die al jaren de koningsklasse van de autosport domineert, maakte bekend dat de presentatie op 14 februari wordt gehouden. "We zeggen niet dat je je plannen voor Valentijnsdag moet cancelen, maar je zou het waarschijnlijk wel moeten doen...", schrijft Mercedes in een bericht op Twitter.