Volledig scherm
Max Verstappen. © AFP

Verstappen over tragere Ferrari's: ‘Dat krijg je als je stopt met valsspelen’

De afgelopen races was Ferrari keer op keer het te kloppen team. De Scuderia had veruit de hoogste snelheid, maar dat was dit weekeinde in de Verenigde Staten plots verdwenen. Toevallig nadat Red Bull de FIA had gevraagd om opheldering te geven over technische regels omtrent de brandstoftoevoer.

Het trucje
Andere teams denken dat Ferrari meer snelheid had gevonden door de brandstoftoevoermeting deels te omzeilen. Deze wordt in korte periodes gemeten. Buiten die periodes om zou de toevoer verhoogd worden, terwijl dat niet gemeten kon worden door de systemen. Dit levert dan extra vermogen op.

Er werd al weken geopperd dat Ferrari extra snelheid had gevonden door een trucje met de brandstoftoevoer, hetgeen nooit bewezen is. Red Bull vroeg of zoiets legaal zou zijn en de FIA antwoordde daar op met ‘neen'. Een eventuele maas in de wet is daarmee dus gedicht en Ferrari zou daar dus geen gebruik meer van mogen maken, mocht dat inderdaad het geheim zijn geweest. 

Volledig scherm
Verstappen praat met zijn oude teamgenoot Daniel Ricciardo © Getty Images

Ook Max Verstappen zag dat de snelheid bij Ferrari plots verdwenen was en reageerde daar voor de camera van Ziggo Sport gevat op: ,,Dat krijg je als je stopt met valsspelen. Daar is nu goed naar gekeken en dat moeten we nu dus goed in de gaten blijven houden.”

Verstappen eindigde in de race vlak achter de twee wagens van Mercedes en ruim voor de Ferrari van Charles Leclerc. Het gat was meer dan 45 seconden. Sebastian Vettel was al eerder uitgevallen met een afgebroken achterwielophanging.

Bekijk hier de hoogtepunten van de Grand Prix van Amerika in Austin, Texas.