Groninger Tobias stopte met werken om games te maken, heeft nu 40.000 euro ingezameld
De Groningse gameontwikkelaar Tobias Schnackenberg is vorig jaar gestopt met zijn vaste baan om al zijn tijd te steken in zijn westerngame Above Snake. Daar heeft hij na een succesvolle crowdfundingscampagne alle ruimte voor.
Toen Tobias jong was, knutselde hij al graag met games door zelf levels te creëren. ,,Ik vond het altijd leuk om te zien dat mensen spelen wat ik heb gebouwd”, vertelt Schnackenberg. Toen hij tijdens zijn studie een game mocht bedenken, merkte hij weer hoeveel lol hij erin had. Vervolgens ging hij in zijn vrije tijd kleine projectjes maken. ,,Het was nooit de bedoeling om dit professioneel te doen. Het was leuk voor de avonden en de weekenden.”
Begin 2021 ging Schnackenberg toch wat serieuzer aan de slag met een westerngame, genaamd Lonesome. Toen hij het eerste hoofdstuk na vier maanden knutselen online plaatste, werd er verrassend goed op gereageerd. De Groninger werd vervolgens benaderd door meerdere uitgevers. ,,Dat was de eerste keer dat ik dacht: hier kan ik een baan van maken.” Toen heeft hij een contract afgesloten met zijn huidige uitgever, waarin onder meer staat dat er voor de financiering een campagne op crowdfundingswebsite Kickstarter nodig was.
Omdat Lonesome geen sterke titel is die je in zoekmachines als Google terugvindt, veranderde Schnackenberg de naam in Above Snakes. Die is gebaseerd op een oud westerngezegde: als je jezelf boven de slangen houdt, dan betekent het dat je aan het overleven bent. Het doel in de game is om je staande te houden terwijl de doden opstaan.
‘Ik kan toch mensen kwetsen’
De Kickstarter-campagne is een succes, want het doelbedrag is al ruimschoots gehaald. ,,Ik had niet de zekerheid dat het zou gaan lukken”, geeft Schnackenberg toe. Eind vorig jaar had hij al zijn baan als softwareontwikkelaar opgezegd om fulltime games te maken, nog voordat het geld ingezameld was. ,,Het is een sprong in het diepe, dus dit is echt een dikke opluchting. Ik heb nu genoeg geld om tenminste tot de release van de game te kunnen overleven.”
In Above Snakes bouw je zelf de levels door tegels te plaatsen. Die tegels zorgen elke keer voor een ander spelverloop. Het hoofdpersonage in de game is een inheems Amerikaanse vrouw, maar Schnackenberg is een Europese, witte man. Van dat grote verschil is hij zich bewust: ,,Ik ben in contact met mensen die veel meer expertise hebben rond dit onderwerp dan ik. Ik vind het belangrijk om mensen te raadplegen om te vragen wat belangrijk is en waar ik op moet letten.”
,,Ik heb bewust gekozen voor een fictief land, zombies en een paar magische dingen in de game, om te kunnen zeggen: het is echt fictie.” Toch verschuilt Schnackenberg zich niet achter dat argument. ,,Ik probeer niet alles historisch correct te doen, maar ik moet heel voorzichtig zijn. Ik kan toch mensen kwetsen.”
De jurk en tent klopten niet
De gamemaker heeft al wat feedback ontvangen over zijn keuzes, zoals dat de tenten niet goed waren of de jurk van het hoofdpersonage niet klopte bij haar achtergrond. Op de Kickstarter-pagina roept hij mensen op vooral aan de bel te trekken als ze vinden dat de game geen recht doet aan een cultuur waarnaar die verwijst. Dan gaat hij het gesprek aan, belooft hij.
Schnackenberg werkt onder andere samen met een hoogleraar uit Colorado die veel kennis heeft van de Amerikaanse geschiedenis. Tevens spreekt hij mensen van inheems Amerikaanse stammen. ,,Het is een gevoelig onderwerp”, benadrukt de maker. ,,Het is niet gevoelig omdat het over ‘native Americans’ gaat, maar omdat er in games in het verleden heel veel fouten zijn gemaakt en dan wordt er niet geluisterd. Omdat die mensen in de minderheid zijn, worden ze genegeerd. Dat vind ik gevaarlijk.” Above Snakes moet begin 2023 uitkomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voetbalrobots TU/e winnen EK
-
serierecensie
Vier sterren voor HBO’s The last of us: spannend gameverhaal prachtig omgezet in serie
Sony’s meest filmische game heeft nu ook een eigen tv-serie, die het originele spelverhaal buitengewoon trouw volgt. Gameverfilmingen komen meestal bar slecht uit de verf, maar The last of us is een uitzondering op de regel. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Horizon Forbidden West grote winnaar bij prestigieuze Nederlandse gameprijzen
Avonturenspel Horizon Forbidden West heeft maar liefst vier prijzen gewonnen tijdens de Dutch Game Awards, de belangrijkste prijsuitreiking in de Nederlandse game-industrie. Het spel, gemaakt door ontwikkelaar Guerrilla Games, won de categorieën Best Game, Best Art, Best Audio, en Best Technology.
-
Spelletjes spelen en iets scoren voor je verzameling bij GameForce: ‘Iedereen wordt hier een beetje kind’
-
-
-
'Glazen Huis voor gamers' haalt 2,4 miljoen euro op
Een groep gamers heeft een bedrag van 2,6 miljoen dollar (2,4 miljoen euro) ingezameld voor een goed doel dat zich inzet tegen kanker, door een week lang games zo snel mogelijk uit te spelen en dat te livestreamen, als een soort Glazen Huis voor gamers. Kijkers konden vervolgens geld doneren. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.