ABN Amro zet in op 'inclusive banking': iedereen moet zich gezien voelen
Nederlandse vrouwen hebben vaak het gevoel dat ze niet worden begrepen door hun financieel adviseur. Dat blijkt uit een rapport over inclusive banking, waarvan Koningin Máxima vandaag het eerste exemplaar in ontvangst nam. ABN Amro gaat daarom beter inspelen op de financiële wensen van vrouwen.
Tijn ElferinkLaatste update:16-02-22, 16:36
Nederlandse vrouwen hebben vaker een ‘krappe beurs’ en lopen vaker tegen financiële belemmeringen aan dan mannen, zo staat in het rapport. 3,1 miljoen vrouwen hebben te weinig geld, tegenover 1,8 miljoen mannen. Van de vrouwen met een krappe beurs vindt bijna driekwart dat banken hen onvoldoende kunnen helpen met het op orde krijgen van de financiën.
Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Het belang van inclusiviteit bij financiële dienstverlening, dat ABN Amro samen met McKinsey en Better Future opstelde. Opvallende uitkomsten, zegt Chantal Korteweg, die het onderzoek initieerde. De directeur Inclusive Banking werkte lang bij banken in ontwikkelingslanden waar gender al wel een thema is. ,,Het viel mij op dat er in Nederland weinig aandacht voor is.”
Mantelzorg
Het rapport laat volgens haar zien dat de situatie van vrouwen vaak anders is. Zo werken vrouwen vaker parttime en verlenen ze vaker mantelzorg. Dat heeft consequenties voor bijvoorbeeld hypotheek en pensioen. Ook zijn de behoeften van vrouwen vaak anders, zo zijn ze meer geïnteresseerd in duurzame beleggingen met maatschappelijke impact dan mannen.
Nodig je niet alleen de man, maar ook de vrouw uit voor het financiële gesprek?
Chantal Korteweg, directeur Inclusive Banking bij ABN Amro
De manier van communiceren blijkt ook een van de pijnpunten. ,,Een van de vrouwen uit het onderzoek zei: ‘Kan ik niet twee keer per jaar bellen met een adviseur die met mij meedenkt?’”, zegt Korteweg. “Ik begrijp zo’n vraag heel goed. Het is voor ons als bank cruciaal om financiële dienstverlening voor iedereen toegankelijk te maken.”
Masculiene wereld
Het onderzoek keek ook naar de huishoudens van ‘young professionals’: 80 procent van de mannen zegt minimaal medeverantwoordelijk te zijn voor de huishoudfinanciën, bij vrouwen is dat 56 procent. Die verhouding doorbreken is volgens Korteweg niet eenvoudig in een masculine wereld zoals de bankensector. ,,Het begint met bewustwording. Daarom vraag ik onze adviseurs: nodig je niet alleen de man, maar ook de vrouw uit voor het financiële gesprek? En stuur je haar ook bevestiging van het gesprek?”
Tegelijk wil Korteweg ervoor waken niet te stereotyperen; de ene vrouw is de andere niet. ,,Er zijn veel vrouwen die hun eigen boontjes kunnen doppen, maar niet iedereen. Dit onderzoek laat duidelijk zien dat er ook op financieel terrein sprake is van genderongelijkheid.”
We moeten meer oog hebben voor wensen van mensen met verschillende leeftijd, culturele achtergronden en seksuele voorkeur
Chantal Korteweg, directeur Inclusive Banking bij ABN Amro
Nederland loopt achter de feiten aan als het gaat om inclusive banking, stelt het rapport. Banken in Zwitserland en Australië hebben al langer zogenoemde women’s market strategies. ,,Beter laat dan nooit”, zegt Korteweg, ,,laten we van hen leren.”
Wetgeving
McKinsey deed een soortgelijk onderzoek in het Verenigd Koninkrijk. Het rapport leidde daar tot een wet. ,,Banken die zich daaraan committeren, moeten data op gebied van diversiteit verzamelen en daarop rapporteren.” Is het niet vreemd dat een onderneming een wet nodig heeft om zijn doelgroep beter te bedienen? Het is blijkbaar nodig, stelt Korteweg. ,,Vergelijk het met de wet die ervoor zorgt dat er meer vrouwen in de top van grote bedrijven komen. Soms heb je de carrot nodig om tot het gewenste resultaat te komen en soms de stick.”
ABN Amro begint met vrouwen omdat zij de grootste groep vormen. Dit is het begin om structurele scheefgroei tegen te gaan, zegt Korteweg. ,,We moeten meer oog hebben voor wensen van mensen met verschillende leeftijden, culturele achtergronden en seksuele voorkeuren. Iedereen moet zich herkennen en gezien voelen.”
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.