Btw betalen bij pakketjes buiten de EU? Dit is waar je op moet letten
Het is bijna niet te missen: het is vandaag Black Friday. Samen met de hierop volgende feestdagen reden voor een flink aantal bestellingen, ook van buiten de Europese Unie. Maar veel mensen weten niet precies wat ze mogen importeren en welke regels daaraan verbonden zijn.
Het aantal bestellingen van buiten de Europese Unie neemt de afgelopen jaren een enorme vlucht: in 2018 zag de douane zo'n 25 miljoen pakketjes met een waarde van onder de 150 euro voorbijkomen. Vorig jaar waren dat er 165 miljoen, met in de laatste twee maanden van het jaar bijna evenveel als in heel 2019 (zo’n 62 miljoen). Dit jaar houdt de overheidsdienst rekening met gemiddeld één miljoen pakketjes per dag.
,,Mensen kopen graag op het internet”, zegt Frank Heijmann, hoofd handelsrelaties bij de Douane. ,,Vorig jaar in de tweede lockdown in het najaar zagen we het aantal pakketjes al flink toenemen. Mensen wilden hun gespaarde geld ergens aan uitgeven.”
Het komt voor dat mensen iets kopen en er nog een rekening bovenop krijgen
Regels bij bestellingen buiten EU
Maar aan het bestellen van een pakketje uit een land buiten de Europese Unie zijn regels verbonden. Vier op de tien Nederlanders blijken niet goed op de hoogte te zijn van die regels en bijna een vijfde van de jongeren én een kwart van de 60-plussers denkt dat medicijnen zonder problemen ingevoerd mogen worden. Maar: dat mag dus niet.
Er zijn twee soorten verrassingen waar consumenten voor komen te staan, weet Heijmann. ,,Het kan zijn dat de douane iets tegenhoudt dat niet geïmporteerd mag worden, denk aan vervalsingen, namaakartikelen en medicijnen. Maar het komt ook voor dat mensen iets kopen en er nog een rekening bovenop krijgen.”
Btw en inklaringskosten
Wat veel mensen bijvoorbeeld niet altijd scherp op de radar hebben, is dat je btw moet betalen. Tot 1 juli dit jaar waren pakketjes onder de 22 euro vrijgesteld, nu moet je vanaf de eerste cent 21 procent btw betalen. ,,Bij zo’n 90 procent van de geïmporteerde pakketten is de btw al bij de aankoop in rekening gebracht”, zegt Heijmann. Maar controleer dus altijd of dat het geval is of dat je achteraf nog btw moet betalen.
Daarnaast betaal je mogelijk nog ‘inklaringskosten’. Die moet de consument betalen aan koeriers en postbedrijven, omdat die voor hen aangifte doen van het importeren van goederen. ,,Die kosten variëren van 4 tot 16 euro”, aldus Heijmann. Of je ze moet betalen, hangt af van de koerier en het postbedrijf. Bij aankopen van 150 euro of meer betaal je ook nog invoerrechten.
Als de prijs fundamenteel lager is, moet je opletten
De belangrijkste reden om buiten de EU te shoppen is de prijs: ruim driekwart denkt buiten de EU minder te betalen voor hetzelfde product. ,,De lage prijzen lonken, zullen we maar zeggen. Maar het gaat nog steeds vaak mis”, zegt Heijmann. ,,We hebben drie gouden regels die je in acht kunt nemen op het moment dat je online iets koopt.”
De eerste: ,,Veel mensen hebben niet in de gaten dat ze iets van buiten Europa bestellen omdat de hele website bijvoorbeeld in het Nederlands is. We adviseren om altijd te kijken of er een vaste winkel of adres is, zodat je weet waar je het bestelt”, legt hij uit. De tweede regel die de douane meegeeft: ,,Als de prijs fundamenteel lager is dan de prijs in Nederland, moet je je afvragen of iets wel echt is en geen namaak. Kijk met gezond verstand naar de prijs. Het gaat dan niet om goedkope oortjes voor je telefoon, maar goedkope oortjes van bepaalde merken die worden nagebootst.”
De derde en laatste gouden regel waar Heijmann mensen op attent wil maken: ,,Bedenk of je iets in Nederland in de winkel kunt kopen. Als het hier niet te koop is, dan is de kans dat het verboden is, heel groot. Medicijnen, boksbeugels, speelgoed dat lijkt op wapens, dat soort dingen.”
Veel fraude bij bestellingen
Ook de politie heeft dezer dagen de handen vol aan foute bestellingen: deze week meldde de politie dat er al vijf keer meer aangiftes binnen waren tegen webwinkels die niet leverden wat ze beloofden, dan in heel 2019. In totaal deden tot november 15.732 mensen aangifte van oplichting door een webwinkel en de politie vreest dat het daar niet bij blijft.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUM
Een miljoen op de bank als je met pensioen gaat? ‘Veel mensen onderschatten de mogelijkheden’
Hoe realistisch is het om met pensioen te gaan als miljonair? Geldexpert Pascal Paepen gelooft dat het kan. Hij legt uit hoeveel geld je op elke leeftijd moet investeren en hoe je dat het beste doet: ,,Ben je nog maar 25 jaar, dan volstaat een maandelijkse storting van 300 euro.” -
krimpflatie11
Meer betalen, maar minder krijgen: klanten ergeren zich aan verkapte prijsstijging
Consumenten ergeren zich eraan dat ze voor sommige producten meer betalen terwijl ze er minder van krijgen. De Consumentenbond kreeg negenhonderd meldingen over deze ‘krimpflatie’ binnen en roept fabrikanten en supermarkten op transparant te zijn over wat de bond ‘verkapte prijsverhogingen’ noemt. -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten.
-
Energierekening
Guillermo: ‘Ik heb het gekocht toen overbieden nog de norm was, dus ik moest wel prioriteiten stellen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Guillermo Wich (29) uit Cuijk. -
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Zijn plan met de erfenis was perfect, tot zij verliefd werd op een ander
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week verzint een rijke man een plan om zijn zoons te onterven, maar dan gebeurt er dat hij niet aan zag komen. -
PREMIUMWaarvan Akte
Familie vraagt zich af wat de dochter van plan is met testament: ‘Straks gaat ze er met de erfenis vandoor’
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week wil de dochter van mevrouw M. het testament regelen en executeur worden.