Deze mannen zien in bitcoin de toekomst: ‘Sommige mensen stappen onbezonnen in, dat is jammer’
Bert en Peter Slagter willen in hun deze week verschenen boek Ons geld is stuk de complexe materie achter crypto begrijpelijk maken voor mensen zonder technische of economische achtergrond. Zelf vinden ze bitcoin ‘revolutionair’, want niemand heeft de macht, iedereen mag meedoen en niemand kan censureren, aldus de broers.
Dat de cryptomunt zoveel verandering teweeg kan brengen, hebben we in Nederland lang nog niet allemaal door, stellen Bert en Peter Slagter, die al jaren werkzaam zijn in de technologie. Ze analyseren het snijvlak tussen economie en technologie. ,,In Nederland hebben we een behoorlijk stabiele munt”, vertelt Bert. ,,En misschien wel het beste betaalsysteem van de wereld. Maar toch kunnen jongeren nauwelijks nog een huis kopen. En spaargeld levert geen rendement meer op, maar kost geld.”
Dus vinden steeds meer mensen hun weg naar het digitale geld. Niet zelden in de hoop flink te kunnen cashen. Peter: ,,Dat is de zegen en de vloek van de Nederlandse voorsprong in de wereld. Onze infrastructuur is waanzinnig. Dus wat bitcoin ons nu kan bieden, is beperkt. Het is voor ons vooral een beleggingsobject. Maar door in bitcoin te investeren, investeer je in het monetaire netwerk van de toekomst.”
Mensen daar maken veel gebruik van bitcoin. En dat is niet gek. De Turken zien de koopkracht van hun spaargeld elk jaar met 15 procent afnemen
Turkije en Venezuela
De impact van het digitale geld is in veel andere landen een stuk groter. Zo noemt Peter Turkije als voorbeeld. ,,Mensen daar maken veel gebruik van bitcoin. En dat is niet gek. De Turken zien de koopkracht van hun spaargeld elk jaar met 15 procent afnemen. Dus als ze hun vermogen willen behouden, moeten ze investeren in iets wat schaars is en wat de president niet kan bijdrukken.” Bert vult aan: ,,Zij snappen de koersbewegingen veel beter. Zijn niet zo onder de indruk als de koers een keer daalt. Het alternatief is namelijk nog veel vervelender.”
De schrijvers sommen in hun boek vele landen op waarin de financiële situatie schrijnend is. In Venezuela bijvoorbeeld stijgen de kosten van boodschappen ongeveer iedere week. In Iran is de bevolking vrijwel helemaal afgesloten van het internationale systeem en in Wit-Rusland, Nigeria en Hongkong werden de bankrekeningen gesloten van demonstranten en activisten die tegen het huidige regime zijn. Voor hen zijn cryptovaluta de oplossing.
Een mogelijke oplossing
De ondertitel van het boek – ‘Waarom bitcoin de oplossing is’ – is lekker prikkelend bedoeld, zegt Peter. ,,Maar in ons boek nuanceren we dat. We omschrijven hoe bitcoin onderdeel kan zijn van een mogelijke oplossing.”
En als het inderdaad onderdeel is van die oplossing, dan is de kans groot dat er de komende jaren veel verandert. Peter: ,,Buiten Europa kan een overboeking tussen twee banken soms dagen duren. Amerika verleende coronasteun en heeft miljoenen papieren cheques moeten versturen. Met bitcoins lightningnetwerk kosten transacties slecht enkele seconden. En met bitcoin hoef je niet bang te zijn dat je rekening afgesloten wordt als je de verkeerde mening hebt.”
Bert vult aan: ,,Bitcoin zal voor de een wat anders betekenen dan voor de ander. Voor de een is het een digitaal eigendom dat niet kan worden afgepakt. Voor de ander is het een manier om waarde voor langere termijn te bewaren of om het zakendoen efficiënter te maken. In de toekomst kan het als neutrale meetlat voor centrale banken fungeren. Er zijn veel manieren waarop bitcoin de wereld ten positieve zou kunnen veranderen.”
Sommige mensen stappen onbezonnen in. Dat is, jammer genoeg, echt een ding en het veroorzaakt veel teleurstellingen
Kritiek op bitcoin
Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Bitcoin verbruikt onder meer veel energie en is fraudegevoelig. ,,De kritiek zien en hebben wij ook”, zegt Bert. ,,Nieuwe technologie heeft altijd negatieve bijwerkingen. Met de komst van het internet ging kinderporno ineens vrijelijk rond. We moeten het gesprek voeren over hoe we daarmee omgaan en alle puzzelstukjes op tafel leggen: wat biedt bitcoin ons en wat levert het op?”
,,Sommige mensen stappen onbezonnen in. Dat is, jammer genoeg, echt een ding en het veroorzaakt veel teleurstellingen”, zegt Bert. ,,Het is een innovatieve markt en je moet veel kennis hebben om te begrijpen wat er gebeurt. Koop geen willekeurige munten en kies voor een Nederlandse partij die onder het toezicht van de Nederlandse bank staat. Dan weet je dat ze serieus omgaan met je gegevens en dat ze hun bestuursstructuur goed op orde hebben.”
‘Ons geld is stuk, en waarom bitcoin de oplossing is’ is sinds deze week te koop.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
De man zegt dat hij wil dat zijn zoon meer erft dan zijn dochters
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week een man die wil dat zijn zoon meer erft dan zijn dochters. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUM
Danny (41) bouwt computers voor cryptomunten, maar hij is nog geen miljonair
Danny Beuving (41) uit Almelo is een cryptopionier. Toen de bitcoin nog geen 100 euro waard was bouwde hij al computers die digitale munten maken. Met de hobby verdiende hij zoveel dat hij nooit meer zou hoeven werken. En toch is hij nu niet de miljonair die hij had kunnen zijn. „De huidige waarde van die kwijtgeraakte bitcoins? Daar denk ik maar niet te veel aan.” -
PREMIUM
Steeds meer Nederlanders kopen crypto’s, maar ermee betalen is ‘hoop gedoe’
Heel Holland handelt in crypto’s , vooral het laatste jaar zijn er honderdduizenden Nederlanders begonnen met investeren in cryptomunten. Echt geld is het nog lang niet, betalen met de computermunten is nog ‘een hoop gedoe’. -
Twitter- en Teslabaas Elon Musk opnieuw de rijkste persoon ter wereld
Twitter- en Teslatopman Elon Musk (51) is opnieuw de rijkste persoon ter wereld. Dat schrijft het Amerikaanse persagentschap Bloomberg. Volgens diezelfde bron heeft Musk zijn terugkeer aan de top van het lijstje ‘rijkaards’ te danken aan een stijging van de Tesla-aandelen.
-
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
PREMIUMGeld & Geluk
Linda en Sergio betalen 500 euro per maand aan energie: ‘De cv nog niet aan gehad’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Linda en Sergio komen in aanmerking voor de voedselbank, maar vinden dat niet nodig. ‘Als we zin hebben in biefstuk, kopen we dat.’