Een budgetteerapp om inzicht te krijgen in je uitgaven: ‘Het is meer dan af en toe naar die app kijken’
Als de prijzen stijgen is het goed om overzicht te houden op je uitgaven, voor je het weet heb je aan het einde van je geld nog een stuk maand over. Dat kan met papier en potlood of met een spreadsheet, maar er zijn ook tientallen budgetteer-apps beschikbaar. Hoe kies je het juiste huishoudboekje?
Of je nou een schriftje bijhoudt of gebruik maakt van een mooi vormgegeven app, het doel is hetzelfde, zegt Gabriëlla Bettonville van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). ,,Als je zicht wil krijgen op je uitgavenpatroon, dan moet je bijhouden wat je uitgeeft - boodschappen, het koffietentje, de tussendoortjes - en dat minstens een paar maanden doen. Je kunt dat op je eigen bankrekening terugzien, maar ook bijhouden met een papieren dagboekje of via notities op je telefoon. Of via een app. En hoe actiever je er zelf mee bezig bent, hoe meer het beklijft.”
Doordat de app alles categoriseert, zie je meteen of je je geld hebt uitgegeven aan boodschappen, het tankstation of restaurants
Een app herkent je transactiedata
Digitale huishoudboekjes zijn pas sinds 2018 in opkomst. Door een Europese richtlijn uit dat jaar kunnen betaaldiensten met een vergunning van De Nederlandsche Bank toegang krijgen tot betaalrekeningen van Nederlandse consumenten, mits die daar specifiek toestemming voor geven. Het platform Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën, heeft inmiddels een overzicht van zestien gratis en betaalde apps en websites, en regelmatig komen er nieuwe bij.
Flow Your Money is een relatief nieuwe speler, de startup heeft onlangs enkele miljoenen opgehaald om de geldbeheerapp Flow verder te ontwikkelen. Oprichter en mede-eigenaar Daan van Klinken legt uit hoe dat soort apps werken. ,,Een digitaal huishoudboekje koppel je aan je bank en die scant je transactiedata. De apps zijn heel goed geworden om betaalomschrijvingen of iban-nummers te herkennen van bijvoorbeeld de supermarkt waar je altijd je boodschappen doet. Doordat de app alles categoriseert, zie je meteen of je je geld hebt uitgegeven aan boodschappen, het tankstation of restaurants.”
Budgetteren en planmatig met je geld omgaan is natuurlijk meer dan af en toe naar die app kijken
Zelf aan de slag met uitgavenpatroon
De verschillen tussen de apps onderling zitten vooral onder de motorkap, zegt Van Klinken. ,,Er zijn apps die bijvoorbeeld bijhouden welke abonnementen je hebt en die ze ook voor je kunnen bijhouden. En er zijn apps waarmee je kan sparen of waarmee je automatisch kan beleggen.”
Weten wat er binnenkomt en uitgaat is de basis van je financiële fitheid, zegt Christian Meijer, hoofd van het overheidsplatform Wijzer in geldzaken. ,,Apps en tools helpen daar enorm bij. Je moet er vervolgens wel zelf mee aan de slag om je uitgavenpatroon te verbeteren. Minder naar de kapper, naar een andere supermarkt, of toch maar dat abonnement opzeggen op die streamingsdienst.” De valkuil is dat mensen een app downloaden, de app het werk laten doen en dan denken goed bezig te zijn, vult Bettonville aan. ,,Maar budgetteren en planmatig met je geld omgaan is natuurlijk meer dan af en toe naar die app kijken.”
Voor zijn eigen app zoekt Van Klinken het inderdaad in die richting. ,,Met Flow kijken we naar de toekomst. Je kunt rekeningen openen bij een of meerdere banken en die dan koppelen aan Flow. Vervolgens kan je instellen wat er moet worden verdeeld als je salaris binnenkomt, voor bijvoorbeeld sparen, boodschappen, reizen of shoppen. Zo zie je hoeveel je die maand nog uit mag geven.”
Hoe zit het met de kosten en privacy?
Budgetteerapps zijn meestal gratis, zeker als ze van een bestaande bank zijn, zoals Grip van ABN-Amro of Simpel van ING. Apps als Simpel Huishoudboekje, Het Huishoudboekje, Spendee, MoneyWiz, Mijn Geldzaken en ook Flow hebben een gratis versie, maar ze verdienen aan een of meer betaalde varianten die de gebruiker meer service bieden.
Maar pas op: als een app echt compleet gratis is, dan ben je als gebruiker zelf het verdienmodel, zegt Van Klinken. ,,Zo’n app heeft zicht op je bankrekening en je transacties. Dat zijn interessante data die ze dan weer kunnen verkopen. Let dus ook goed op de privacyvoorwaarden.”
Om te controleren of een aanbieder bonafide is, geeft de Consumentenbond het advies om die te checken bij het Openbaar Register van De Nederlandsche Bank. Derde partijen die rekeninginformatiediensten aanbieden, zijn verplicht om je na negentig dagen opnieuw om toegang te vragen tot de betaalrekening. Zet dat als geheugensteuntje ook in je eigen agenda om te zien of de aanbieder zich daar netjes aan houdt.
Apps kunnen je suggesties geven voor hoe je goedkoper kunt leven. Bij gratis tools kan dat ook een verdienmodel zijn, ziet Christian Meijer van Wijzer in geldzaken. ,,Dan kijken ze bijvoorbeeld naar je energierekening en bieden ze je een goedkoper alternatief aan bij een andere energiemaatschappij. Een valkuil kan zijn dat je probeert je geldzaken te verbeteren, maar vervolgens in een verkeerde aanbieding trapt.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Miljoenen huishoudens in gevaar door duurder leven (en niet alleen lage inkomens)
We merken het aan de pomp, in de supermarkt en aan de maandelijkse energierekening. In korte tijd zijn de kosten van het dagelijkse leven enorm opgelopen. Steeds meer groepen Nederlanders raken daardoor in problemen, ook mensen met een behoorlijk inkomen. -
PREMIUM
Een dagje uit kan aardig in de papieren lopen, dit gezin laat zien dat het goedkoper kan
Een gezinsuitje in de meivakantie? Dat kan aardig in de papieren lopen. Kaartjes voor attractieparken en dierentuinen worden almaar duurder. Maar het kan best goedkoper, zeggen Brenda en Camiel Knispel uit Apeldoorn, moeder en vader van Vince (6) en Sil (3). -
Waarom je moet oppassen dat je woonlasten niet te hoog worden
De gemiddelde woonlasten zijn in 2021 iets gedaald ten opzichte van 2018, bleek afgelopen week uit onderzoek van het CBS. Vooral woningeigenaren houden meer geld over voor andere zaken en dat terwijl wonen alleen maar duurder werd. Hoe kan dat en wat is eigenlijk de ideale lastenverdeling? -
PREMIUM
Prijsstijgingen treffen Sander, die van 60 euro per week leeft: ‘Straks wordt het brood weer duurder...’
Sander Crans leeft van de bonus-aanbiedingen van Albert Heijn. ,,Ik ga nergens heen en kan nooit spontaan een terrasje pakken.” -
Financiële wasstraat
Pieter (61) geeft 55 procent van inkomsten uit aan vaste lasten: 'Ideale standaard is 50 procent’
Een budgetcoach en een verzekeringsexpert van Independer vlooien op jouw verzoek je vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Pieter (61) uit Purmerend heeft ‘goed in zijn hoofd wat er binnenkomt en wat eruit gaat’. Toch is hij benieuwd of het nog ergens goedkoper kan.
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.