Extra geld vanwege energierekening: kom ik in aanmerking voor Noodfonds en hoe vraag ik het aan?
Moeite met het betalen van de energierekening, ondanks het prijsplafond? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het tijdelijke Noodfonds Energie, dat gisteren werd gelanceerd. We beantwoorden vijf vragen en antwoorden over deze steunmaatregel.
1. Wat houdt het Noodfonds Energie in?
Het Noodfonds Energie is een onafhankelijke stichting waar kwetsbare huishoudens extra ondersteuning kunnen aanvragen voor het betalen van de energierekening. Het gaat om de energierekeningen van de laatste drie maanden vorig jaar, en de eerste drie maanden van dit jaar. De dure winterperiode dus.
Uit een onderzoek van TNO naar energiearmoede bleek dat er in 2022 naar schatting 602.000 huishoudens ‘energiearm’ zijn. Dat zijn huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening door bijvoorbeeld een slecht geïsoleerd huis. Ook zijn ze financieel niet bij machte om te investeren in voldoende energiebesparende maatregelen. Gemiddeld gaven deze huishoudens vorig jaar 12,7 procent van hun inkomen uit aan de energierekening.
Het tijdelijke Noodfonds is een initiatief van energieleveranciers Eneco, Essent, Greenchoice en Vattenfall samen met de Nederlandse SchuldhulpRoute en SchuldenlabNL. Ook de overheid draagt bij met een subsidie van maximaal 50 miljoen euro. Die subsidie is gelijk aan het bedrag dat de energieleveranciers en bedrijven er maximaal in willen stoppen. Op dit moment hebben zij zo’n 24 miljoen ingelegd en zit er - met aanvulling van de overheid - totaal 49 miljoen in kas.
2. Kom ik in aanmerking voor steun van het Noodfonds Energie?
Dat hangt af van je eigen energierekening en de hoogte van je inkomen. Je kunt zoals gezegd voor twee aparte periodes steun aanvragen: de laatste drie maanden van vorig jaar, en de eerste drie maanden van dit jaar. Er wordt per periode gekeken naar je inkomen en de hoogte van je energierekening.
Alleen mensen met een inkomen lager dan 200 procent van het sociaal minimum komen in aanmerking. Dat is 2980 euro bruto (alleenstaande) of 3794 euro (samenwonend). De energietoeslag staat los van een aanvraag bij het Noodfonds. Ook andere toeslagen tellen niet mee bij het inkomen.
3. Hoeveel geld kan ik krijgen?
De insteek is dat je niet een te groot gedeelte van je inkomen kwijt mag zijn aan je energierekening. Het Noodfonds betaalt daarom het deel van de energierekening dat méér is dan 10 procent van het bruto inkomen van huishoudens met een inkomen tot 160 procent van het sociaal minimum. Of het deel van de energierekening dat meer is dan 13 procent van je inkomen als je iets meer verdient (een inkomen van 160 tot 200 procent van het sociaal minimum).
Een rekenvoorbeeld: woon je alleen, heb je een inkomen van 2300 euro bruto en een energierekening van 300 euro? Dan krijg je 70 euro terug per maand, dat is namelijk het bedrag boven 10 procent van het inkomen (230 euro). Het noodfonds maakt het geld over naar de energieleverancier. Zij zorgen dat je het op je rekening krijgt, bijvoorbeeld door je maandbedrag te verlagen.
4. Ik denk dat ik aanmerking kom, hoe vraag ik het aan?
Allereerst dien je een ‘Noodfonds check’ te doen op de site van Geldfit. Voor deze eerste indicatie heb je je termijnbedrag nodig en je bruto inkomen in oktober 2022 en januari 2023. Vervolgens krijg je verdere instructies. Als je er niet uitkomt, kun je bellen met de speciale in het leven geroepen hulplijn: 0800-0550.
Voor een aanvraag heb je in ieder geval een DigiD - voor het ophalen van je inkomen - en een mobiele telefoon met internet nodig, aanvragen lopen namelijk via een app. Hou ook je klantnummer van je energieleverancier en termijnbedragen bij de hand. Naar schatting duurt de aanvraag een halfuur. Het noodfonds bepaalt vervolgens, samen met je energieleverancier, of je in aanmerking komt voor steun.
Ouderenbond Anbo trok overigens al aan de bel over de wijze van aanvragen en sprak van ‘een grote misser’. Ouderen worden volgens de bond buitenspel gezet doordat de aanvraag alleen digitaal kan.
5. Wat gebeurt er eigenlijk als ik mijn energierekening nog steeds niet kan betalen?
Je mag niet worden afgesloten als je in de schuldsanering zit, er medische redenen zijn of je contact hebt over een betalingsregeling. Neem altijd contact op met je energieleverancier om een betalingsregeling te treffen. Vanwege de hoge energieprijzen word je tot 1 april dit jaar niet afgesloten van energie als je contact hebt met je energieleverancier.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken door hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aantal huishoudens met betalingsachterstanden daalt tegen verwachting in
De voorspelling dat veel mensen betalingsachterstanden zouden oplopen door torenhoge prijzen, lijkt niet uitgekomen. Volgens de nieuwste monitor van BKR is het afgelopen jaar het aantal mensen met een betalingsachterstand juist afgenomen. Ook het aantal huishoudens met een krediet daalt. -
PREMIUMvijf tips
Hoeveel besteed jij per week aan boodschappen? ‘Veel mensen zeggen 100 euro, maar het is vaak meer’
De inflatie blijft torenhoog. Wat kun je doen om de koopkracht op peil te houden? Vijf tips. -
PREMIUM
Veel Nederlanders laten geld liggen, heb jij recht op toeslagen van de overheid?
Stel: je hebt recht op toeslagen van de overheid, maar je krijgt het niet. Oneerlijk? Zeker. Toch overkomt dit jaarlijks honderdduizenden Nederlanders met een kleine beurs. -
PREMIUM
Consumentenbond bestaat 70 jaar: ‘In het begin telden we het aantal lucifers in doosjes’
Een slechte stofzuiger, een bedrijf dat je klacht niet oplost: hoe sterk sta je als consument? ‘Wij helpen bij de keuze en zorgen dat mensen krijgen waar ze recht op hebben’, zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond, die 70 jaar bestaat. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
-
-
Stress over schulden en hoge rekeningen? Bij deze instanties kun je terecht voor hulp
Door de stijgende energieprijzen en duurdere boodschappen, is het voor steeds meer huishoudens lastig om het huishoudboekje kloppend te krijgen. Veel kun je zelf doen, maar schroom vooral niet om hulp te vragen. ,,Als je eenmaal schulden hebt, lopen deze meestal hard op.” -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer