Hoeveel scheelt het op je premie en drie andere vragen over een collectieve zorgverzekering
Bijna een op de vijf mensen was vorig jaar collectief verzekerd via een werkgever. Ook voor komend jaar kan dat nog, vanaf 2023 vervalt de collectieve zorgverzekering op de basisverzekering. Wat scheelt het eigenlijk en waarom gaat deze mogelijkheid eruit? Vier vragen over een collectieve zorgverzekering.
1. Wat is een collectieve verzekering?
Een collectieve verzekering is een zorgverzekering die voor een grote groep tegelijkertijd wordt afgesloten: denk aan een werkgever, een gemeente, sportaanbieder of onderwijsinstelling. Omdat er in één keer een grote groep klanten bij komt, kan een zorgverzekeraar korting geven op de premie.
In 2020 was 19 procent collectief verzekerd via de werkgever, 10 procent via de partner - bij een collectiviteitsverzekering kun je vrouw en kinderen vaak meeverzekeren - en daarnaast was er nog 15 procent die een zorgverzekering had bij een ander collectief. Dat blijkt uit de CBS Gezondheidsenquête van 2020. Alles bij elkaar dus bijna de helft van de verzekerden, scheelt het dan zoveel in de prijs?
2. Hoeveel premiekorting krijg je eigenlijk als je collectief verzekerd bent?
Verzekeraars mogen sinds 2020 maximaal 5 procent korting geven op een basisverzekering. De gemiddelde premie in 2022 is op jaarbasis 1522 euro, gemiddeld 126,83 euro per maand. Dat betekent, als jouw collectiviteit de maximale korting van vijf procent krijgt een besparing van 76,10 euro per jaar en 6,30 euro per maand. Op een aanvullende verzekering loopt de korting soms op tot 20 procent. Hoe hoog de korting is, is afhankelijk van de verzekeraar. Vanaf 2023 vervalt de collectiviteitskorting op de basisverzekering.
3. Dat klinkt als een aardige korting. Het loont dus?
Nee, een collectieve verzekering is lang niet altijd goedkoper, bleek uit de de dit najaar verschenen monitor Zorgverzekeringen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) Vooral als je weinig zorg nodig hebt, zijn er vaak goedkopere alternatieven. Maar: ‘Daar staat tegenover dat sommige zorgverzekeraars extra’s aan hun collectieve contract koppelen of een specifiek op dat collectief afgestemde aanvullende verzekering aanbieden waardoor een collectieve verzekering ondanks de hogere prijs toch aantrekkelijk kan zijn’, aldus het rapport.
Met andere woorden: het kan interessant zijn voor bepaalde groepen die veel zorg nodig hebben. ‘Denk aan minima die bijvoorbeeld een uitgebreide dekking krijgen voor de aanvullende verzekering, zij hoeven weinig eigen kosten meer te maken’, aldus de NZa. Ze adviseert consumenten om vooral naar de inhoud van polissen te kijken en deze met elkaar te vergelijken. ‘De uiteindelijk meest voordelige polis voor de consument is de polis die het beste bij de specifieke situatie en zorgbehoefte van de consument past.’
In een onderzoek uit 2019 van vergelijkingssite Independer gaf 59 procent van de ondervraagden aan dat korting de belangrijkste reden is. 43 procent denkt dat een collectieve zorgverzekering altijd goedkoper is.
4. Waarom vervalt de collectiviteitskorting op de basisverzekering eigenlijk?
Het idee van de collectiviteitskorting was dat zorgverzekeraars afspraken konden maken voor bepaalde groepen en de kostenbesparing terug konden geven in de vorm van een korting op de zorgverzekering. In de praktijk pakte het echter anders uit: de premie werd voor iedereen verhoogd en bepaalde groepen kregen vervolgens een korting.
Bijkomend voordeel van het schrappen van de collectiviteitskorting: ‘Afschaffing zal naar verwachting wel leiden tot een verdere daling van het aantal collectiviteiten. Het polisaanbod wordt hierdoor voor de mensen overzichtelijker en makkelijker te vergelijken’, aldus minister Tamara van Ark vorig jaar in een kamerbrief. De collectiviteitskorting werd eerder al verlaagd van 10 naar 5 procent. Per 2023 is er geen collectiviteitskorting meer op de basisverzekering, op de aanvullende zorgverzekering kan dat nog wel.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Broers kopen met hun spaargeld voor 20.000 euro een weiland, wat moeten ze ermee?
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week kopen twee broers een stuk weiland als belegging. De notaris mag zich niet bemoeien met de aankoop, maar heeft alleen maar vragen. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
‘Ja, een verzekering kost een bak geld, maar moet je nou eenmaal hebben’
Het is weer de tijd van het jaar om zorgverzekeringen te vergelijken. Maar lang niet iedereen doet dat en een overstap zit er zeker niet bij iedereen in. Saskia van de Ven (41) uit Rijnsaterwoude begint er bijvoorbeeld niet aan, zij zit al jarenlang bij dezelfde verzekeraar. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUMWaarvan akte
Bij mij rinkelen de alarmbellen: de adviseur krijgt nu geen 25.000, maar 300.000 euro
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week voelt de notaris aan zijn water dat er iets niet in de haak is, als een adviseur plotseling 300.000 euro in plaats van 25.000 krijgt toegewezen in een testament.
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
PREMIUM
Een leuk extraatje of broodnodig om gaten te dichten: ‘Vakantiegeld wordt weer uitgegeven’
Zo’n 15 miljard euro netto krijgen we volgende week met z’n allen aan vakantiegeld overgemaakt. Na corona zal dit extraatje in de eerste plaats aan vakantie worden besteed, maar het zal ook meer dan ooit worden gebruikt om de gaten in de huishoudportemonnee mee te dichten. -
Storing bij ING opgelost: internetbankieren weer mogelijk
Klanten die internetbankieren bij ING hadden vanochtend tijdelijk te maken met een storing. Ze konden meer dan een uur niet inloggen via hun computer of mobiel. De bank onderzoekt nu de oorzaak om herhalingen in de toekomst te vermijden, meldt de woordvoerder.