Lonen en pensioenen stijgen, maar koopkracht daalt
Werkenden en gepensioneerden zien hun inkomen stijgen dit jaar. Maar die stijging is niet voldoende om het koopkrachtverlies door de hoge inflatie te compenseren.
Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de lonen door salarisverwerker ADP. Gemiddeld gaan werkenden er dit jaar een tientje op vooruit. Vooral mensen met een minimumloon en mensen die tweemaal modaal, 5864 euro bruto per maand, verdienen, houden meer over vanaf deze maand.
De verhoging van de pensioenen is opmerkelijk. Vorig jaar zaten gepensioneerden nog veelal aan de verkeerde kant van de streep. Er dreigden zelfs kortingen op de aanvullende pensioenen. Maar dit jaar valt het dubbeltje hun kant op.
Daar zijn verschillende redenen voor. Zo profiteren ouderen van de verhoging van de AOW. Die uitkering is gekoppeld aan het minimumloon en dat stijgt. Een alleenstaande krijgt 18 euro meer AOW per maand, gehuwden en samenwonenden gaan er 13 euro per persoon op vooruit.
Licht omhoog
Daarnaast gaan de aanvullende pensioenen heel licht omhoog. Dat komt door de lagere belasting en een lagere bijdrage aan de zorgverzekeringswet. Iemand met een aanvullend pensioen van 500 euro bruto per maand gaat er daarmee 1,35 euro netto op vooruit. Dat loopt op tot 7 euro voor iemand met een aanvullend pensioen van 2500 euro.
Die vooruitgang zal niet voldoende zijn om de koopkracht van gepensioneerden overeind te houden is de vrees. De verwachting voor inflatie ligt tussen de drie en vijf procent dit jaar.
Niet alleen gepensioneerden zien de koopkracht dalen. Ook bij werkenden is het geen vetpot. De lonen stijgen tussen de 0,36 en 1,19 procent blijkt uit berekeningen van ADP. Daarmee kunnen ze de gestegen kosten voor levensonderhoud niet compenseren. Alleen al aan energie kunnen huishoudens tientallen tot honderden euro’s per maand meer kwijt zijn dit jaar. ADP tekent hier wel bij aan dat ze geen rekening houden met loonsverhogingen die in de cao zijn afgesloten of bijvoorbeeld periodieke verhogingen.
Tekst gaat verder onder grafiek
24 euro per maand meer
Opvallend is dat mensen met het minimumloon er netto meer op vooruitgaan dan modaal, 2932 euro bruto per maand. Wie op het minimum zit krijgt gemiddeld 19 euro netto per maand meer. Iemand met modaal krijgt er gemiddeld 9 euro bij. Mensen met tweemaal modaal gaan er met 24 euro per maand nog iets meer op vooruit.
Jongeren en mensen die minder dan 1700 euro bruto per maand verdienen gaan er juist op achteruit, gemiddeld drie euro per maand. Dat komt omdat zij minder arbeidskorting krijgen en dus over een groter deel van hun inkomen belasting moeten betalen.
ADP wijst ook op de veranderingen bij onkostenvergoedingen. Vooral de strengere regels omtrent de reiskostenvergoeding kan werknemers opbreken. Nu er veel vanuit huis gewerkt wordt zal de reiskostenvergoeding lager zijn of zelfs helemaal verdwijnen.
In plaats daarvan krijgen werknemers wel een thuiswerkvergoeding, van maximaal twee euro per dag. Maar dat is in veel gevallen niet voldoende om de weggevallen reiskosten te vergoeden. ADP verwacht dat die nieuwe regels omtrent onkostenvergoedingen nog tot de nodige discussies op de werkvloer zullen leiden.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Kijk hier onze video's over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUMQuiz
20 jaar de euro: 'Van huidige inflatie moeten we de jarige euro niet de schuld geven’
Op 1 januari 2022 viert de euro zijn twintigste verjaardag. Zal de munt over twintig jaar nog bestaan? Eén ding is zeker: we zijn meer van de munt gaan houden. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Dichtdraaien Russische gaskraan zorgt voor nóg hogere energierekening
Nadat Rusland aankondigde de gasleveringen naar Polen en Bulgarije stop te zetten, schoten de gasprijzen opnieuw omhoog. De vrees bestaat dat de energieprijzen voor lange tijd extreem hoog blijven. ,,Dit heeft gevolgen voor heel Europa.’’ -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man.
-
PREMIUM
Op de kleintjes letten: dit wordt in 2022 allemaal duurder
We gaan er komend jaar financieel niet op vooruit. De inflatie stijgt en de energierekening ontploft, maar ook voor zorg en wonen betalen we meer. Dit verandert er in 2022 in je portemonnee. -
Omhoog en weer omlaag: zo wordt de waarde van bitcoin bepaald
Beleggers zagen deze week de waarde van hun cryptomunten flink dalen. Hoe komt het dat de waarde van cryptomunten zo schmmelt en hoe wordt de waarde van de bitcoin eigenlijk bepaald? -
Superbespaarder
Mirjam: 'Ik bel één keer per jaar en zeg: ik zie dat het elders goedkoper kan. Dan krijg ik korting'
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? In deze rubriek laten we een superbespaarder aan het woord. Deze keer Mirjam Geerards (47), die vaak gratis producten uit de supermarkt haalt.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerS van der Horst