Marjo wordt gek: van verkeerd overgemaakte 17.000 euro is na 7 jaar pas 300 euro terug
Ergens in 2015 maakte Marjo Ladage haar spaargeld van 17.000 euro per ongeluk over naar de rekening van iemand anders. Dat bedrag moet haast wel vervloekt zijn, want zeven jaar en een veroordeling van een Bulgaar later, heeft ze haar spaargeld nóg niet terug. Hoe kán dat?
Onderneemster Marjo deed in 2015 iets wat nu veel minder makkelijk fout kan gaan: geld overmaken naar de verkeerde rekening. Ladage maakte de 17.000 euro toen per ongeluk over naar haar oude spaarrekening die allang was opgeheven, maar nog wel in haar digitale adresboekje stond.
Een nu 36-jarige Bulgaarse man kreeg het geld destijds pardoes binnen, omdat hij haar inmiddels hergebruikte rekeningnummer had. De in Amsterdam wonende Bulgaar wreef in zijn handen van de pret en joeg het cadeautje er gelijk doorheen. Na twee dagen was het op.
Ladage (eigenares van een damesmodewinkel in Oud-Beijerland) deed destijds zaken bij ABN Amro. Nog niet alle banken deden toen aan een naam- en nummercheck. Inmiddels is dat - mede door dit incident - wel het geval.
Man dacht dat het kinderbijslag was
Hoe dan ook, om een lang verhaal kort te maken: de man die het geld had ontvangen leek spoorloos, maar werd ergens in 2016 opgepakt voor zakkenrollerij. Waarom het zo lang moest duren weet niemand, maar pas in 2019 werd hij veroordeeld voor verduistering en het terugbetalen van de 17.000 euro. De man dacht dat de 17.000 euro de kinderbijslag was, was zijn excuus, bleek tijdens de rechtszaak. Hij had het geld dus ook aan zijn kinderen gespendeerd, was het verhaal.
De man ging na zijn veroordeling nog in hoger beroep, om dat vervolgens op het laatste moment weer in te trekken. Er werd een regeling getroffen over een terugbetaling. Marjo was blij, ze had na al die jaren zicht op haar geld.
Je zou zeggen: opgelost. Maar zoals het steeds gaat met deze kleine tragikomedie: om de twee jaar hoor je er weer van en blijkt de zaak nog steeds niet in orde. Eén keer betaalde de Bulgaarse man 300 euro terug. Daarna bleef hij in gebreke. Het CJIB stuurde brief op brief, maar niets hielp. Kort geleden kreeg Marjo bericht dat ‘de deurwaarder wordt ingeschakeld'. ,,Maar wat staat er ook in die brief: als de dader het niet eens is met de beslissing om een deurwaarder in te schakelen, mag hij bezwaar maken,” leest Marjo voor. ,,Hoe lang gaat dit nog door?”
‘Ook een dader heeft rechten’
Anthony Hogeveen van het CJIB mag om privacyredenen niet in het openbaar ingaan op haar zaak. Wel wijst hij erop dat de procedures, hoe vervelend ook, nou eenmaal zijn zoals ze zijn. ,,Een deurwaarder gaat verder dan wij, kan beslag leggen bijvoorbeeld. Een deurwaarder is een dwangmiddel. Een dader heeft nou eenmaal ook rechten, dus daar moet je bezwaar tegen kunnen maken. Zo staat het ook in het wetboek.”
Wordt - vast - vervolgd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
PREMIUM
Voor 3 euro kocht Annemei een iconische Birkin Bag van Hermès: ‘Hij bleek 9000 euro waard te zijn’
Het is misschien wel de meest bekende én gewilde tas ter wereld: de Birkin Bag van Hermès. Tassenfanaat Annemei Kalden (32) wist een exemplaar van de iconische designtas voor slechts een paar euro te bemachtigen op een brocante, oftewel een tweedehandsmarkt, in Frankrijk: ,,Ik kon mijn oren niet geloven toen het een échte Birkin bleek.” -
Bulgaar die Marjo's per ongeluk overgemaakte 17.000 euro inpikte, dacht dat het kinderbijslag was
De Bulgaarse man die september 2015 per ongeluk 17.000 euro spaargeld van Marjo Ladage uit Hellevoetsluis op z’n rekening zag binnenkomen, moet dat mét rente terugbetalen. Ook heeft hij 100 uur taakstraf gekregen, zo besloot de politierechter in Rotterdam vanmorgen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Nelly en Klaas wijzigden hun hypotheek: ‘Betalen nog maar 230 euro per maand’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Nelly en Klaas wilden van het gas af omdat ze in het Groningse aardbevingsgebied wonen. ‘Mensen zijn soms jaloers op onze lage vaste lasten.’ -
PREMIUM1
Veel Nederlanders laten geld liggen, heb jij recht op toeslagen van de overheid?
Stel: je hebt recht op toeslagen van de overheid, maar je krijgt het niet. Oneerlijk? Zeker. Toch overkomt dit jaarlijks honderdduizenden Nederlanders met een kleine beurs.
-
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
PREMIUM
Een beetje racefiets of mountainbike kost zo’n 1000 euro: ‘Dan heb je een goede fiets’
Lente en zomer zijn bij uitstek de tijd van het jaar om met de fiets op pad te gaan en te genieten van de buitenlucht en natuur. Maar met alleen de aanschaf van een fiets ben je er niet. Trek de knip ook maar voor alle extra’s. -
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig.