Monique: ‘Extra sparen doe ik niet meer, genoeg spaargeld dat stof aan het vangen is’
Financiële wasstraatEen budgetcoach en een verzekeringsexpert vlooien op jouw verzoek je vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Vandaag: Monique (37), die strak op haar budget zit, maar toch benieuwd is of ze kan besparen.
,,Ik ben de huisaccountant”, zegt Monique. Ze woont met haar partner en twee kinderen in een koophuis. ,,Ik hou van overzicht over ons geld. Hoe weet je anders hoeveel je kunt uitgeven? Maar ik vind het wel fijn als er een keer een derde persoon meekijkt. Dat doe je anders niet zo snel. Financiën vind ik heel persoonlijk.”
,,Ik zie dat ze een goed inkomen hebben”, zegt budgetcoach Rita Celestine. ,,De vaste lasten zijn ten opzichte van het inkomen laag. De vraag is: waar gaat de rest van het geld naartoe?” Celestine hanteert een ideale verhouding van de inkomsten van 50-30-20.
Dit houdt in dat 50 procent van het totale netto-inkomen voor vaste lasten is, inclusief boodschappen. 30 procent is voor reserveringen: uitgaven die je niet maandelijks hebt, maar waar je wel rekening mee moet houden, bijvoorbeeld kleding, schoenen en onderhoud aan huis en tuin. De laatste 20 procent is om te sparen voor een buffer of voor een specifiek doel.
Geld moet een doel hebben
,,Elke cent die je verdient moet je een taak geven”, zegt Celestine. ,,Sparen voor een vakantie, sparen voor een verbouwing, beleggen voor je oude dag. Als het geld zonder doel op de bank staat, heeft alleen de bank er iets aan. Het moet een doel hebben. Monique: ,,Mijn partner en ik hebben afgesproken hoeveel we storten op de gemeenschappelijke rekening. De rest houden we zelf en we bepalen zelf wat we daarmee doen.”
Zo betalen ze hun eigen leaseauto’s en telefoonabonnementen. ,,Ik zet daarnaast geld apart om te beleggen voor mijn oude dag, ter aanvulling op mijn pensioen.” Celestine: ,,Het is goed om te weten hoeveel je nodig hebt om het gewenste inkomen te hebben als je met pensioen gaat. Als je het geld op een speciale pensioenrekening zet, dan levert dat fiscale voordelen op.”
Monique: ,,Extra sparen doe ik niet meer. Ik heb genoeg spaargeld dat stof aan het vangen is. Wel zet ik maandelijks geld apart voor leuke dingen: voor een bezoekje aan de bioscoop of een restaurant. Ik bepaal per maand hoeveel budget ik daaraan uit wil geven, dat is afhankelijk van de maand.”
Als ze exact dezelfde verzekering nu af zouden sluiten, rekent dezelfde verzekeraar zelfs een premie van 69,36 euro
Reisverzekering voor onvoorziene kosten
Het stel betaalt 55,19 euro per maand voor de woonverzekeringen: inboedel-, glas-, opstal en aansprakelijkheidsverzekering samen. Michel Ypma, verzekeringsexpert bij vergelijkingssite Independer, stelt dat er geen betere deal is als ze het eigen risico op 0 euro willen houden. ,,Als ze exact dezelfde verzekering nu af zouden sluiten, rekent dezelfde verzekeraar zelfs een premie van 69,36 euro. De bouwkosten gaan omhoog en verzekeraars reageren daarop”, aldus Ypma.
Een reisverzekering heeft Monique niet. ,,We boeken een ticket, hotel en gaan. We zijn niet zo bang dat er iets gebeurt. Als we meer dan drie uur vertraging hebben, krijgen we ons geld terug. Ook zonder reisverzekering. Ik weet niet zo goed waarom we dat nodig hebben.”
Ypma: ,,De belangrijkste reden om een reisverzekering te nemen zijn onvoorziene kosten. Denk aan kosten die gemaakt worden door ziekte of een ongeval. Je zorgverzekering dekt tot het maximale Nederlandse tarief. Alles wat hoger is, moet je zelf betalen. Verder kan je ook denken aan kosten die worden gemaakt voor alternatief vervoer, repatriëring of een ander noodzakelijk verblijf.”
Ook stelt hij dat een annuleringsverzekering het overwegen waard is: ,,Zeker bij dure reizen of vakanties. Een annuleringsverzekering biedt niet alleen dekking in de periode voor de vakantie, maar ook tijdens de reis. Want je kan ook onverhoopt door omstandigheden terug naar Nederland moeten.”
Een lage energierekening scheelt veel in deze tijd
Energie en hypotheek
Met een energierekening van 28 euro per maand heeft Monique niets te klagen. ,,We hebben zonnepanelen en een bodemwarmtepomp en geen gas. Ik weet haast wel zeker dat mensen jaloers zijn. We konden via onze leverancier een jaarcontract afsluiten.” Celestine: ,,Een lage energierekening scheelt veel in deze tijd.”
Ypma: ,,Greenchoice biedt in haar geval variabele tarieven van zo’n 20 euro per maand. Dus ze zouden iets goedkoper uit kunnen zijn. Dan heb je alleen geen vast contract meer en heb je geen zekerheid dat de prijs hetzelfde blijft.” Op de hypotheek van Monique zit een rentepercentage van 1,74 procent. ,,Niet zinvol om over te stappen”, zegt Ypma. ,,De rentepercentages liggen overal hoger.”
Monique: ,,We hebben in een gunstige tijd ons huis gekocht, een lage rente die 30 jaar vaststaat, tot 2041. Los van de gemeenschappelijke uitgaven, kan Monique nog wel iets besparen op haar eigen telefoonabonnement: ze betaalt nu 12,96 euro per maand voor een sim only abonnement. Dat kan 7 euro zijn bij Youfone.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jongere vindt belastingaangifte ingewikkeld, fouten liggen op de loer
Acht op de tien Nederlandse jongvolwassenen (18-35 jaar) willen hulp bij het doen van belastingaangifte, zo blijkt uit onderzoek van SNS Bank. Veel onderwerpen blijven lastig, zoals de loonheffingskorting en de verschillende aftrekposten. -
Werken al die spaarprogramma’s wel? ‘Veel mensen zullen simpelweg sparen uit gewoonte’
Knip jij de zegels uit de koffieverpakking en laat je punten bijschrijven bij de boodschappen in ruil voor kortingen of cadeaus? Dan ben je niet de enige. Maar zit er nog wel toekomst in dit soort langlopende spaaracties? -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUMmet video
Op weg naar 1 miljoen armen: bij dit inkomen leef je volgens de overheid in armoede
Het aantal mensen dat in armoede leeft, kan volgend jaar stijgen naar één miljoen, waarschuwt het Centraal Planbureau. Maar het kabinet kan nog ingrijpen - en lijkt dat te gaan doen. -
PREMIUM
Waarom je beter in potjes kunt sparen dan op grote hoop: ‘Dwingt je bewuster na te denken’
Sparen gaat makkelijker met digitale spaarpotjes. Maar hoe werkt dat? En waarvoor maak je zulke potjes? Vier vragen over online spaarpotjes.
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
-
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUMGeldflaters
Alexandra liet haar telefoon vallen in een koikarperbassin: ‘Ik ben nu voorzichtiger’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Alexandra Janssen (35) die haar telefoon van 800 euro in een koikarperbassin liet vallen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer