Nieuw pensioen stap dichterbij, onzekerheid over pot van 1500 miljard blijft
Het nieuwe pensioenstelsel moest ervoor zorgen dat jong en oud weer vertrouwen krijgt in hun pensioen. Dat is nog niet gelukt, ook al wil een Kamermeerderheid verder met de nieuwe pensioenwet.
Onder druk wordt alles vloeibaar. En dus schaarden werkgevers zich woensdag op de valreep achter de doelstelling om het aantal werkenden dat geen pensioen opbouwt te halveren. Als stok achter de deur wordt zelfs een ‘pensioenplicht’ niet langer uitgesloten.
De toezegging is een gebaar aan PvdA en GroenLinks. Die partijen staan in beginsel positief tegenover het nieuwe pensioenstelsel, maar hadden voor het finale debat van woensdag tegelijkertijd de eis gesteld dat wettelijk wordt vastgelegd dat meer Nederlanders pensioen gaan opbouwen.
Nu de werkgevers daar na jarenlang verzet ‘geen bezwaar’ tegen hebben, is de kans groot dat de linkse partijen kunnen instemmen met de nieuwe pensioenwet. En die steun is onontbeerlijk, omdat de regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben.
Hoe je pensioen nu is geregeld en wat er gaat veranderen wordt uitgelegd in deze video:
Enthousiasme geluwd
Het aan boord houden van de linkse partijen was de werkgevers wel een knieval waard. Want zij willen net als vakbonden en pensioenfondsen door met het nieuwe stelsel. Dat moet ervoor zorgen dat aanvullende pensioenen - anders dan de afgelopen jaren - in goede tijden eerder verhoogd kunnen worden. Ook komen er persoonlijke pensioenpotjes, zodat deelnemers meer zicht krijgen op wat ze hebben opgebouwd. En werkgevers krijgen op hun beurt een stabiele premie.
Maar waar het zwaarbevochten pensioenakkoord drie jaar geleden nog een grotendeels positieve ontvangst kreeg, is het enthousiasme geluwd. Het is de vraag of dé grote belofte van toen - de pensioenen kunnen weer stijgen - wel waargemaakt kan worden.
De ongekend hoge inflatie is een aanslag op de koopkracht van de pensioenen en niemand weet hoe lang die aanhoudt. En ook de rente, die zolang laag was maar nu stijgt, is een onvoorspelbare factor. Dat is in het bestaande stelsel ook al zo, maar in het nieuwe stelsel is voorzien dat het totale pensioenvermogen van grofweg 1500 miljard euro over de deelnemers verdeeld wordt. Hoe verstandig is zo’n mega-operatie nu het economische tij zo onbestendig is?
Dat is de vraag waarover partijen in de Tweede Kamer het niet eens worden, bleek gisteren opnieuw. Felle tegenstanders als SP en PVV vrezen ‘rampzalige’ uitkomsten en spreken van ‘gokken met pensioengeld’. Zij voelen zich gesteund door een 40-tal experts en oud-politici die de overgang nu ‘onverantwoord’ vinden.
Geen garantie
Maar aan de andere kant is er een veel grotere Kamermeerderheid die - gesteund door weer andere experts - vindt dat het huidige systeem ook niet meer functioneert: veel deelnemers hebben immers al meer dan tien jaar geen indexatie gekregen, waar veel gepensioneerden boos over zijn. En menig jongere vreest dat er straks niks meer voor hen in de pot zit.
Regeringspartijen VVD en D66 hebben er vertrouwen in dat er door het nieuwe stelsel ‘meer uitzicht op een koopkrachtig pensioen’ komt. Maar tegenover Kamerlid Pieter Omtzigt moesten zij ook erkennen dat ze geen garantie kunnen geven dat mensen straks echt beter af zijn. Want in goede tijden mag er straks weliswaar eerder geïndexeerd worden, de pensioenen gaan ook sneller omlaag als het tegenzit.
Het debat in de Tweede Kamer ging gisteren tot na middernacht door, zonder dat minister Carola Schouten (Pensioenen) aan de beantwoording toekwam. Daarvoor wordt een nieuwe dag ingepland. Na de stemming die daarop volgt is de Eerste Kamer aan zet. Dan wordt duidelijk of de grootste pensioenhervorming ooit, na bijna 15 jaar discussie, de eindstreep haalt.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De keuze is reuze als het gaat om je pensioen, maar: ‘Mensen maken soms foute keuzes’
Werknemers die pensioen opbouwen krijgen steeds meer keuzemogelijkheden met hun pensioen. Op zich prima, maar het kan tot ongelukken leiden, waarschuwt Jeroen Steenvoorden. Hij is sinds november vorig jaar de Ombudsman Pensioenen. -
PREMIUM
Genoeg geld in kas voor hoger pensioen, maar gaan de fondsen dat ook doen?
De meeste pensioenfondsen staan er financieel goed voor. En dat zullen gepensioneerden terug zien in hun portemonnee. -
PREMIUMGeld & Geluk
Hans en Natasja hebben regelmatig negen man aan tafel: ‘Wordt hier in huis flink veel gegeten’
Hans heeft meer boeken van Ronald Giphart dan de schrijver zelf. Natasja: ‘Hij houdt van verzamelen. Vroeger waren het smurfen.’ In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
PREMIUMWaarvan Akte
De man zegt dat hij wil dat zijn zoon meer erft dan zijn dochters
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week een man die wil dat zijn zoon meer erft dan zijn dochters.
-
Twitter- en Teslabaas Elon Musk opnieuw de rijkste persoon ter wereld
Twitter- en Teslatopman Elon Musk (51) is opnieuw de rijkste persoon ter wereld. Dat schrijft het Amerikaanse persagentschap Bloomberg. Volgens diezelfde bron heeft Musk zijn terugkeer aan de top van het lijstje ‘rijkaards’ te danken aan een stijging van de Tesla-aandelen. -
-
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing.