Het nieuwe stelsel is uitgesteld; betekent dat minder geld voor pensioengerechtigden?
Volledig scherm
Het nieuwe stelsel is uitgesteld; betekent dat minder geld voor pensioengerechtigden? © Getty Images

Pensioenstelsel wordt een jaar later hervormd; dit betekent het voor jou

De wet over het nieuwe pensioenstelsel gaat niet in 2022, maar in 2023 in. De invoering van het nieuw stelsel wordt dus ook een jaar uitgesteld en verhuist naar 2027. Wat zijn daarvan de consequenties voor alle gepensioneerden en deelnemers? Vijf vragen en antwoorden.

3 reacties

 • Jan Kuunders

  1 jaar geleden
  Het rendement van de pensioenen zou naar mijn mening afhankelijk en gekoppeld moeten zijn aan de inkomsten van diegene die voor de rendementen van de prestaties verantwoordelijk zijn. Een basis salaris en naargelang het rendement een bonus. Het is nu altijd geweest of ze wel of niet presteren de grote salarissen komen toch binnen. Er is niets makkelijker dan te spelen met een ander zijn geld. De instelling met de beslissingen, wat zou ik doen als het mijn eigen geld is missen we hier.
 • Hans Berende

  1 jaar geleden
  Men weet nu toch al wat de rechten van deelnemers zijn hoe kan anders bepaald worden dat er te weinig in kas is om te verhogen??
 • Martin

  1 jaar geleden
  De kongsi van regering, pensioenfondsen en beleggingsfondsen heeft maar één doel voor ogen; instandhouding of vergroting van de miljardenpot waar zij, met steun van de tienduizenden financiële adviseurs en hun gezinnen die er een dikbelegde boterham aan verdienen. Zonder die 'pot' zou Nld met haar gigantische nationale hypotheek schulden afzakken naar een aanmerkelijk lagere kredietstatus. Zestig jaren 'garantie' dat die hypotheken betaald kunnen blijven.