Piekt jouw spaarrekening ook? Je bent niet de enige, maar het corona-effect neemt wel af
Etentjes, uitstapjes, vakanties over de grens: het kon allemaal niet of nauwelijks. Als je al die dingen gewoonlijk deed, heeft corona je waarschijnlijk een flinke berg geld bespaard. ING constateert dat er 52 miljard euro meer op bankrekeningen staat dan voor corona - gemiddeld komt dat neer op 6500 euro per huishouden. Maar: het corona-effect raakt uitgewerkt.
Het extra gespaarde geld is niet gelijk verdeeld. Rijkere huishoudens hebben meer gespaard dan mensen die krapper bij kas zitten: ‘Normaal gesproken besteden hogere inkomens een groter deel van hun inkomen (...) aan zaken waarvoor tijdens deze crisis juist relatief strenge beperkingen golden’, aldus de bank.
Regelmatig uit eten gaan is immers niet voor iedereen dagelijkse kost. Het gedwongen thuis eten vanwege de lockdowns heeft dan ook niet iedereen geld bespaard. ‘Huishoudens die minder rijk zijn, geven vaker elke maand ongeveer evenveel uit als wat er binnenkomt’, legt de bank uit. Zij houden normaal gesproken weinig tot niets over, geven dan al weinig uit aan horeca en dergelijke, en spaarden tijdens corona dus ook niet uitzonderlijk veel.
Volgens ING is meer dan de helft van al het extra geld ‘gedwongen’ gespaard - dus omdat allerlei dingen niet konden. Maar ook de angst voor een recessie door corona heeft mensen meer geld opzij doen zetten. Dat is vaker zo in onzekere tijden.
Het corona-effect neemt wel af. Toen we begin 2020 nog moesten wennen aan het idee van lockdowns en een pandemie, was de ‘spaarpiek’ erg groot. Bij de tweede lockdown is die piek minder groot. Dat komt doordat we met zijn allen geld aan andere dingen zijn gaan uitgeven - een nieuwe televisie in plaats van de gewoonlijke etentjes, bijvoorbeeld - en doordat er minder geld terug werd gegeven door onverwacht geannuleerde vakanties. We boekten immers überhaupt al minder reizen.
De spaarrentes zijn momenteel heel laag. Er zitten verschillen tussen banken. Vergelijk hier spaarrekeningen bij Independer.
Heeft sparen zin, ook met de lage rentes? Sandra Phlippen, hoofdeconoom bij ABN Amro, zegt van wel:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeldflaters
Hanna wilde collega helpen: ‘Omdat ik het kon betalen, bood ik aan haar ticket te kopen’
-
Vlucht vertraagd of geannuleerd en geen overmacht? ‘Vergoeding varieert van 250 tot 600 euro’
De meivakantie is voor velen een goed moment voor een vliegvakantie naar de zon, maar wat als het misgaat? In deze rubriek legt redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt van de Consumentenbond je rechten als consument uit. Deze week: je vlucht geannuleerd of bagage vermist, wie draait hiervoor op? -
PREMIUMtips
Van de ene op de andere dag was Suzanne rijk door erfenis: ‘Leef nu financieel stukken relaxter’
Een erfenis is vaak al beladen met emoties, maar als je veel erft kan dat de stress verhogen. Hoe ga je er verstandig mee om zodat je kapitaal niet als sneeuw voor de zon verdwijnt? Vijf zaken om op te letten. ,,Ik adviseer om zo veel mogelijk je risico te spreiden.” -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Podcasts voor je portemonnee: van schulden naar 100.000 euro op de bank
Wil je wijzer worden in geldzaken? Laat je tijdens het koken, hond uitlaten of een treinreis bijpraten met een podcast. Daarin bespreken de makers de meest uiteenlopende onderwerpen, van boodschappen doen tot cryptomunten. Waar moet je je oor te luister leggen?
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
-
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
digital nomads
Jody (30) en Sander (35) verlieten Nederland: ‘Flinke buffer van de verkoop van zijn huis’
Werken vanaf een tropisch eiland, met laptop én cocktail voor de grijp: nu we dankzij corona steeds meer locatie-onafhankelijk werken, zet de trend van leven als een ‘digitale nomade’ stevig door. Maar is het echt zo idyllisch als het ons, op een regenovergoten dag in Nederland, lijkt? Hoe pakken digital nomads het aan? En hoe regelen zij het financieel? Deze week: Jody op den Buijsch (30), die samen met haar vriend Sander van der Velden (35) sinds september 2019 als digitale nomade leeft.