Portemonnee verloren? De kans op een eerlijke vinder is groter als je dit bedrag erin hebt zitten
Je portemonnee laten liggen bij de supermarktkassa, op een tafeltje in het restaurant waar je net hebt gegeten, of lopend op straat uit je tas laten vallen. Hoe stom ook: het overkomt veel mensen weleens. En áls het je gebeurt hoop je natuurlijk op een eerlijke vinder. Die kans kun je zelf vergroten, blijkt uit onderzoek dat verscheen in wetenschappelijk tijdschrift Science. De inhoud van je portemonnee heeft namelijk invloed op het gedrag van de vinder.
Het lijkt tegenstrijdig, maar juist als er geld in je beurs zit, zijn mensen sneller geneigd om hem eerlijk aan je terug te geven. Dat komt volgens de onderzoekers door twee dingen: de drang om iets voor anderen te doen, gewoon uit medemenselijkheid, maar óók omdat mensen zichzelf niet graag als een dief willen zien. ‘Mensen uit vrijwel alle landen waren sneller geneigd om portemonnees terug te geven waar meer geld in zat’, aldus de onderzoekers. Een goede reden om altijd wat contant geld bij je te hebben - en dan liever een briefje van 20 dan een van 5 euro.
Sterker nog: portemonnees waar omgerekend bijna 100 Amerikaanse dollar in zat, werden het vaakst teruggegeven. Zo’n 80 procent van deze groep kreeg de verloren beurs terug. Onderzoekers denken dat de eerlijke vinders hierbij mogelijk hopen op een hoog vindersloon. Als je het kunt missen, is een hoger bedrag bij je dragen dus misschien zelfs het allerslimst. Hoewel je dan natuurlijk nog steeds het risico loopt dat je je portemonnee helemaal niet terugkrijgt. Dat overkwam namelijk nog steeds rond de 20 procent van de 'rijke’ beursverliezers.
Verlies je je portemonnee als je op vakantie bent - in Nederland of het buitenland - dan valt dat vaak onder je reisverzekering. Verzekeringen vergelijken voor jouw situatie? Kijk bij Independer voor een handige vergelijkingstool.
Jan Borgman verloor lang geleden zijn portemonnee. Een zoektocht leverde niets op. Tot hij dertig jaar later ineens bericht kreeg:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is je nieuwe aankoop nu al stuk? Laat je dan niet afschepen
-
PREMIUMWaarvan Akte
Het huis van opa en oma is een cadeau voor hem en niet voor zijn vriendin
Een stel wil het huis verbouwen dat hij van zijn opa en oma heeft kunnen kopen. Voor de extra hypotheek moet zij echter mede-eigenaar worden van het huis. Wat als zij slechts 1 procent van de WOZ-waarde van het huis betaalt en voor 1 procent – en dus niet de helft - eigenaar wordt? Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Grote verschillen tussen trouwkosten op stadhuis: dit ben je in jouw gemeente kwijt
Trouwen op het gemeentehuis wordt steeds duurder en de verschillen zijn groot. Zo kost een huwelijk op zaterdagmiddag in het Haagse stadhuis met 1467 euro meer dan twee keer zoveel als in Ede, waar je 685 euro kwijt bent. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
PREMIUM
‘Turbo Ties’ (14) uit Nijmegen wil miljarden gaan verdienen; en daarom is hij nu al ondernemer
Ties (14) uit Nijmegen weet wat hij wil: financieel vrij worden, zoals hij dat noemt. De hele dag is hij bezig om geld te verdienen. Ties is een ondernemer in de dop. Hij wil andere kinderen inspireren om ook te gaan ondernemen.Nijmegen -
superbespaarders
Karen (34) was eerst nóg zuiniger: ‘Kon hele week leven op stokbrood met pindakaas’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Karen van Riel, die om te besparen nu al weet wat zij over een half jaar eet.