Prijzen stadsverwarming schieten omhoog: ‘Koppeling met gasprijs zorgt nu voor ongemak’
Naast de hoge tarieven voor stroom en gas, worden nu ook mensen die gebruik maken van het warmtenet met hogere rekeningen geconfronteerd. De prijzen voor stadsverwarming zijn namelijk gekoppeld aan de gasprijs.
In Breda is een petitie tegen de hoge tarieven voor de stadsverwarming - een verhoging van gemiddeld 50 euro per maand - in twee dagen tijd door ruim 12.000 mensen ondertekend. Inmiddels staat de teller op 25.000. In Enschede ging de prijs per gigajoule voor zo’n 9000 huishoudens van 22 naar 43 euro, een verhoging van 54 procent, eenzelfde stijging als in Breda. En dat zijn slechts twee voorbeelden.
Als je gebruik maakt van stadsverwarming, wordt op een centrale plek warmte gecreëerd die vervolgens via een ondergronds buizensysteem naar je huis wordt getransporteerd. Deze warmte komt vrij bij bijvoorbeeld het verbranden van afval of het opwekken van stroom. De maximale tarieven worden jaarlijks bepaald door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Voor 2022 was vastgelegd dat de tarieven voor de levering voor een doorsnee gezin maximaal 67 procent mochten stijgen. Een gemiddeld huishouden met een warmteaansluiting is in totaal (vaste en variabele kosten) 41 procent per jaar meer kwijt voor warmte, meldde de Woonbond. De reden voor de verhoging? De gasprijzen. Hoewel de energie niet altijd afkomstig is van gas, zijn de tarieven namelijk wel gekoppeld aan de gasprijs.
De regeling is er in principe ter bescherming van de cliënt. Normaal gesproken is dat ook niet zo’n issue
Gekoppeld aan de gasprijs
,,De regeling is er in principe ter bescherming van de cliënt. Normaal gesproken is dat ook niet zo’n issue”, zegt Joris Kerkhof, energie-expert bij Independer. ,,Maar door de piek in de gasprijs, komt nu het ongemak. Mensen hebben het gevoel dat ze groen bezig zijn, geen gas gebruiken, en nu worden ze toch geconfronteerd met een hogere rekening.” In Nederland was in 2020 ruim 6 procent van de woningen aangesloten op een warmtenet, blijkt uit cijfers van het CBS.
Hoe zit het met de koppeling met de gasprijs? Dat is vastgelegd in het zogenoemde ‘niet meer dan anders’-principe in de warmtewet, legt Tjitte Mastenbroek, woordvoerder energie van de ACM uit. ,,Het idee erachter is dat je er als warmtenetgebruiker vanuit moet kunnen gaan dat je niet méér betaalt dan een vergelijkbare consument die warm water verwarmt met gas. Daarom staat in de wet dat wij het maximumtarief voor warmte moeten berekenen op basis van de gasprijs per 1 januari.”
Ook niet onbelangrijk: warmtebedrijven zijn soms afhankelijk van gasprijzen. Ze moeten gas of elektriciteit inkopen om warmte te produceren, waardoor ze nu hogere kosten maken. Of warmteleveranciers gebruiken duurzame technieken voor het verwarmen van water. Ook zij hebben last van hoge energieprijzen, bijvoorbeeld door het lager uitvallen van subsidies.
Overstappen geen optie
Wat bij veel gebruikers voor extra ongemak zorgt, is dat overstappen geen optie is: bij stadsverwarming is het niet mogelijk om je eigen leverancier te kiezen. Om die reden stelt de ACM maximumtarieven voor warmte vast waar de warmtebedrijven onder moeten blijven, zodat ze geen onterecht hoge prijzen kunnen rekenen. Mastenbroek: ,,Bij de publicatie van de tarieven hebben we warmtebedrijven gewaarschuwd dat ze dit niet mogen gebruiken om meer winsten te maken.” De ACM vraagt ook informatie op bij bedrijven om in de gaten te houden hoeveel de tarieven worden verhoogd en gaat op basis daarvan kijken of er verder onderzoek nodig is.
We hebben ook aangegeven dat we het een goede zaak zouden vinden als de koppeling met de gasprijs wordt losgelaten
Koppeling gasprijs loslaten
,,We hebben ook aangegeven dat we het een goede zaak zouden vinden als de koppeling met de gasprijs wordt losgelaten, en we een andere methode hanteren waarmee we beter kunnen kijken naar de kosten van warmtebedrijven. Dat ligt nu bij het Ministerie van Economische Zaken”, aldus Mastenbroek.
Eerder stuurden de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de Woonbond al een brief naar het ministerie met een oproep de gasprijs dit jaar los te laten. ‘De belangenorganisaties pleiten al jaren voor het loslaten van deze koppeling. In de aangekondigde nieuwe warmtewet gebeurt dat ook, maar die zal naar verwachting niet voor 2023 in werking treden. De overgang naar een nieuw systeem om de tarieven te bepalen duurt nog veel langer’, aldus de Consumentenbond op eigen website.
Bewust van gebruik
Kunnen gebruikers van het warmtenet in de tussentijd iets doen? Kerkhof: ,,Ook voor deze consumenten geldt: wees je bewust van je verbruik en wat het kost. Als je een dagje weggaat en je zet de verwarming uit, bespaar je behoorlijk. Korter douchen, de verwarming een graadje lager, dat helpt. Ook kan het lonen om een vrijblijvende duurzaamheidsscan te doen. Isoleren hoeft niet heel duur te zijn, maar kleine aanpassingen kunnen al veel schelen.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geldflaters
Paul verloor een ton toen de beurs crashte: ‘Inmiddels ben ik door de wol geverfd’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Paul van Beek (60) die een ton in een week verloor toen de beurs in 2008 crashte. -
Laatste dagen voor het doen van belastingaangifte: ‘Controleer de vooraf ingevulde gegevens’
Tot zaterdag kun je belastingaangifte doen, op 1 mei moet de Belastingdienst alles binnen hebben. Al ruim 8 miljoen Nederlanders stuurden hun gegevens op. Ben jij er nog niet aan toe gekomen? Experts geven hun beste belastingtips. Zodat je weet waar je op moet letten en met welke truc je geld kunt besparen. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Kan 't goedkoper?
Besparen op een avocado? Koop ze in de aanbieding (en stop ze in de vriezer)
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: avocado's. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’
-
Geldflaters
Ruud wilde snel (en fout) geld verdienen en bleef met een schuld zitten van 15.000 euro
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Ruud Jansen (34), die wilde oplichten maar zelf werd opgelicht en zo met 15.000 euro schuld kwam te zitten. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
PREMIUMRondgang
Energieprijzen in 2022: bestaande klanten worden gespaard, switchers betalen hoofdprijs
De prijzen voor gas en licht zijn afgelopen half jaar de lucht in geschoten. Nu de meeste leveranciers afgelopen maand hun tarieven voor 2022 bekend hebben gemaakt, maakt deze site de balans op. Wie vraagt de hoofdprijs en waar valt de schade mee?