Ruim 900 minder geldautomaten sinds eind 2020
Het aantal geldautomaten is afgelopen jaar fors gedaald. Ten opzichte van 2020 zijn er bijna 900 minder, een daling van ruim 15 procent. Toch kunnen vrijwel alle inwoners van Nederland nog binnen een straal van vijf kilometer geld opnemen, stellen De Nederlandse Bank en Geldmaat. ,,Dat geldt nog steeds, ondanks deze daling.”
Waren er eind 2020 nog 5795 automaten, eind vorig jaar was dat aantal gedaald naar 4916, meldt NOS. De afname van het aantal geldautomaten is al lange tijd gaande: sinds 2014 is dat bijna gehalveerd, zo blijkt uit cijfers van De Nederlandse Bank (DNB).
Bankfilialen
Die daling heeft vooral te maken met de migratie van automaten van banken naar Geldmaat, de nieuwe automaten met het gele logo. Daar is tweeënhalf jaar geleden mee begonnen. ,,Toen hebben we gekeken: hoeveel automaten zijn er nu en waar zijn ze nodig? Waar kunnen ze blijven zitten, waar moeten ze verplaatst worden?’’ zegt een woordvoerder van Geldmaat. Ook automaten die ín bankfilialen zitten gaan daar dus weg. ,,Daar zitten vaak meerdere automaten in, en er komt er één voor terug.”
Daarnaast is het soms nog zoeken naar een geschikte locatie voor Geldmaat, aldus de woordvoerder. ,,Soms zijn gevels niet geschikt, of is de locatie niet toegankelijk voor een transportwagen, bijvoorbeeld.”
Niet alleen het aantal geldautomaten is gedaald, ook zijn ze korter open: op de meeste plekken zijn de automaten tussen 23.00 uur en 06.00 uur niet te gebruiken. Het gaat om automaten waar ‘s nachts (voor corona) minder dan vijf keer geld werd opgenomen. Alleen op drukkere plekken kan nog ‘s nachts gepind worden.
Een deel van de automaten is ondergebracht bij partners, zoals Albert Heijn en Primera. Die zijn in sommige gevallen dus nóg korter te gebruiken, omdat ze alleen toegankelijk zijn tijdens de openingstijden van die winkels ,,Maar dat hebben we gedaan omdat er ook nog steeds mensen zijn die een beetje hulp nodig hebben bij het opnemen van geld.”
Komend jaar weer iets meer geldautomaten
Komend jaar zal het aantal automaten juist licht stijgen, verwacht Geldmaat. ,,Er moeten er nog iets meer dan honderd bij komen.”
Intussen willen zowel DNB als Geldmaat ervoor zorgen dat geldautomaten voor de meeste Nederlanders toegankelijk blijven. ,,Het blijkt toch dat een groot aantal mensen is aangewezen op contant betaalverkeer. Er moet dus wel een minimaal niveau van aanbod van contant geld zijn”, zegt een woordvoerder van DNB.
Sinds afgelopen najaar is DNB daarom in overleg met banken ‘om een nieuw convenant te sluiten om de toegankelijkheid voor contant betalen in de komende vijf jaar te borgen’, legt hij uit. Ook Geldmaat is bij deze overleggen betrokken. Het is de bedoeling dat dat convenant er in de lente van dit jaar is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Betaalachterstand bij je energieleverancier? Deze stappen kun je ondernemen
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
-
-
PREMIUMgeldflaters
De huurauto van Gerben ging op slot, met de sleutels erin: ‘Autohandelaar vond het niet grappig’
De vakantie van Gerben de Ruiter (21) werd een stuk duurder toen de kofferbak van zijn huurauto ineens op slot zat. Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.