Schouten: Verder uitstel pensioenwet kan indexatie in de wielen rijden
Zolang pensioenfondsen niet weten of het nieuwe pensioenstelsel er komt, kunnen zij terughoudend zijn om de pensioenen te verhogen. Daarvoor waarschuwt minister Carola Schouten (Pensioenen). Daarmee reageert zij op partijen in de Tweede Kamer die meer rekensommen willen afwachten vóór ze stemmen over de nieuwe pensioenwet.
Volgens Schouten willen pensioenfondsen ‘graag weten waar ze aan toe zijn’. Vooruitlopend op het nieuwe stelsel hebben de fondsen ontheffing gekregen om de pensioenen al eerder te verhogen. Hierover moeten zij voor het einde van dit jaar beslissen.
De fondsen willen graag indexeren, omdat de koopkracht door de hoge inflatie onder druk staat. Maar ze willen volgens Schouten dan wel weten of er politiek draagvlak is voor dat nieuwe stelsel. Want anders worden er nu buffers aangesproken waardoor jongeren benadeeld zouden worden als alles later toch bij het oude blijft. Die onzekerheid willen de fondsen niet, en Schouten ook niet, ‘want je wilt de solidariteit in het stelsel behouden’.
Bezorgd
De waarschuwing van Schouten is met name gericht aan PvdA en GroenLinks. Die partijen staan in beginsel positief tegenover het nieuwe pensioenstelsel, maar zij willen pas over de wet stemmen als de zogeheten Commissie Parameters verslag uitbrengt.
Deze commissie, bestaande uit onafhankelijke experts, brengt binnenkort advies uit over wettelijke maatstaven die in de pensioenwet zijn opgenomen. Op basis van die gegevens kunnen nieuwe berekeningen worden gemaakt over hoe het nieuwe stelsel voor pensioendeelnemers uitpakt.
Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zijn veel mensen toch al bezorgd over wat er met hun pensioen gebeurt en zijn er experts die waarschuwen dat de operatie mis kan gaan. Nijboer: ,,De commissie is er bijna: zou het niet goed zijn daarop te wachten en dan over de wet te stemmen?”
Maar volgens Schouten zullen die berekeningen er niet voor ‘januari, februari’ liggen. Daarop wachten en de stemming uitstellen zou betekenen dat pensioenfondsen langer in onzekerheid zitten en terughoudend kunnen zijn met indexatie. Schouten: ,,Pensioenfondsen zullen zich afvragen, wat moet ik nu? Er zijn fondsen die in huidige stelsel eigenlijk moeten gaan korten. Er moeten keuzes gemaakt worden.”
Volgens Schouten is het niet nodig om het advies van de commissie en de daarop volgende berekeningen af te wachten. Zij wijst erop dat de Tweede Kamer ook na de stemming over de pensioenwet nog de mogelijkheid krijgt om aanpassingen te doen als de rekensommen daartoe zouden nopen.
Roekeloos
De parlementaire behandeling van de pensioenwet zou vorige week al zijn afgerond, maar omdat Kamerleden nog veel vragen hadden wordt het debat donderdag voortgezet. Een groot deel van de Kamer houdt er bovendien rekening mee dat er nóg een ronde nodig zal zijn. Kamerlid Pieter Omtzigt wil de pensioenwet graag per wetsartikel apart behandelen en krijgt daarvoor steun van de hele oppositie, inclusief PvdA en GroenLinks.
Omtzigt trok in zijn bijdrage vorige week bijna twee uur uit om kritiek op de wet te spuien. Hij vreest onder meer dat de pensioenfondsen de megaoperatie om 1500 miljard euro pensioengeld over 10 miljoen persoonlijke potjes te verdelen niet aankunnen. Ook vreest hij dat het rechtssysteem vastloopt als mensen het niet eens zijn met hun deel uit het pensioenvermogen. En ook vindt hij het roekeloos dat pensioenfondsen met geleend geld mogen beleggen.
Op dat laatste punt komt Schouten hem tegemoet. Zij is bereid om op dit punt de wet aan te passen, waardoor de risico's minder groot worden.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuw pensioen stap dichterbij, onzekerheid over pot van 1500 miljard blijft
Het nieuwe pensioenstelsel moest ervoor zorgen dat jong en oud weer vertrouwen krijgt in hun pensioen. Dat is nog niet gelukt, ook al wil een Kamermeerderheid verder met de nieuwe pensioenwet. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ruud schrikt van kosten voor personal trainer: ‘90 euro per uur, en dat 3 keer per week’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Als je je hobby’s goedkoop houdt, kun je businessclass naar Bali, weten Marcel en Ruud. ‘En we hebben luxueus de wc verbouwd.’ -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUMWaarvan Akte
De vader wil zijn zoon hetzelfde bedrag schenken als zijn dochter, maar maakt een denkfout
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week wil een vader zijn kinderen eerlijk behandelen, maar hij maakt daarbij een denkfout.
-
PREMIUM
Oxfam Novib: Twee derde van het geld ging vorig jaar naar rijkste 1 procent van de wereld
Zo’n 1,7 miljard werkenden zagen hun koopkracht afgelopen jaar dalen door de hoge inflatie. En 820 miljoen mensen leden honger. Maar voor de miljardairs was er geen centje pijn, die konden weer 26.000 miljard dollar bijschrijven bij hun vermogens. -
-
-
PREMIUMMet video
Hoe bouw je eigenlijk pensioen op?
Max Verstappen en John de Mol hoeven zich niet druk te maken over hun pensioen, want zij beschikken over genoeg eigen vermogen. 900.000 Nederlanders bouwen helemaal geen pensioen op. Onder welke van de vier pijlers is jouw pensioen geregeld? -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer