Vakantiegeld bijgeschreven? Zo ga je er slim mee om
Vandaag of morgen krijgen veel werknemers het vakantiegeld op hun rekening bijgeschreven. Hoe ga je daar verstandig mee om, helemaal nu de vaste lasten steeds hoger worden?
Als je recht hebt op vakantiegeld, wordt dat in de meeste gevallen in mei uitgekeerd. En dat is best een lekker bedrag: minimaal 8 procent van je bruto jaarsalaris aldus Rijksoverheid. Waar het in de laatste twee coronajaren vaak niet werd besteed aan een reisje naar de zon, gebeurt dat nu weer vaker. Sterker nog: 60 procent geeft het vakantiegeld weer uit aan vakantie, aldus ING.
Maar hoe verstandig is het om meteen een vakantie te boeken? ,,Je moet eerst bedenken of je het geld nodig hebt en of het slim is om op vakantie te gaan. Je kunt geld maar één keer uitgeven. Als het er niet is, is het er niet”, aldus budgetcoach Eef van Opdorp. ,,En als het niet past en je hebt het geld ergens anders voor nodig, dan is dat niet erg. Je moet het niet uitgeven omdat de buren het ook doen, je wil niet de rest van het jaar balen omdat je tekort hebt.”
Kinderen vanaf een jaar of tien zijn beter in het vinden van deals. Ze zoeken sneller en hebben een frisse blik
Budget bepalen voor je vakantie
Geef je het wel graag uit aan een vakantie? Dan is het wijsheid om van tevoren een budget te bepalen. ,,En hou je daaraan”, zegt Van Opdorp, wier boek Gek van Geld deze week verschijnt. Een slimme en onverwachte manier om dat te doen? ,,Geef je kinderen een budget en laat hen een reis uitzoeken”, aldus de budgetcoach. ,,Kinderen vanaf een jaar of tien zijn beter in het vinden van deals. Ze zoeken sneller en hebben een frisse blik.”
En als je dan eenmaal gaat: geniet met volle teugen, aldus Van Opdorp. ,,Maak een plan B als je het geld denkt nodig te hebben. Ik ben laatst op vakantie geweest in mijn eigen stad. Hebben we een stadsgids gehuurd, het was heerlijk. Het gaat om de ervaringen, en dat hoeft heus niet altijd op Ibiza.”
Recht op vakantiegeld
Iedere werknemer heeft - zoals gezegd - volgens de wet recht op vakantiegeld. Of vakantiebijslag, zoals Rijksoverheid het noemt. Zzp’ers en ondernemers vallen hier buiten, maar mensen met een AOW- of andere uitkering krijgen wel een bedrag, net als mensen die via een uitzendbureau werken.
Als je werknemer bent, kan er wel in je cao staan dat je geen recht hebt op vakantiegeld. Dat kan echter alleen als je minstens 108 procent van het minimumloon verdient. Dat komt immers op hetzelfde neer als het minimumloon plus het wettelijke minimumpercentage voor vakantietoeslag van 8 procent. Ook geven sommige werkgevers het vakantiegeld maandelijks, of is het onderdeel van een keuzebudget.
De meeste mensen krijgen dit jaar iets meer vakantiegeld op hun rekening gestort dan een jaar eerder
Iets meer vakantiegeld
De meeste mensen krijgen dit jaar iets meer vakantiegeld op hun rekening gestort dan een jaar eerder, berekende HR- en salarisdienstverlener ADP eerder deze maand. Voor werknemers met een modaal inkomen komt het neer op zo’n 4 euro, voor werknemers die twee keer modaal krijgen is het 8 euro. Alleen werknemers die minder verdienen dan het fulltime minimumloon, bijvoorbeeld parttimers of jongeren onder de 21, gaan er op achteruit: zij leveren een euro in.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUM
Aan biologisch eten zit een prijskaartje: hoe kun je toch besparen?
Biologisch voedsel voelt gezond en is beter voor mens, dier en de planeet, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Wat krijg je terug voor je extra geld? -
PREMIUM12 euro
Miljoenen Duitsers krijgen hoger salaris: minimumloon naar 12 euro
De Duitse Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met het verhogen van het landelijke minimumloon tot 12 euro. Vanaf oktober krijgen miljoenen Duitsers opslag. Daarmee lost bondskanselier Olaf Scholz een belangrijke verkiezingsbelofte in. -
PREMIUM
Een leuk extraatje of broodnodig om gaten te dichten: ‘Vakantiegeld wordt weer uitgegeven’
Zo’n 15 miljard euro netto krijgen we volgende week met z’n allen aan vakantiegeld overgemaakt. Na corona zal dit extraatje in de eerste plaats aan vakantie worden besteed, maar het zal ook meer dan ooit worden gebruikt om de gaten in de huishoudportemonnee mee te dichten. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.
-
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
Vijf vragen over vakantiegeld: hoeveel is het, en heb ik er recht op?
Veel mensen krijgen eind mei hun vakantiegeld. Of, zoals het wettelijk heet: de vakantiebijslag. Leuk natuurlijk, zo’n extra’tje, maar hoeveel geld kun je nu eigenlijk verwachten? En wanneer heb je er recht op, en wanneer niet? Hier lees je het antwoord op vijf vragen over de vakantietoeslag. -
Kan 't goedkoper?
We betalen fors meer voor bier: dit zijn de alternatieven als je op de centen let
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: pils en speciaalbier.