Verjaardagsfeest? Dit is normaal om uit te geven aan een cadeau
Een uitnodiging voor een feestje. Wat geef je als cadeau? Wat is eigenlijk normaal om uit te geven aan een cadeau en is geld geven ‘not done’? En waar moet je vooral niet mee aankomen? Twee etiquette-experts delen hun ervaringen.
In de lente, zeker nu corona ons niet meer tegenhoudt, barst het van de feestjes. Anne-Marie van Leggelo van Het Etiquette Bureau beaamt: ,,In deze periode zijn niet alleen veel mensen jarig, maar er is momenteel een babyboom en een explosie van vrijgezellenfeesten en bruiloften. Als je niet oplet, betaal jij je scheel aan cadeaus.”
1. Hoeveel geld geef je uit aan een cadeau?
Wat gebruikelijk is om aan een cadeau uit te geven, ligt aan wat je te besteden hebt en is afhankelijk van de gelegenheid en van de band die je met diegene hebt. Volgens etiquette-expert Beatrijs Ritsema is het bij verjaardagen normaal om aan een cadeau voor kinderen een tientje en voor mensen boven de achttien 15 euro te besteden. ,,Maar het is geen wet van Meden en Perzen”, voegt ze toe.
De oudere generatie vindt het meestal niet kunnen, maar voor verjaardagen van tieners is het vaak: hoe meer, hoe beter
Of geld geven als cadeau ‘not done’ is, ligt ook aan de wens van de ontvanger, meent Ritsema: ,,De oudere generatie vindt het meestal niet kunnen, maar voor verjaardagen van tieners is het vaak: hoe meer, hoe beter. Ik vind geld zelf een armetierig cadeau. Saai en het gevaar bestaat dat het in de portemonnee verdwijnt en de dag erna op gaat aan een onsje jonge kaas. Dat is niet de bedoeling van een verjaardagscadeau. Zelfs een bon is beter dan geld.”
Toch wordt er regelmatig om geld gevraagd, zo ook bij huwelijken. Wat moet daar als richtlijn gehanteerd worden? ,,Trouwt een collega, dan is 20 tot 40 euro een richtlijn, bij een familielid of vriend is tussen de 40 en 60 euro gebruikelijk en bij een hele goede vriend boven de 50, vaak 100 euro”, zegt Van Leggelo.
2. Wat geef je als er geen wensen zijn?
Van Leggelo: ,,Belangrijker dan het bedrag dat je uitgeeft, is de presentatie. Geef het aandacht. Verfrommeld of kapot cadeaupapier oogt vrij onsympathiek. Weet je echt niets te geven? Koop een mooie kaart en schrijf daarop: mijn cadeau is dat ik je heel graag meeneem naar een lunch of een beautysalon, dan kun je samen een mooie herinnering maken. Dan moet je het ook wel doen, kom er snel op terug en prik een datum. Een belevenis is een mooi cadeau.”
En wat is nooit een goed idee om cadeau te doen? Ritsema: ,,Geef nooit een cadeau dat beweegt; geen puppy’s of katjes of vissen in een aquarium. Vermijd opvoedende cadeaus: een abonnement op de sportschool, een boek over afvallen, een cursus Japans. Hoe goed bedoeld ook, het komt belerend over. En geef geen cadeaus die je niet kunt wegwerken. Het moet in een laatje passen, want met een cadeau moet je kunnen doen wat je wilt. Een beeldhouwwerk of een schilderij van anderhalf bij twee is dus geen goed idee, het valt ook op als je het niet neerzet.”
In het algemeen splits je de rekening eerlijk tussen iedereen. Het is een beetje raar als de een 6 euro bijdraagt en de ander 40
3. Hoe bepaal je de inleg van een groepscadeau?
Nu we allemaal wel een Tikkie-app op onze smartphone hebben, is het makkelijker om een gezamenlijk cadeau te kiezen en dit met een groep te betalen. Zo kun je een groter cadeau geven. Maar niet iedereen heeft dezelfde portemonnee. Is het bij een groepscadeau altijd zaak dat iedereen evenveel bijdraagt of mag iedereen dat bedrag zelf bepalen?
Ritsema: ,,In het algemeen splits je de rekening eerlijk tussen iedereen. Het is een beetje raar als de een 6 euro bijdraagt en de ander 40. Tenzij het om heel veel geld gaat, dan kun je zeggen: ik vind zelf 25 euro wel genoeg. Het is altijd een vrije keus, elk bedrag is vrijwillig. Dan kunnen jullie er samen voor kiezen om voor een goedkoper cadeau te gaan. Of je zegt dat je liever niet meedoet aan het groepscadeau en geeft iets wat wel betaalbaar voor je is.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken door hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Yolanda leende 8000 euro uit aan een vriendin: 'Ze betaalde keurig op tijd terug’
Een vriend heeft geldproblemen en vraagt of je financieel kunt bijspringen. Doen of niet? Gaan vriendschap en geld samen? Of draait geld lenen aan vrienden alleen maar uit op drama? En als je wel uitleent, hoe pak je dat dan aan? Ervaringsdeskundigen en een expert vertellen. -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
Geldflaters1
Heidi maakte geld over naar verkeerde: ‘Ik had het nummer van belastingdienst ingetikt, dacht ik’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Heidi Vos, die 5000 gulden op de verkeerde rekening stortte. -
PREMIUMGeldflaters
David kocht online een PlayStation voor zijn zoon, maar ontving hem niet: ‘Voelde me oliedom’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week David (48) die online voor 500 euro een PlayStation 5 kocht en hem nooit ontving. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
-
-
PREMIUM
Leidt minder leefgeld tot geldzorgen bij Oekraïense vluchtelingen?
Oekraïense vluchtelingen krijgen sinds deze maand minder geld van de overheid voor persoonlijke uitgaven. Of dat tot financiële zorgen leidt bij Oekraïners? ,,Wie drie dagen per week werkt tegen het minimumloon, verdient meer dan het leefgeld.’’Waddinxveen, Montfoort, Zuidplas, Oudewater, Gouda, Nieuwkoop, Bodegraven, Alphen aan den Rijn, De Ronde Venen, Kaag, Woerden, Krimpenerwaard -
PREMIUMvideo
Gasten op kosten gejaagd voor bruiloften: ‘Alleen voor vervoer waren we al 200 euro kwijt’
Stellen die trouwen hebben soms jaren gespaard voor de mooiste dag van hun leven. Maar in hun enthousiasme kan het ook voor de gasten een dure aangelegenheid worden, van vrijgezellenfeest tot huwelijkscadeau. Ga je daarin mee?