Vier tips om tóch een goedkoop vliegticket te vinden: 'Vink zo vaak mogelijk 'nee' aan'
De stijgende olie- en gasprijzen hebben niet alleen invloed op de benzine en energierekening, maar ook op de prijzen van vliegtickets. Verschillende luchtvaartmaatschappijen gaven al aan dat de prijzen omhoog gaan. Waar kun je op letten als je toch zo goedkoop mogelijk uit wil zijn?
KLM gaf vorige week aan dat ze de prijs van vliegtickets naar bestemmingen buiten Europa verhoogt, voor een ticket naar New York is dat bijvoorbeeld 30 euro. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines verhoogde de prijzen al eerder met 10 procent op alle tickets en Transavia gaf aan niet uit te kunnen sluiten ook te moeten reageren als de olieprijs nog verder stijgt.
Eelko van Drongelen, oprichter van reissite WeFlyCheap.nl, vindt het ‘allemaal nog wel meevallen’: ,,Natuurlijk is het een stijging, maar het is een hele competitieve wereld, dus je ziet niet in alle tickets de prijsverhoging terug. Luchtvaartmaatschappijen hebben ook langetermijncontracten over de aankoop van kerosine, dus zullen niet direct in de problemen komen”, vermoedt hij.
Goedkope vliegtickets vinden: 5 tips
Maar hoe vind je goedkope vliegtickets? Van Drongelen geeft vier tips.
1. Als je ook een verblijf nodig hebt, kijk dan naar pakketreizen
Mocht je ook een hotel of verblijf nodig hebben, dan adviseert Van Drongelen om te kijken naar pakketreizen. ,,De prijzen van vliegtickets stijgen wat, maar pakketreizen dalen juist iets in prijs. Er worden op dit moment veel lastminutereizen geboekt, ziet Van Drongelen, maar de zomervakanties blijven iets achter. ,,Daarom dalen de prijzen van pakketreizen iets.” Wil je toch zelf een hotel boeken? ,,Doe dat dan via de site van het hotel zelf. Vaak krijg je dan korting omdat ze geen commissie hoeven af te dragen aan boekingssites.”
2. Wees flexibel met de vertrekdatum
,,Staar je niet blind op één datum”, zegt Van Drongelen. ,,Maar kijk ook naar de data eromheen.” Heeft de school van je kinderen een studiedag voordat de schoolvakantie begint, dan is dat bijvoorbeeld ideaal: ,,Als je op de vrijdag voor de schoolvakantie vertrekt, kan dat zo 200 euro per persoon schelen.” En heb je geen kinderen? ,,Dan moet je absoluut niet in het hoogseizoen boeken, maar in mei of juni. Daar kun je heel veel geld mee besparen.”
Hetzelfde geldt voor de locatie: het loont om jezelf niet vast te pinnen op een bestemming of één luchthaven. Maakt het je niet zoveel uit naar welke locatie je gaat of naar welk Grieks eiland je vliegt? Die flexibiliteit kan je geld opleveren. Ook de plaats van vertrek kan verschil maken: ,,Als je het geen probleem vindt om naar Düsseldorf te rijden en het kan je 200 tot 300 euro schelen op een vliegticket naar Australië of Nieuw Zeeland? Dan is dat zeker de moeite waard.”
Ga niet mee in alle bijkomende kosten, druk zoveel mogelijk op nee. Een stoelkeuze, extra bagage, allemaal niet nodig
3. Vergelijk verschillende luchtvaartmaatschappijen
Vergelijk verschillende vliegtickets naar de bestemming. ,,Bezoek in ieder geval websites van ‘meta search partijen’, zoals wij dat noemen. Dat zijn partijen als Skyscanner of Google Flights, waar je verschillende luchtvaartmaatschappijen kunt vergelijken", aldus Van Drongelen.
4. Vink bij het boeken zoveel mogelijk ‘nee’ aan
Een vliegticket is steeds vaker alleen een vliegticket: bagageruimte, stoelkeuze, voor al deze zaken moet je apart bijbetalen. ,,Mijn belangrijkste tip: travel light. Dat is duurzaam omdat een vliegtuig minder kerosine gebruikt, maar scheelt ook in de kosten. Ga niet mee in alle bijkomende kosten, druk zoveel mogelijk op nee. Een stoelkeuze, extra bagage, allemaal niet nodig.” Nog een tip: ,,Boek de reis met creditcard. Bij de meeste creditcardmaatschappijen ben je verzekerd als je hebt geboekt. Dan heb je geen annuleringsverzekering nodig. En is het ook gedekt als de luchtvaarmaatschappij bijvoorbeeld je bagage verliest”, zegt Van Drongelen.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Een leuk extraatje of broodnodig om gaten te dichten: ‘Vakantiegeld wordt weer uitgegeven’
Zo’n 15 miljard euro netto krijgen we volgende week met z’n allen aan vakantiegeld overgemaakt. Na corona zal dit extraatje in de eerste plaats aan vakantie worden besteed, maar het zal ook meer dan ooit worden gebruikt om de gaten in de huishoudportemonnee mee te dichten. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
Superbespaarder
Mirjam: 'Ik bel één keer per jaar en zeg: ik zie dat het elders goedkoper kan. Dan krijg ik korting'
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? In deze rubriek laten we een superbespaarder aan het woord. Deze keer Mirjam Geerards (47), die vaak gratis producten uit de supermarkt haalt. -
Vliegtickets KLM duurder door gestegen olieprijzen: retourtje New York kost 30 euro meer
Luchtvaartmaatschappij KLM verhoogt vanaf aanstaande vrijdag de ticketprijzen voor langeafstandsvluchten vanwege de sterk gestegen olieprijzen. Ook de Franse zustermaatschappij Air France verhoogt haar prijzen. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUM
Een dagje uit kan duur uitpakken, maar met deze tips druk je de kosten
Een dagje weg in eigen land is soms een kostbare aangelegenheid. Denk aan vervoer, toegangskaartjes en eten en drinken. Dat tikt aardig aan. Hoe houd je de uitgaven in de hand? -
FNV-voorzitter waarschuwt voor meer acties: ‘Tijd van praten is voorbij’
De staking op Schiphol van afgelopen weekeinde staat volgens FNV-voorzitter Tuur Elzinga voor een veel omvangrijker probleem. Als er niet snel iets aan de koopkracht van lagere inkomens wordt gedaan, voorziet hij veel meer soortgelijke acties, zegt hij in Trouw.