Vijf vragen over vakantiegeld: hoeveel is het, en heb ik er recht op?
Veel mensen krijgen eind mei hun vakantiegeld. Of, zoals het wettelijk heet: de vakantiebijslag. Leuk natuurlijk, zo’n extra’tje, maar hoeveel geld kun je nu eigenlijk verwachten? En wanneer heb je er recht op, en wanneer niet? Hier lees je het antwoord op vijf vragen over de vakantietoeslag.
Hoeveel vakantiegeld krijg ik?
Officieel heb je recht op minimaal 8 procent van je bruto jaarsalaris van het afgelopen jaar, valt op de website van de Rijksoverheid te lezen. Stel dus dat je in 2020 een modaal inkomen had, wat neerkomt op 36.500 euro bruto, dan heb je nu recht op minstens 2920 euro vakantietoeslag.
Je jaarinkomen is trouwens exclusief een eventuele winstuitkering, eindejaarsuitkering of bonus. Je berekent het percentage dus alleen over je maandsalarissen.
Als je ziek bent geweest - of dat nu langdurig of kort was - loopt de opbouw van het vakantiegeld over die periode ook gewoon door. Hetzelfde geldt bij zwangerschapsverlof.
Wie heeft er recht op vakantiegeld?
Afgelopen week kwam het vakantiegeld in het nieuws: een flink deel van de werknemers zou niets uitgekeerd krijgen van de werkgever. Daarover is het laatste woord nog niet gezegd; de vakbonden kwamen in opstand en wijzen werkgevers op de wettelijke verplichting van uitkering.
Iedere werknemer heeft - zoals gezegd - volgens de wet recht op vakantiegeld. Zzp’ers en ondernemers vallen hier kortom buiten, maar mensen met een AOW- of andere uitkering krijgen wel een bedrag, net als mensen die via een uitzendbureau werken.
Als je werknemer bent, kan er wel in je cao staan dat je geen recht hebt op vakantiegeld. Dat kan echter alleen als je minstens 108 procent van het minimumloon verdient. Dat komt immers op hetzelfde neer als het minimumloon plus het wettelijke minimumpercentage voor vakantietoeslag van 8 procent.
Het minimumloon is dit jaar voor fulltimewerknemers vanaf 21 jaar 1701 euro per maand. Verdien je precies het minimumloon, dan heb je altijd ook nog recht op 8 procent vakantiegeld. Dat komt op bijna 1633 euro bruto voor een jaar.
Betaal ik ook belasting over mijn vakantiegeld?
Ja. Als je hebt berekend wat 8 procent is van je bruto jaarsalaris, houd je je bruto vakantietoeslag over. Daarover moet je nog 37,1 procent belasting betalen bij een jaarinkomen tot 68.508 euro - als je meer verdient is het belastingpercentage 49,5 procent.
Wel heb je vaak ook recht op een loonheffingskorting, waardoor het vakantiegeld bij veel mensen weer iets hoger uitvalt. Voor een rekenvoorbeeld en de juiste heffingskortingpercentages kun je bij het Nibud terecht.
Krijg ik vakantiegeld over mijn overuren?
Ja. Sinds een paar jaar moeten werkgevers voor overwerk ook het minimumloon betalen, en dat betekent dat er ook vakantiegeld over deze extra uren moet worden betaald. Ook over een eventuele overurentoeslag die je baas je betaalt moet vakantietoeslag worden berekend.
Wat gebeurt er als ik middenin het jaar van baan verander?
Als je altijd achteraf vakantiegeld ontvangt, is er niets aan de hand: dan krijg je nog het bedrag waar je recht op hebt. Dat is dus het aantal maanden keer de maandelijkse vakantietoeslag.
Sommige werkgevers betalen de toeslag echter (deels) vooruit. Als je dan halverwege je contract weggaat, kan het zijn dat je een deel van de ontvangen toeslag terug moet betalen. Goed idee dus om in ieder geval een deel van je vakantiegeld bij deze constructie opzij te zetten - zeker als je erover denkt om ander werk te zoeken.
Meteen uitgeven of op de bank zetten? Twee op de drie werkenden zei in ieder geval in 2020 het vakantiegeld in de spaarpot te zullen stoppen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
WOZ-bezwaar indienen? ‘Vaak is informeel telefoontje of kort bezwaar naar de gemeente genoeg’
Handig, zo’n bureautje dat voor nop de waardebepaling van je huis wil aanvechten. Maar gemeenten zijn er helemaal niet zo blij mee, want het kost ze handenvol geld. En dat moeten de inwoners ophoesten. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
Geld over door corona: ‘Wintersport ging niet door, dus plaatsen we zonnepanelen’
Niet uit eten, geen kaartjes voor festivals en concerten en niet twee keer per jaar op vakantie naar verre landen. Je zou zeggen dat mensen aardig wat besparen door de beperkingen van de coronamaatregelen. Toch is er ook een groep die flink geld uitgeeft. Dankzij de lage rente blijkt vooral de eigenwoningbezitter in de positie om fors te investeren in zijn bezit. „Door corona realiseren mensen zich dat thuis belangrijk is. En dat mag wat kosten.”
-
PREMIUM
Dit kun je ook doen met je vakantiegeld
PEEL - Met nog altijd een negatief reisadvies en een onzekere zomer voor de boeg denkt menig jongvolwassene na over een alternatieve besteding van zijn of haar vakantiegeld. Besteden aan de studie, een partybox of ‘eigentijds’ sparen kan natuurlijk ook. Drie ‘thuisblijvers’. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Bruidsparen steeds duurder uit: ceremonie in een gemeentehuis kost 10 procent meer
Doordeweeks trouwen in een gemeentehuis is in 2022 na twee jaren van corona gemiddeld 10,1 procent duurder geworden dan in 2019. Een doordeweekse ceremonie is het duurst in het Utrechtse gemeentehuis. Kosten? 829 euro.