We geven steeds minder fooi, maar hoeveel is eigenlijk gebruikelijk?
De coronacrisis heeft veel invloed op de horeca. Er heerst een personeelstekort en de inkoop- en verkoopprijzen zijn gestegen en dat merken consumenten bij het afrekenen. Welke invloed heeft dit op de hoogte van de fooi?
,,De hoogte van de fooi is behoorlijk teruggelopen. Hetzelfde geldt voor het aantal keren dat we fooi geven”, zegt Edwin Vlek van FNV Horeca. ,,Dit komt omdat we steeds meer pinnen. Deze trend was al een paar jaar geleden ingezet, maar de coronacrisis heeft het in een stroomversnelling gebracht. Tegenwoordig gebruiken we nauwelijks contant geld.” En dat heeft invloed op de hoeveelheid fooi die we geven. ,,Het schiet er vaker bij in. We hoeven alleen de pinpas op het apparaat te leggen en klaar. De uitspraak: ‘Hou het wisselgeld maar’ is grotendeels verdwenen. We moeten nu écht aan fooi denken.”
Het horecapersoneel krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is een fijn extraatje
Een leuke aanvulling
Belangrijk om te weten: fooi geven is niet verplicht. ,,Het horecapersoneel krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is - net zoals vroeger - een beloning voor de goede service en het is een fijn extraatje”, zegt Vlek. Hij zou het ook ernstig vinden als de fooi wel een belangrijke aanvulling op het loon zou zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval in Amerika. Daar moet je verplicht 15 tot 20 procent fooi geven. Het is er echt onderdeel van het salaris. En het wordt ook zeker niet gewaardeerd als de fooi wordt vergeten.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau. ,,En bij een hotel is de fooi meegerekend in de prijs. Die bestaat vaak uit 15 procent servicekosten. Dan kan je bijvoorbeeld nog een euro geven voor het schoonmaakpersoneel.”
We ronden vaak snel af naar boven, waardoor de uiteindelijke fooi lager is
Hogere rekening
Al moet niet vergeten worden dat de horeca ook een stuk duurder is geworden. Branchespecialist Jos Klerx van de Rabobank, vertelde eerder tegen deze site, dat de prijs van een biertje met gemiddeld zo’n 5 tot 10 cent omhoog is gegaan. Ook zijn maaltijden duurder. Dit komt onder meer door hogere inkoopkosten als gevolg van stijgende grondstofprijzen en de prijsverhogingen die onder andere bierbrouwers hebben doorgevoerd.
Toch heeft deze prijsstijging volgens Van Leggelo geen invloed op de hoogte van de fooi ,,Natuurlijk verwachten we voor een hogere prijs meer service, maar we moeten de horeca niet vergelijken met de tijd voor de crisis”, zegt ze. ,,De horeca is maanden dicht geweest en heeft te weinig personeel. Vaak lopen er nu nieuwe mensen die het vak nog moeten leren. Daar moet je het café of restaurant niet op afrekenen. De horeca doet ontzettend haar best.”
Toch ziet Vlek van FNV horeca wel dat er minder hoge fooien worden gegeven: nu is dat gemiddeld 2 tot 5 procent. ,,Dit heeft vooral te maken met de pintransactie. We ronden vaak snel af naar boven, waardoor de uiteindelijke fooi lager is”, zegt Vlek.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Hoge inflatie en forse loonstijgingen zijn een gevaarlijke cocktail
De lonen stijgen steeds sneller en de inflatie blijft hoog. Dat voedt de angst dat hogere lonen nóg hogere prijzen veroorzaken, een zogeheten loon-prijsspiraal. -
Hoe is mijn energierekening opgebouwd? ‘Je betaalt eigenlijk twee keer belasting’
Jaarafrekeningen van energiebedrijven zijn onduidelijk en slecht leesbaar, concluderen experts. En juist in tijden van hoge energieprijzen en prijsplafonds willen we begrijpen wat er staat. We zetten voor je op een rijtje welke elementen er terugkomen op je energierekening. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Bloemkooloogst valt tegen, prijs gaat door het dak: ‘Bij de groenteboer liggen ze nu voor 5 euro’
In de supermarkt is hij niet te koop of erg duur: de bloemkool. In Spanje, waar ’s winters wordt geteeld, was het voor de groente te koud om te groeien. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
-
PREMIUM
Een miljoen op de bank als je met pensioen gaat? ‘Veel mensen onderschatten de mogelijkheden’
Hoe realistisch is het om met pensioen te gaan als miljonair? Geldexpert Pascal Paepen gelooft dat het kan. Hij legt uit hoeveel geld je op elke leeftijd moet investeren en hoe je dat het beste doet: ,,Ben je nog maar 25 jaar, dan volstaat een maandelijkse storting van 300 euro.” -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Grote schenking ontvangen vorig jaar? Dan heb je nog een paar dagen om aangifte te doen
Heb jij vorig jaar geld geschonken of geld gekregen en is dat meer dan het jaarlijks vrijgestelde bedrag? Dan moet je aangifte schenkbelasting doen. Voor schenkingen in 2022 moet die aangifte vóór 1 maart binnen zijn.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerKoolen