Zorgpremies bekend: de meeste tarieven stijgen, maar mate waarin verschilt
De premies van de grote zorgverzekeraars gaan volgend jaar omhoog met bedragen tussen de 3 en 8 euro. Gisteren was de laatste dag dat verzekeringsmaatschappijen de zorgpremies voor het komende jaar bekend konden maken.
De zorgpremie voor de basisverzekering stijgt gemiddeld met 47,55 euro per jaar, blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer. De Ditzo ‘Vrije Keuze met Pechvogelhulp’ is de grootste stijger: met 13,55 euro per maand erbij. Er zijn ook een paar verzekeringen waarvan de premie lager is geworden: de grootste daler is de Zorg en Zekerheid ZorgGemakPolis die wordt ruim 50 euro per jaar goedkoper. De goedkoopste zorgverzekering is de natura (budget) polis van ZieZo van Zilveren Kruis. Deze kost volgend jaar 108,25 euro per maand.
Grote verzekeraars
De grote verzekeraars, Achmea, VGZ, CZ en Menzis gaan alle vier omhoog in premie, maar de premiestijgingen lopen sterk uiteen. De meest gekozen ‘Basis Zeker'-verzekering van Zilveren Kruis (onderdeel van Achmea) gaat komend jaar bijvoorbeeld naar 131,45 euro per maand. Een stijging van 3 euro. De premie van de meest gekozen verzekering bij VGZ, de VGZ Ruime Keuze, gaat daarentegen naar 132,65 euro per maand, een stijging van 8,20 euro per maand.
Bij OHRA - onderdeel van CZ - betaal je volgend jaar 129,45 euro voor de basisverzekering. Dat is een verhoging van 2,70 euro per maand. De meest gekozen basisverzekering van CZ (Zorg-op-Maatpolis) kost volgend jaar 134,50 euro per maand, een stijging van 4,90 euro per maand. Menzis maakte de premie voor de basisverzekering eerder deze week al bekend: 133,25 euro. Dat is een stijging van 3,25 euro per maand, gelijk aan de stijging die DSW eerder in oktober al bekendmaakte.
De belangrijkste reden voor die premieverhoging zijn de stijgende zorgkosten. De salarissen in de zorg stijgen - salarissen zijn een van de grootste kostenposten in de zorg -, de prijzen worden hoger en medicijnen duurder. Daarnaast worden mensen steeds ouder en op hogere leeftijd wordt er meer gebruikgemaakt van zorg.
Menzis doet net als andere jaren een greep in de eigen reserves om de premiestijging te beperken. Het gaat om meer dan 110 miljoen euro
Greep in de eigen reserves
Veel verzekeraars doen een beroep op de eigen reserves om de premiestijging te dempen. Achmea haalt circa 380 miljoen euro uit zijn reserves om de premie voor de basiszorgverzekering niet te hard te laten stijgen. Daarmee draagt Achmea naar eigen zeggen bij aan de betaalbaarheid van de zorgpremie. Onder Achmea vallen de merken Zilveren Kruis, De Friesland, Interpolis, Pro Life en FBTO, goed voor circa 4,8 miljoen verzekerden.
Datzelfde geldt voor Menzis, goed voor 2,1 miljoen verzekerden. ,,Menzis doet net als andere jaren een greep in de eigen reserves om de premiestijging te beperken. Het gaat om meer dan 110 miljoen euro. Dat is meer dan de overheid van ons verwacht. We maken deze keuze om de premies niet hoger te laten zijn”, aldus Menzis-topman Dirk Jan Sloots.
Ook vorig jaar ging de zorgpremie bij de grote zorgverzekeraars omhoog. Bij CZ, VGZ en Zilveren Kruis steeg de maandpremie van de basispolis vorig jaar met 8,65 euro, 4,50 euro en 3 euro. Het kabinet rekende op Prinsjesdag met een gemiddelde premie van iets meer dan 121 euro per maand, een stijging van enkele euro's ten opzichte van dit jaar. Afgelopen jaar rekende VWS op een stijging van de premie met vijf euro. In werkelijkheid gingen de premies tussen de drie en tien euro omhoog.
Eerste premie
DSW (700.000 verzekerden) maakte half oktober als eerste verzekeraar de premie bekend: 127,75 euro per maand. De verzekeraar gaf toen aan te verwachten dat de zorgkosten in 2022 sterk zullen toenemen door loon- en prijsstijgingen en gebruik van dure specialistische geneesmiddelen.
Normaal gesproken maakt DSW de premie bekend op de vierde dinsdag van september, een week na Prinsjesdag. Dat lukt dit jaar voor het eerst sinds de invoering van de zorgverzekeringswet, in 2006, niet. ,,We misten belangrijke informatie om een goede en verantwoorde premie vast te stellen”, gaf Aad de Groot, voorzitter van de Raad van Bestuur van DSW, toen aan. Het ging om de extra kosten die corona vanaf juli met zich meebracht. ,,We hadden daar lang geen goed zicht op.”
Alle premies bekend
Verzekeraars hadden tot uiterlijk 12 november hun premie bekend te maken. Voor consumenten is vooral 31 december van belang: tot die datum is het mogelijk om de huidige verzekering op te zeggen. Tot 1 februari kun je een nieuwe verzekering - met terugwerkende kracht - afsluiten.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMWaarvan Akte
Door deze wijziging van het testament krijgt de echtgenote straks de schrik van haar leven
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week wil een man onverwachts zijn testament wijzigen. -
PREMIUM
Zo kies je de beste zorgverzekering: ‘Aanvullende verzekering is vaak onnodig’
Blijven zitten of overstappen? Als vrijdag alle verzekeraars hun premies voor volgend jaar bekend hebben gemaakt, kun je tot 1 januari (*) van zorgverzekeraar veranderen. Maar hoe kies je de beste zorgverzekering? Wij geven tien tips. -
PREMIUMWaarvan Akte
De man zegt dat hij wil dat zijn zoon meer erft dan zijn dochters
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week een man die wil dat zijn zoon meer erft dan zijn dochters. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
-
met Video
Grootste ergernis over kattenvoer Whiskas: opeens 44 procent duurder
Minder in de verpakking stoppen, maar niet de prijs verlagen. Krimpflatie heet dat. Kijkers van tv-programma Radar mochten stemmen welke fabrikant het het meest bont heeft gemaakt. De winnaar van de verkiezing ‘Wie heeft de kleinste?’ werd Whiskas 7+. De prijs van dit kattenvoer steeg stiekem met maar liefst 44 procent. -
-
-
Geldflaters
Stefan dacht dat hij een hotel boekte in San Sebastián in Spanje, maar het bleek in Puerto Rico
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Stefan (51), die voor 400 euro een hotel boekte in het verkeerde werelddeel. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?