1. Met deze maatregelen gaat je energiegebruik in huis fors naar beneden
  PREMIUM
  vijf vragen

  Met deze maatrege­len gaat je energiege­bruik in huis fors naar beneden

  Daling van de gasprijs op komst? Daar merkt de gemiddelde Nederlander nog helemaal níets van. Nog altijd betalen huishoudens met een nieuw contract honderden euro’s per maand extra voor energie. Besparen is dus belangrijker dan ooit, zeker nu de temperaturen weer dalen. Maar hoe breng je zelf je verbruik in huis fors omlaag? En wat moet je doen als je tóch in financiële problemen komt door de hoge kosten? Vijf vragen en antwoorden.
 1. Met deze kleine aanpassing bij het avondeten kun je enorm veel geld besparen
  PREMIUM
  Wat zegt de wetenschap

  Met deze kleine aanpassing bij het avondeten kun je enorm veel geld besparen

  We moeten minder vliegen, minder vlees eten en minder autorijden om de CO2-uitstoot terug te dringen, hoor je overal. En ja, dat helpt allemaal, maar één grote vervuiler wordt vaak vergeten: voedselverspilling. ,,Ongeveer een tiende van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen wordt hierdoor veroorzaakt”, zegt Erica van Herpen, universitair hoofddocent consumentengedrag aan Wageningen University.
 1. Brabanders schrikken zich kapot van fors hogere voorschotten voor energie: ‘Heb drie nachten geen oog dichtgedaan’
  PREMIUM

  Brabanders schrikken zich kapot van fors hogere voorschot­ten voor energie: ‘Heb drie nachten geen oog dichtge­daan’

  BRABANT - Nietsvermoedend de energieverbruik-app op je telefoon openen en je kapot schrikken: dat overkwam afgelopen week meerdere Brabanders die aangesloten zijn bij Essent. Hun voorschotbedragen moeten met honderden euro’s per maand omhoog, adviseert de energieleverancier. Maar deze vier klanten peinzen daar niet over: ,,Moet ik dan in een kartonnen doos gaan wonen?”