Joris Poffers bij de buitenunit van zijn hybride warmtepomp. Door het energieprijsplafond is hij volgens de Consumentenbond goedkoper uit als hij komende winter op gas stookt. Poffers zelf heeft nog een derde optie: hij verwarmt met de houtkachel.
Volledig scherm
PREMIUM
Joris Poffers bij de buitenunit van zijn hybride warmtepomp. Door het energieprijsplafond is hij volgens de Consumentenbond goedkoper uit als hij komende winter op gas stookt. Poffers zelf heeft nog een derde optie: hij verwarmt met de houtkachel. © eric brinkhorst

Warmtepomp uit, cv-ketel aan is het goedkoopst komende winter: ‘Totaal onlogisch’

Het prijsplafond voor energie pakt niet goed uit voor de verduurzaming. Een warmtepomp is deze winter veel duurder in gebruik dan de cv-ketel, tonen berekeningen aan.

4 reacties

 • Jaap van Maurik

  1 dag geleden
  Bij oude prijzen was de (hybride) warmtepomp eigenlijk alleen rendabel als je zonnepanelen had, en dat is nu nog steeds zo. Als de maatschappijen elektriciteit voor de warmtepomp opwekt met gas opwekken, kan dit nooit rendabel zijn (enkel met belasting trucjes). Door de verstoring van de energiemarkt is dat alleen maar versterkt.
 • wilco van den molengraaf

  4 dagen geleden
  noemt men ook meegaan in een hype. als er maar susbsidie gegeven wordt dan zal het wel goed zijn. denk ook eens wat duurder is tanken met benzine of met een electrische en dat ook wegzetten tegen aantal km die je kan rijden. nit meegaan in een hype maar je goed voor laten lichten
 • cid Valentijn

  4 dagen geleden
  Wow, ben ik blij dat al een nieuwe cv-ketel heb. Terwijl de oude nog net geen 10 jaar aantikte, dacht ik verstandig te zijn om een nieuwe ketel aan te schaffen vóórdat ik verplicht zou worden om ook een hybride warmtepomp aan te schaffen. Ik heb het geld en de ruimte niet om die warmtepomp kwijt te kunnen zonder overlast bij de buren te veroorzaken. Soms is intuïtie wel heel handig blijkt.
 • Dave Smulders

  4 dagen geleden
  Lijkt mij niet zo moeilijk om voor mensen met een volledige elektrische warmtepomp een hoger plafond in te voeren, aangezien je op de rekening kunt zien dat er geen gas wordt afgenomen.
 1. Met deze maatregelen gaat je energiegebruik in huis fors naar beneden
  PREMIUM
  vijf vragen

  Met deze maatrege­len gaat je energiege­bruik in huis fors naar beneden

  Daling van de gasprijs op komst? Daar merkt de gemiddelde Nederlander nog helemaal níets van. Nog altijd betalen huishoudens met een nieuw contract honderden euro’s per maand extra voor energie. Besparen is dus belangrijker dan ooit, zeker nu de temperaturen weer dalen. Maar hoe breng je zelf je verbruik in huis fors omlaag? En wat moet je doen als je tóch in financiële problemen komt door de hoge kosten? Vijf vragen en antwoorden.