Volledig scherm
Verzet in Nuenen tegen fusie met Eindhoven © FotoMeulenhof

Actiecomité Nuenen Zelfstandig haalt bijna 1500 handtekeningen op voor burgerinitiatief

NUENEN - Het actiecomité Nuenen Zelfstandig heeft in twee weken bijna vijftienhonderd handtekeningen opgehaald om Provinciale Staten te dwingen een besluit te nemen over de fusie van Nuenen met Eindhoven. De initiatiefnemers willen de handtekeningen vrijdag aanbieden op het provinciehuis. Ze hopen dat het onderwerp door het burgerinitiatief terug op de agenda komt en dat de fusie wordt afgeblazen.

Voor een succesvol burgerinitiatief zijn ten minste duizend handtekeningen nodig. Leden en sympathisanten van het actiecomité hebben de afgelopen twee weken bij de achterban handtekeningen verzameld. Ook zijn er op straat in Nuenen handtekeningen gevraagd. ,,Diverse mensen zijn vooral de laatste dagen druk bezig geweest’’, aldus voorzitter Gerda Hekker. Het resultaat is een ‘mooi aantal’, zegt ze. 

Gedeputeerde Staten willen Nuenen dwingen tot een fusie met Eindhoven. Het fusievoorstel werd eind vorig jaar echter plotseling van de agenda gehaald omdat gedeputeerde Anne-Marie Spierings wil wachten op nieuwe landelijke regels voor herindelingen. De tegenstanders vermoeden dat het fusievoorstel van de agenda is gehaald omdat er onvoldoende steun was in Provinciale Staten. Alleen drie van de vier coalitiepartijen zijn tot dusver voor de omstreden herindeling.  

Het actiecomité eist dat het voorstel vóór 1 maart terug op de agenda komt. Op 20 maart zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten en hun laatste vergadering staat gepland op 22 februari. De initiatiefnemers vertrouwen er op dat de Brabantse politiek de fusie van tafel veegt. 

In Nuenen bestaat veel weerstand tegen het fusieplan. In een referendum stemde 78 procent van de kiezers tegen.