Volledig scherm
Archieffoto © Thinkstock

Badmintonclub Geldrop jubileert én blijft sociaal

GELDROP - Badmintonclub Geldrop bestaat 50 jaar. De vereniging heeft 230 leden. ,,We zijn in Zuid-Nederland de club die met de meeste teams meedoet in de competities.”

,,Het aantal deelnemers aan de badmintonsport is vanaf 1950 gaan groeien. Veel mensen die uit Nederlands-Indië kwamen in die jaren speelden badminton. Daar wordt het veel gespeeld. In Indië spelen ze het buiten. Dat kan daar omdat er weinig wind is en de temperaturen aangenaam zijn”, zo verklaart voorzitter Hans de Greef de groei van het aantal badmintonclubs in de jaren van 50 tot 70.

Net als met andere zaalsporten staat de vereniging onder druk waar het gaat om inzet van de leden. ,,Dertig jaar geleden had je werk en een sport. Nu is dat niet meer de enige vrijetijdsbesteding, er zijn zoveel alternatieven. Ook heeft de jeugd bijbaantjes en dan kunnen ze niet meespelen omdat ze vakken moeten vullen bij de Appie.”

De club werkt bewust aan de sociale binding van de leden onderling. ,,Dat uit zich doordat er onder spelers veel vriendengroepen zijn ontstaan. Als ze dan stoppen met spelen blijven ze bij die vriendengroep horen”, vertelt Magda Duijf. Zij is hoofdtrainer in de jeugdcommissie. ,,Logisch dat er zo veel relaties zijn ontstaan binnen de club. ontelbaar veel.”

Jeugd

Aandacht voor het sociale is er ook bij de begeleiding van de jeugd. ,,Met de trainers hebben we een overleg. Daar worden ook problemen met kinderen besproken. We willen kinderen accepteren zoals ze zijn.” De sfeer binnen de club is volgens voorzitter De Greef het best te proeven als op zondag wedstrijden worden gespeeld. ,,In het seizoen is sporthal De Kievit, waar we spelen, vol. Er is dan een gezellige en leuke sfeer.

Het jubileum is met verschillende activiteiten gevierd. Een reünie zaterdag is de afsluiting.