Begraafplaats Oude Landen in Nuenen krijgt flinke opknapbeurt vanwege toenemend aantal moslimgraven
NUENEN - Begraafplaats De Oude Landen in Nuenen krijgt een flinke opknapbeurt. Het aantal islamitische begrafenissen neemt toe en dat vraagt om extra voorzieningen en onderhoud.
Het was vorig voorjaar een wat opmerkelijk, om niet te zeggen cru bericht: de gemeente Nuenen noteerde halverwege 2021 een financiële meevaller van dik drie ton. Allemaal uit gestegen grafrechten voor moslimgraven op begraafplaats De Oude Landen.
Vanwege corona steeg ook het aantal overlijdens in de islamitische gemeenschap. En door reisbeperkingen kozen meer nabestaanden dan gebruikelijk om hun dierbaren in Nederland te begraven in plaats van in het land van geboorte. In 2020 ging het om zo’n zestig begrafenissen op De Oude Landen, vorig jaar lag het aantal nog iets hoger.
Eeuwigdurend grafrecht
De Oude Landen opende in 2011 als algemene begraafplaats. Twee jaar later kreeg het als een van de weinige locaties in het land de mogelijkheid tot eeuwigdurend grafrecht. Dat is voor veel belijdende moslims belangrijk. Nu de vraag naar graven toeneemt, is de begraafplaats toe aan opknapbeurt, aldus de gemeente.
Er komt onder meer een nieuw sanitair gebouw om overledenen ritueel te wassen
Zo komt er binnenkort een nieuw sanitair gebouw waar islamitische overledenen ritueel gewassen kunnen worden voorafgaand aan de begrafenis. Het huidige toiletgebouw is daarvoor te klein. Wel staat er nu een tijdelijke, mobiele unit met onder meer een chemisch toilet , maar die past niet bij de ‘parkachtige uitstraling’ van de plek. Voor de nieuwe wasruimte trekt de gemeente 35.000 euro uit.
Begraafplaats gaat nog meer ogen als ‘park’
Daarnaast wordt de begraafplaats grotendeels opnieuw ingericht met meer bomen, hagen, gras, planten en bankjes, om het nog meer de sfeer van een park te geven. Ook komen er meer zuilen om urnen in te plaatsen. Daarvoor is 215.000 euro beschikbaar. Om de inrichting op orde te houden, neemt de gemeente vanaf 2023 een professionele hovenier in dienst, die de taak van sociaal werkbedrijf WSD overneemt.
De gemeente waardeert het lage uurtarief van de WSD, maar ziet liever een bedrijf dat ‘hogere kwaliteit onderhoud’ verzorgt. Dat betekent wel dat de kosten voor groenonderhoud gaan stijgen met vijfduizend euro naar in totaal 35.000 euro per jaar.
Kosten gedekt uit inkomsten van begrafenissen
Toch is Nuenen onder de streep niet meer geld kwijt aan de begraafplaats, omdat alle investeringen betaald worden vanuit de gestegen grafrechten van hoofdzakelijk islamitische begravingen. Een eeuwigdurend grafrecht kost per graf zo’n zevenduizend euro. Over geheel 2021 kwamen de inkomsten neer op 475.000 euro uit zo’n zeventig graven.
Het komend jaar verwacht de gemeente dat het aantal op zestig uitkomt en naar verwachting blijft dat de komende jaren zo. Dat is wat lager dan tijdens de piek van de pandemie, doordat de reisbeperkingen inmiddels minder streng worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het is kurkdroog: 'Andere planten en bomen nodig om natuur brandbestendiger te maken’
EINDHOVEN - Sterke wind is het enige dat er aan ontbrak afgelopen weekend. Verder waren alle ingrediënten voor een flinke natuurbrand aanwezig. De natuur is kurkdroog. De brandweer staat op scherp. -
PREMIUM
Architecten willen oude GGD-gebouw Geldrop redden: ‘Typisch Bossche School: stram, maar je voelt je er prettig’
GELDROP - De brandweer heeft er al in geoefend, het groen er omheen is aan het woekeren, vandalen gooiden de ramen in en de gemeente wil het slopen om er zoveel mogelijk huizen te bouwen. Maar twee betrokken architecten leiden het reddingsteam: het oude GGD-gebouw in Geldrop moet blijven. -
PREMIUM
Wonen in een klaslokaal; 13 sociale huurappartementen in vroegere Helmondse meisjesschool
HELMOND - Met zo min mogelijk ingrepen betaalbare woningen maken in een oud en monumentaal schoolgebouw. Dat is Woonbedrijf aan het doen met De Cajuit in de Helmondse Leonardusbuurt. De klaslokalen worden omgebouwd tot sociale huurappartementen. -
PREMIUM
Personeelstekort dwingt Frank Smeijers tot keuzes: Somerens restaurant Hoijse Hoeve sluit na 50 jaar
SOMEREN - Na vijftig jaar komt er een einde aan restaurant De Hoijse Hoeve in Someren. Eigenaar Frank Smeijers houdt de zaak voorlopig nog wel open voor feesten en partijen, maar na Pinksteren kun je er niet meer terecht voor een diner. -
Omwonenden Geldropse speeltuin willen toestellen terug: ‘Alle wijken hebben inspraak en ons is nooit iets gevraagd’
GELDROP - Omwonenden van het speeltuintje aan de Beneden Beekloop in de Geldropse wijk Skandia kwamen woensdagavond naar het gemeentehuis van Geldrop-Mierlo om te protesteren. Zij willen hun speeltuintje terug dat in oktober van de ene op de andere dag verdween.
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.