Volledig scherm
Omwonenden van het Twekaterrein zijn de overlast door de nieuwbouw meer dan zat. © Foto René Manders/FotoMeulenhof

Bewoners in Geldrop: ‘Het is een hopeloze straat geworden’

GELDROP - Al twee jaar worden de bewoners van de huizenblokken aan de kruising van de Nuenenseweg met de Mierloseweg in Geldrop geplaagd door overlast van de bouw op het voormalige Tweka­terrein. Vooral het parkeerprobleem is nijpend. 

De vijf parkeerplaatsen voor de huizen van omwonenden worden veelal bezet door aannemers, onderaannemers en bewoners van de al opgeleverde huizen. ,,Het is een hopeloze straat geworden”, zegt buurtbewoonster Wilma Vossenberg. ,,De drukte, de stank, het lawaai, veel stof en vooral de parkeeroverlast is vreselijk.”

Een van haar buren, Wilma Maas, is bang dat het binnenkort uit de hand gaat lopen. ,,De stress duurt te lang, als dit zo door gaat, gaan er klappen vallen. Vooral het niet kunnen parkeren is irritant.” Maas voelt zich opgesloten in haar eigen huis. ,,Ik durf niet meer weg te gaan omdat ik mijn auto nergens kwijt kan als ik terug kom.” Een woordvoerder van Houta­bouw geeft aan dat het openbare parkeerplaatsen zijn en verwijst voor een oplossing naar de gemeente.

Vossenberg en Maas hebben regelmatig geklaagd bij de gemeente. ,,Die verwijst ons door naar de projectontwikkelaar Van Wanrooij. Die zegt op zijn beurt dat we bij de aannemer Houta­bouw moeten zijn en die stuurt ons weer naar de gemeente.” Door de gemeente voelen de dames zich niet serieus genomen. ,,Er werd me aangeraden om bij het voormalige winkelcentrum De Wielewaal te parkeren. Dan moet ik bijna een kilometer lopen met mijn boodschappen.”

Vergunningen

Vossenberg en Maas willen graag dat parkeervergunningen worden afgegeven. ,,We schijnen weinig kans te hebben omdat we niet tot het centrum behoren. In de nieuwe wijk krijgt ieder huis een eigen parkeerplaats met huisnummer. Daar kan het wel.”

De leegstand van de voormalige Tweka fabriek waarvan de ramen werden ingegooid leverde al irritatie op. Het drugsgebruik en de drugshandel die er plaatsvonden, lijken zich naar de achterkant van het huizenblok verplaatst te hebben. En het duurde lang voor de bouw begon vanwege de asbestsanering en de sanering van de grond. Nu er huizen zijn opgeleverd en bewoond worden, is het parkeerprobleem groter geworden. ,,De auto’s van de nieuwe bewoners staan bij ons voor de deur en op het fietspad langs de Nuenenseweg. Fietsers moeten over de weg, terwijl de vrachtwagens en bussen door de straat denderen.”, adus een omwonende.

Parkeren

Een woordvoerder van Projectontwikkelaar Van Wanrooij geeft aan dat de bewoners van de opgeleverde huizen op het bouwterrein kunnen parkeren op een tijdelijke parkeerplaats. De gemeente heeft nog niet gereageerd op de vraag of er iets gedaan kan worden aan de problemen in de straat.