Volledig scherm
Een tekening van de geplande brug over de vijver voor het gemeentehuis in Nuenen. © Gemeente Nuenen

Bezwaren tackelen brug in Nuenen (nog) niet

NUENEN - Ondanks bezwaren van onder anderen omwonenden wil Nuenen niet tornen aan het plan voor een brug over de vijver bij het gemeentehuis. De brug is volgens de gemeente een belangrijke schakel in een beoogde rondwandeling voor toeristen.

De gemeente heeft dat geantwoord op diverse bezwaren die vorig jaar zijn ontvangen na de presentatie van de plannen om het dorp aantrekkelijker te maken voor bezoekers die de tijd van Vincent van Gogh in Nuenen willen beleven. Belangrijk onderdeel is een rondwandeling langs de historische monumenten uit de tijd van de wereldberoemde schilder. De wandelroute gaat van het Park in het centrum naar molen De Roosdonck.

De gemeente beschouwt de vijver als een barricade tussen verschillende beeldbepalende plekken in Nuenen. Een brug over het water in het verlengde van de Jan van Schijnveltlaan kan een nieuw oriëntatiepunt worden in de toegang tot een agrarisch landschap rondom de molen, aldus de landschapsarchitect die is ingeschakeld door de gemeente.

De brug stuit echter op weerstand in diverse reacties die de gemeente ontving. De bewoners van in totaal acht huizen rondom de gemeentevijver ondertekenden bijvoorbeeld een gezamenlijk bezwaar tegen de aanleg. De brug is niet nodig want wandelaars kunnen moeiteloos om het water heen, zeggen ze. Een brug verstoort bovendien de rust van de vogels, eenden en ganzen in de vijver. De buurt vreest verder (nog meer) overlast van jeugd die al regelmatig bij de vijver rondhangt.

Ook het voorstel om de vijver kleiner te maken, levert kritiek op. De omwonenden vrezen voor een scheve verhouding tussen een grote brug en kleine vijver en willen dat het weidse uitzicht op het akkerlandschap en de molen behouden blijft.

De buurtbewoners willen hun bezwaren niet verder toelichten. In haar reactie benadrukt de gemeente dat inkrimping van de vijver nog allerminst zeker is. Wegens de opvang van water ligt dat lastig. ,,De verwachting is dat de vijver in volume niet kleiner kan worden.''

In de uitwerking van de plannen belooft de gemeente te kijken naar de gevolgen voor de vogels en mogelijkheden om ongewenst gebruik van de brug door (brom)fietsers te voorkomen. De gemeenteraad bespreekt de plannen volgende week voor het eerst.