Volledig scherm
Archieffoto: het klooster in Nuenen © ED

Bieb naar Klooster in Nuenen

NUENEN - De bibliotheek van Nuenen verhuist waarschijnlijk naar Het Klooster. Als het aan de gemeente ligt krijgt de vernieuwde bieb zelfs een hoofdrol in de nieuwe exploitatieopzet van het cultureel centrum.

Wethouder Joep Pernot heeft dat gezegd naar aanleiding van de presentatie van de begroting van de gemeente Nuenen waarin een tipje van de sluier is opgelicht over de veelbesproken toekomst van Het Klooster.

Kwartiermaker Paul van Oort legt op dit moment de laatste hand aan zijn plannen. Binnenkort presenteert hij de uitkomst aan de huidige huurders in het pand. Van Oort concludeerde eerder dat het kloostergebouw toe is aan een ingrijpende verbouwing en dat het een laagdrempelig, open en bruisend gemeenschapshuis moet worden met plek voor horeca, professioneel theater en film.

Sleutelrol

,,Het Klooster is als dorpshuis pas écht geslaagd als het van, voor en door de Nuenenaren is en dat er dus aanloop is voor activiteiten", vindt wethouder Pernot. ,,De moderne bibliotheek heeft meer rollen dan een boekenuitleen. Met bijvoorbeeld cursussen, trainingen, lezingen en gespreksgroepen krijgt de bibliotheek steeds meer een plek in het publieke domein en in het publieke debat. Met andere huurders kunnen ze gezamenlijk activiteiten ontplooien. Het nieuwe concept van de bibliotheek krijgt daarom een sleutelrol in Het Klooster'', aldus Pernot.

In de vorige eeuw (van 1972 tot 1994) zat de bibliotheek al eens in Het Klooster, op de eerste verdieping. De bieb verhuisde later naar het Vincent van Goghplein. Sinds 2014 is de Nuenense bibliotheek gevestigd in het gemeentehuis.

Bibliotheekdirecteur Luc Pruijn zegt dat hij enkele maanden geleden is benaderd. Pruijn is enthousiast over de verhuisplannen omdat in het gemeentehuis leslokalen ontbreken. ,,Het Klooster past erg goed bij onze nieuwe rol'', zegt hij.

Te zwaar

In 2014 was Het Klooster ook al in beeld voor de vestiging van de bibliotheek maar dat ging toen niet door omdat de verdiepingsvloer de zware boekenkasten niet kan dragen. In de nieuwe plannen komen de boeken op de begane grond.

Wanneer de bibliotheek gaat verhuizen, durft de wethouder nog niet precies te zeggen. Volgend jaar komt volgens hem waarschijnlijk nog te vroeg.

Het Nuenense college wil voor het eind van dit jaar het volledige plan voor de toekomst van Het Klooster aan de raad voorleggen. In het programma van de vier coalitiepartijen staat dat een verbouwing 2 à 3 miljoen gaat kosten. Alleen al voor de renovatie van de theaterzaal is 1 miljoen euro nodig. Voor de exploitatieverliezen is in de gemeentebegroting 250.000 euro per jaar opgenomen.