Gemeentevijver in Nuenen.
Volledig scherm
Gemeentevijver in Nuenen. © FotoMeulenhof

Blauwalg in gemeentevijver Nuenen ondanks experiment

NUENEN - Ondanks een experiment van waterschap De Dommel is er toch weer blauwalg ontstaan in de gemeentevijver in Nuenen. De gemeente waarschuwt dat contact met het water kan leiden tot maag- en darmklachten en huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Ook is het advies om niet meer te vissen in de vijver bij het Nuenense gemeentehuis. 

Na verwijdering van het slib op de bodem van de vijver in 2012 is opvallend snel een nieuwe sliblaag ontstaan. Als gevolg krijgen blauwalgen in de zomer volop de kans om te groeien en ontstaat troebel water.

Bacteriën

In april begon het waterschap daarom met de proef om het water in de vijver weer schoon te maken en te houden. In strijd tegen de algengroei zijn in totaal duizend ballen met bacteriën en schimmels in het water gegooid. Ook voegt het waterschap regelmatig vloeistoffen met bacteriën aan het water toe. 

De nieuwe methode is minder ingrijpend en goedkoper dan baggeren, maar verkeert nog in de testfase. 

Het is voor de tweede keer dat waterschap De Dommel de methode toepast. In een vijver van de rioolwaterzuivering in Soerendonk was het resultaat de eerste keer hoopgevend. In een vijver van de rioolwaterzuivering halveerde de sliblaag destijds al na een half jaar. 

Tijd

Volgens het waterschap is het te vroeg om te concluderen dat het experiment in Nuenen is mislukt. ,,Jaarlijks ontstaat blauwalg in de gemeentevijver en dat is dit jaar niet veel meer of minder. Blauwalg ontstaat vooral tijdens warm weer in stilstaand water en de sliblaag is een factor. De proef is een paar maanden geleden begonnen en het is te vroeg om conclusies te trekken. Het experiment heeft tijd nodig’’, zegt een woordvoerder desgevraagd.

Het waterschap verwacht pas in het najaar iets te kunnen zeggen over het effect van de proef.