De sociale huurappartementen van Wooninc in het Jonkvrouw-complex. Deelplan 3.
Volledig scherm
De sociale huurappartementen van Wooninc in het Jonkvrouw-complex. Deelplan 3. © gemeente Geldrop-Mierlo

Bouwrijp maken terrein Geldropse Jonkvrouw start in maart

GELDROP - Eindelijk komt er schot in de zaak: volgende maand start het bouwrijp maken van het Jonkvrouwterrein in Geldrop. Met de daadwerkelijke bouw van de ruim 200 appartementen in 9 (deels geschakelde) gebouwen wordt na de zomer begonnen. 

Met de realisatie van het complex waarvan de woningen vanaf eind volgend jaar worden opgeleverd, komt er wat beweging in de Geldropse woningmarkt die behoorlijk op slot zit. De omgevingsvergunning voor de eerste drie plandelen is inmiddels aangevraagd. Door allerlei oorzaken liep het plan in totaal een vertraging van anderhalf jaar op. 

Vlakbij het station

Wooninc. is de ontwikkelaar van het complex en ook de verhuurder van 84 sociale huurappartementen in twee gebouwen van zes bouwlagen. Maar er komen ook gebouwen met vrije sector huur- en koopappartementen,  appartementen met begeleid wonen voor cliënten van Lunet Zorg en zorgwoningen van de Vitalis Woon Zorggroep. De Jonkvrouw ligt aan de Tournooiveld-kant van het spoor vlakbij het Geldropse station. Nu is het een groenstrook en een parkeerterrein. 

‘Rechthoekig en robuust’

Het Jonkvrouw-complex werd gisteravond besproken door de Geldrop-Mierlose politiek. De gemeenteraad stelt binnenkort het beeldkwaliteitsplan voor dit gebied vast. Daarin zijn de welstandseisen vastgelegd. Er wordt bijvoorbeeld bepaald dat er geen kunststof gebruikt mag worden, maar alleen natuurlijke materialen zoals baksteen (in lichte tinten) en hout. Verder staat er dat de gebouwen ‘rechthoekig en robuust’ worden maar de aluminium kozijnen rank. In het metselwerk kan reliëf zitten en bomen die er al staan worden zoveel mogelijk gespaard. En veel appartementen hebben grote ramen tot op de vloer. 

Jonkvrouw, Jonkheer en Schildknaap

De gebouwen komen in een parkachtige omgeving aan drie straten te liggen. De straatnamen worden Jonkvrouw, Jonkheer en Schildknaap. De gemeente vindt die namen goed passen in de omgeving waar veel straten al genoemd zijn naar edelen. 

Over het plan was binnen de politiek veel enthousiasme met hier en daar een kanttekening. De reacties varieerden van: ,,Hoe mooi kun je het hebben. Een eye-catcher voor Geldrop” (CDA, coalitie) tot: ,,Het zijn maar kille blokkendozen" (VVD, oppositie).  

Veel belangstelling 

Volgens wethouder Marc Jeucken (CDA, bouwen en wonen) is er veel belangstelling voor de appartementen. De bouw is in vier fases verdeeld. Voor de eerste drie (de zorgwoningen, woningen voor begeleid wonen en de sociale huurappartementen voor ouderen) loopt nu de vergunning-aanvraag. De bouw start na de zomer. Het deel van het terrein waarop fase vier komt wordt tijdens de bouw van de eerste drie fases gebruikt voor de opslag van bouwmaterialen.  Het Tournooiveld wordt ingericht als 30 km zone. 

Jonkvrouw, deelplan 1
Volledig scherm
Jonkvrouw, deelplan 1 © Gemeente Geldrop-Mierlo
Jonkvrouw, deelplan 2
Volledig scherm
Jonkvrouw, deelplan 2 © Gemeente Geldrop-Mierlo