Joop Engelen, Anouk Sol en dochter Janneke zijn hard aan het werk om de Brabantse Boerin weer gereed te maken, na een brand in juli vorig jaar.
Volledig scherm
Joop Engelen, Anouk Sol en dochter Janneke zijn hard aan het werk om de Brabantse Boerin weer gereed te maken, na een brand in juli vorig jaar. © DCI Media

Brabantse Boerin in Geldrop gaat aan het speciaal bier

GELDROP - Een brand is de nachtmerrie van iedere horeca-ondernemer. Maar bij de Brabantse Boerin in Geldrop hebben ze die meteen aangegrepen om een nieuwe start te maken. Met dagelijks een ander menu (wat de pot schaft) en zo'n 100 biersoorten. Eind maart wordt de heropening verwacht.

Het was 6.00 uur 's ochtends op de 22ste juli toen Brabantse Boerin-uitbater Joop Engelen het telefoontje kreeg dat iedere exploitant van een hotel vreest: brand. Tien minuten later was hij ter plekke en al snel werd duidelijk dat de hotelgasten ongedeerd waren en de hotelkamers ongeschonden. Maar in het restaurant was alles zwartgeblakerd. ,,Het was een puinhoop", zegt Engelen. ,,Er was kortsluiting in de muziekinstallatie en er heeft van alles liggen smeulen. We hebben alles moeten strippen omdat het roet overal zat."

Het duurde in ieder geval allemaal veel langer dan de maand waarover Engelen het aanvankelijk had. Dat had behalve met de omvang van de klus ook te maken met vakanties en met het vinden van een aannemer. Die is sinds vorige week klaar en dat betekent dat Engelen nu zelf aan de slag kan. Ook partner Anouk Sol en dochter Janneke dragen hun steentje bij.

Op een datum willen ze zich nog niet vastpinnen maar het is de bedoeling om eind maart weer open te gaan. Voor iedereen, zegt Engelen, want de Brabantse Boerin is niet voor een speciale doelgroep.

Alles anders doen

De brand heeft Anouk Sol en Joop Engelen in ieder geval de gelegenheid gegeven om het anders te gaan doen. Ze hebben gezocht naar een vorm waarbij ze minder restaurantpersoneel nodig hebben. ,,Want dat was echt een ramp", zegt Sol. ,,We waren altijd op zoek naar personeel. Door te weinig personeel waren we vaak vreselijk aan het stressen. Dat willen we niet meer. Ik kon niet meer doen waar ik goed in ben. Ik wil de ruimte hebben om écht gastvrouw te zijn. Daar ligt mijn kwaliteit. We willen het zelf ook leuk hebben."

De Brabantse Boerin is in de nieuwe opzet geen restaurant meer. Het wordt vooral borrelcafé met hapjes. Engelen: ,,En met een daghap. Kok Bart van Gisbergen maakt voor 15,50 euro een menu. Eten wat de pot schaft, met keuze uit vlees, vis of vega."

De elf hotelkamers blijven. Acht daarvan zijn geschikt te maken voor vier gasten. Engelen en Sol hebben ook plannen voor speciale groepsarrangementen en live optredens. En dan kan er ook nog gejeu-de-bould worden: Boules en borrels, als het aan Joop Engelen en Anouk Sol ligt.