Volledig scherm
Burgemeester Cees van Rijckevorsel van Nuenen (1931-1954) © ED

Brass Band Nuenen kiest verhaal oorlogsburgemeester voor herdenkingsoptreden

NUENEN - De Brass Band Nuenen heeft het bijzondere verhaal van de Nuenense oorlogsburgemeester Cees van Rijckevorsel uitgekozen voor een opvoering tijdens de bevrijdingsherdenking in september. 

In een avondvullend en eenmalig optreden zal oud-leraar en afscheidsbegeleider Hans Vervuurt het verhaal vertellen. De blaaskapel zorgt voor de juiste muziek. Ook de nabestaanden van de oud-burgemeester krijgen mogelijk een rol. ,,De muziek is ondergeschikt’’, benadrukt organisator, scriptschrijver  en basstrombonist Arie van Kuijk  van de Brass Band Nuenen. 

Van Kuijk zegt dat de voorbereidingen voor het optreden tijdens het 75-jarige jubileum van de bevrijding vorig jaar al zijn begonnen. ,,We zochten naar één goed onderwerp. Het verhaal van burgemeester Van Rijckevorsel bevat hoop, wanhoop, liefde, verraad en spanning. Alles zit er in’’, motiveert Van Kuijk de keuze.

Ereburger

Van Rijckevorsel werd ruim een jaar geleden postuum benoemd tot ereburger van Nuenen, een titel die slechts zeven anderen ooit kregen. Aanleiding was een ontdekking van de Nuenense historicus Louis Bressers over het optreden van de burgemeester in de oorlog. Bressers ontdekte dat Van Rijckevorsel in juli 1944 samen met met acht andere burgemeesters in de regio het Duitse bevel weigerde om inwoners naar Zeeland te sturen om aan de kustverdediging te gaan werken. 

De weigerachtige burgemeesters werden ontboden in Vught maar Van Rijckevorsel bleef thuis bij zijn pasgeboren dochtertje. Hij ontsnapte zo aan deportatie en de dood.

Enthousiast

Van Kuijk zegt dat de nabestaanden enthousiast hebben gereageerd op het idee voor de opvoering. Onder andere de kinderen en kleinkinderen van de oud-burgemeester zijn uitgenodigd. De organisatie overlegt nog met de kinderen over een rol in de voorstelling. 

Ook historicus Louis Bressers kijkt uit naar het resultaat. ,,Alle positieve aandacht voor dit bijzondere verhaal is goed. Ik vertrouw er op dat de voorstelling een goed en eerlijk beeld geeft van de waarheid.’’

De muzikale vertelling Aber ich kann nicht anders is op zaterdag 21 september in Het Klooster.