Volledig scherm
De Stepekolk in het buitengebied van Mierlo. © FotoMeulenhof

Buitengebied Mierlo wordt ‘verglaasd’

MIERLO - Het buitengebied van Mierlo krijgt glasvezel en dus snel internet. Bewoners van 71 procent van de adressen meldden zich aan. En dat was ruim meer dan de benodigde 50 procent. 

Glasvezel buitenaf, de firma die al in veel omringende gemeenten het buitengebied verglaasde, hoopt in het laatste kwartaal van dit jaar de eerste van 200 Mierlose woningen te kunnen aansluiten. Of woningen in het Geldropse buitengebied worden aangesloten is nog niet duidelijk. Het gaat daar slechts om 11 woningen die allemaal in Gijzenrooi/Genoenhuis  tussen Eindhoven en Geldrop liggen. Dat is vanaf het buitengebied van Mierlo heel ver graven en dus heel duur. De vaste aansluitprijs van 1815 euro die Glasvezel buitenaf rekent, is daar niet haalbaar. De bewoners hebben zich dan ook nog niet kunnen inschrijven. Glasvezel buitenaf gaat nog overleggen met glasvezelfirma's die het netwerk in Eindhoven en de bebouwde kom van Geldrop aanlegden om daar bij aan te takken. Daarnaast wordt overlegd met de gemeente. 

Helft

Voor Glasvezel buitenaf is het pas rendabel om een glasvezelnetwerk aan te leggen als de helft van de woningen wordt aangesloten. In het geval van Geldrop-Mierlo was de deadline voor aanmelden op 11 maart. Met ruim 70 procent werd de drempel dus makkelijk gehaald. Projectleider Roël Hoppezak is dan ook zeer tevreden. Alleen Valkenswaard ‘scoorde’ hoger met een percentage van 76 procent. 

Clara

De grote hoeveelheid aanmeldingen is mogelijk voor een deel te danken aan de roze reclamekoe Clara, die wekenlang stond te pronken in een weiland tussen Mierlo en Geldrop. Twee weken geleden werd ze door onbekende in stukken gehakt. Donderdag lag ze er nog. Dat was niet de bedoeling, aldus Hoppezak: ,,Ze zou al lang opgehaald zijn door iemand die haar na reparatie een tweede leven zou gunnen. Maar die laat het dus goed afweten. Nu laten we haar ophalen en gaat ze helaas naar de destructor, oftewel de milieustraat.”

Volledig scherm
Clara, de roze reclamekoe, gaat naar de milieustraat © Corrie de Leeuw