Volledig scherm
Bewoners van Nuenen-Noord hebben handtekeningen verzameld tegen bouwplannen aan de Emmastraat. © FotoMeulenhof

Buurt overhandigt handtekeningen tegen bouwplan Emmastraat Nuenen

NUENEN - Bewoners van Nuenen-Noord die ijveren voor een grote, groene speelruimte voor hun kinderen zijn niet overtuigd door locaties die de gemeente op het oog heeft. Ze houden vol dat hun ideale plek aan de Emmastraat niet volgebouwd mag worden. 

Een actiegroep van ouders uit de buurt overhandigt daarom vanavond meer dan driehonderd handtekeningen van buurtbewoners aan de gemeenteraad. De bewoners zijn het niet eens met het voorstel van CDA-wethouder Caroline van Brakel om woningen te bouwen op de voormalige schoollocatie aan de Emmastraat. Ze vinden dat die plek beter benut kan worden als speelveld voor de oudere jeugd. Bovendien is de locatie ook ideaal als ontmoetingsruimte voor ouderen, zeggen ze.  

Om hun eis kracht bij te zetten kwamen de bewoners drie weken geleden al massaal naar een vergadering op het gemeentehuis. De actiegroep verwacht ook vanavond veel belangstelling. 

Dilemma

De gemeenteraad staat voor een lastig dilemma. De Nuenense politiek erkent dat er in het noorden van het dorp niet genoeg speelruimte is voor de jeugd. Anderzijds is er in het dorp ook een schreeuwend tekort aan appartementen voor senioren. Als er niet gebouwd kan worden aan de Emmastraat kost dat de gemeente bovendien veel geld: zeker 400.000 euro.

De gemeenteraad eist dat er speelruimte komt. Door politieke druk kwam de wethouder vorige week op de proppen met een overzicht van potentiële speelplekken in Nuenen-Noord. Het voormalige midgetgolfterrein aan de Lissevoort noemt de gemeente expliciet als een kansrijke locatie.

Alternatieven

De actiegroep heeft alle alternatieven beoordeeld en komt tot de conclusie dat het vooral gaat om kleine plekken die niet geschikt zijn als grote, groene speelruimte voor de oudere jeugd. Alleen aan de Lissevoort is voldoende plek maar die locatie ligt allerminst centraal en niet in de buurt van de basisschool (De Dassenburcht). ,,Er is daar geen sociale controle, de plek nodigt niet uit en is niet te vergelijken met de Emmastraat’’, aldus de betrokken buurtbewoonster en moeder Marieke Jansen. Vanwege het sportpark is daar bovendien veel verkeer, zegt ze.

Het terrein aan de Emmastraat ligt al jaren braak. Sinds 2017 is de gemeente weer eigenaar. Het voorstel van de wethouder gaat op de Emmastraat uit van patiowoningen en/of appartementen. Als de gemeenteraad instemt moet er een ontwikkelaar worden gevonden en het bestemmingsplan nog worden aangepast. De bouw van de seniorenwoningen staat gepland in 2021.