De foyer van Hofdael bevindt zich onder de luifel. Het moet een sfeervolle huiskamer worden, aldus het CDA
Volledig scherm
De foyer van Hofdael bevindt zich onder de luifel. Het moet een sfeervolle huiskamer worden, aldus het CDA © Irene Wouters

CDA: ‘Hofdael moet sfeervolle huiskamer van Geldrop worden’

GELDROP - Steeds meer partijen komen met een visie op de toekomst van Hofdael in Geldrop. Het bestuur van het sociaal-cultureel centrum is daardoor aangenaam verrast en heeft besloten alsnog mee te praten over de toekomst van het centrum. Zolang het maar niet gaat over het opdelen van Hofdael.  

De controversiële aanpak van de coalitiepartijen in de Geldrop-Mierlose gemeenteraad in de Hofdael-kwestie heeft er in ieder geval toe geleid dat het onderwerp hoog op de agenda staat. Voorafgaande aan een politieke vergadering vorige week staken de vier coalitiepartijen de koppen bij elkaar. DPM, DGG, CDA en GroenLinks spraken af om niet mee te gaan in het voorstel van cultuurwethouder Rob van Otterdijk (GroenLinks). Die wilde een snelle start van de al eerder toegezegde verbouwing van de foyer en de entree van het centrum en de bouw van een nieuwe (theater)zaal. Ook wilde hij groen licht van de politiek voor een financieel reddingsplan voor het feitelijk failliete Hofdael. Met een extra bijdrage van 80.000 euro dit jaar en de komende drie jaar gemiddeld bijna een ton extra. 

Stokje

Maar de coalitiepartijen staken er een stokje voor. Gebruik makende van hun meerderheid dwongen ze een ‘nadenk-pauze’ af. Daarin gaan ze een themabijeenkomst organiseren waarin betrokken en politiek gezamenlijk op zoek gaan naar extra verdienmogelijkheden voor Hofdael en een bestendige toekomstkoers. De datum is nog niet vastgesteld. 

De manoeuvre van de coalitiepartijen riep emotie op: teleurstelling bij de cultuurwethouder, frustratie bij het Hofdael-stichtingsbestuur dat meteen het vertrek per 1 januari aankondigde en woede bij oppositiepartijen PvdA en VVD die zich realiseerden dat hun zorgvuldig opgebouwde betogen voor de kat z'n viool waren geweest. 

Lening

Maar dat was een week geleden. Inmiddels is duidelijk dat DGG mogelijkheden ziet in een betere bezetting van de kantoor en vergadervleugel van Hofdael als daar ook commerciële bedrijven kunnen huren. Daarvoor zou dan Hofdael opgesplitst kunnen worden in een cultureel deel en een kantoordeel. VVD en het CDA zien wel iets in gesprekken met de bibliotheek over verhuizing naar Hofdael. Het CDA wil dat de foyer ‘een huiskamer-uitstraling krijgt met een sfeer van geborgenheid’. Ook wil het CDA onderzoeken welke culturele en maatschappelijke instellingen verder nog naar Hofdael kunnen verhuizen. Samen en de PvdA wilden sowieso al verder gaan dan de meeste anderen als het om investeren in de Geldrop-Mierlose cultuur gaat. De VVD is tegen extra subsidie, maar niet tegen een lening. 

Milder

Al met al is het Hofdael stichtingsbestuur nu een stuk milder gestemd. Aan het opstap-besluit valt niet te tornen, maar bij nader inzien wil het bestuur wel meedenken over de toekomst. ,,We hebben gemerkt dat iedereen oprecht zoekt naar een goede oplossing", zegt voorzitter Paul Bierman. Aanschuiven bij de thema-bijeenkomst is evenwel nog een brug te ver.