Horecaplein moet autovrij worden
Volledig scherm
Horecaplein moet autovrij worden © Van de Meulenhof

Centrum Geldrop op de schop?

GELDROP - De gemeenteraad heeft voor parkeren en het autoverkeer in en rond het centrum een aantal varianten bedacht. Ook de variant met een autovrij horecaplein en een doorsteek ter hoogte van het voormalige ABN AMRO pand aan de Heuvel is aangedragen. 

 Zo kan het verkeer uit de Langstraat dan via de Bezorgershof naar de Heuvel en hoeft het niet over het horecaplein. Een deel van de raad opperde de suggestie van de doorsteek in een eerdere discussie over het centrum.

In de voorbereidingen op de nieuwe centrumvisie, hebben  een adviescommissie en velen belanghebbenden in ieder geval duidelijk aangegeven dat ze deze doorsteek niet zien zitten. Tijdens twee speciale dialoogsessies over de centrumvisie maakten onder andere ondernemers, bewoners en vertegenwoordigers van culturele instellingen en evenementen dit duidelijk. Wethouder Marc Jeucken en wethouder Hans van de Laar die binnenkort met de nieuwe centrumvisie naar de gemeenteraad gaan, willen dat de raad in december een besluit neemt over onder andere deze doorsteek. Dan wordt ook duidelijk wanneer de volledige herinrichting van de Heuvel kan worden afgerond.

De adviescommissie is het wel met de wethouders eens dat de twee supermarkten belangrijke trekkers voor het centrum zijn.Die supers zouden wel meer ruimte moeten krijgen. Het centrum wordt ook aantrekkelijker als ook de Heuvel van de Korte Kerkstraat tot aan het horecaplein opnieuw is ingericht. Het verschuiven van de supers zodat ze aan de winkelstraat komen te liggen is een optie. Wethouder Jeucken kondigde aan over de ontwikkeling van supermarkten in Geldrop-Mierlo met een nieuwe visie te komen. Het oude postkantoor op het kruispunt aan de Molenstraat zou volgens de plannen een woningbouwbestemming kunnen krijgen.

Kasteel

Een herinrichting van de Hofstraat kan leiden tot een verbinding van het centrum met het kasteel. Bezoekers waarderen het centrum gemiddeld met een 7, bleek uit een enquête onder 404 passanten. Het horecaplein en de gezelligheid noemen ze als sterke punten. Leegstand en parkeren vinden ze minder positief. Om parkeerproblemen op te lossen zijn er plannen voor extra plaatsen in de Molenstraat, bij The Lounge, en bij het kasteel.